Bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Hranljiva vrednost i koristi od semena sirka

Hranljiva vrednost i koristi od semena sirka

Veselina GardevaVeselina Gardeva
Pomoćnik kuvara
1021
Seme sirka

Seme sirka nije mnogo poznato kod nas, ali postaje sve popularnije zbog korisnih svojstava, kao i moći da pročisti organizam. Ovo seme dolazi iz porodice Sorgo - rod zeljastih žitarica, koji broji preko 70 vrsta. One vrste sirka koje se gaje se uglavnom koriste za prehrambenu industriju i u kulinarstvu. Takvo je i seme sirka.

Ono sadrži veoma važne vitamine i minerale, među kojima su kalcijum, magnezijum, gvožđe, vitamin C i drugi, a njihova količina je zaista velika.

Ovo seme se može koristiti i za pravljenje kaša i kremova, a takođe se može koristiti u narodnoj medicini, jer prisustvo toliko korisnih materija u ovom semenu upućuje samo na jedno - da je ono lek za mnoge bolesti.

Semenom sirka se najviše leče problemi sa jetrom. To je tako jer materije, koje se nalaze u klicama Sorghum biljaka pomažu u eliminaciji toksina iz organizma. Postoje razni recepti za lečenje ciroze jetre i bolesti bubrega.

Zahvaljujući modernom dobu, seme sirka je veoma dostupno i može se naći u svakoj apoteci, specijalizovanim radnjama, pa čak i u nekim marketima. Cena semena može varirati u zavisnosti od dobavljača, a prosečna cena mu je oko 200 - 250 dinara. Ako ga naručite na internetu, može vam biti znatno jeftinije.

Seme sirka se može konzumirati tako što se ispeče u rerni ili da se konzumira u vidu čaja, što je dosta rasprostranjeniji način. Poželjno je da se seme potopi, kako bi proklijalo. Nakon toga se može pomešati sa vodom.

Sorghum je kultura koja najviše uspeva u Africi, Centralnoj Americi, Južnoj Aziji. Uprkos tome, kod nas se ovo seme može lako naći. Na nama je da iskoristimo sve njegove prednosti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji