Zašto su lešnici korisni za zdravlje?

Zašto su lešnici korisni za zdravlje?

Nije nimalo začuđujuće što su orašasti plodovi jedna od namirnica, koje su najbogatije hranljivim materijama, koje možete dodati vašoj ishrani. U svetu masti i konzervanasa, orašasti plodovi poput lešnika su odlično rešenje.

Lešnici su bogati proteinima, vlaknima, nezasićenim mastima i drugim važnim vitaminima i mineralima. Lešnici sadrže jedinjenja koja se uspešno bore sa srčanim bolestima i dijabetesom, poboljšavaju moždane funkcije, pa čak i pomažu u mršavljenju.

1. Poboljšavaju zdravlje srca

Orašasti plodovi su poznati po tome što se uspešno bore sa srčanim oboljenjima, a lešnici, svakako, nisu izuzetak. Postoji nekoliko vitamina i minerala, koji se nalaze u lešnicima, a koji poboljšavaju zdravlje srca. Pored toga što sadrže velike količine vlakana, oni sadrže i velike količine mononezasićenih masnih kiselina, koje pomažu u snižavanju LDL holesterola (lošeg) i povišavaju nivo HDL holesterola (dobrog). Takođe, lešnici sadrže i velike količine magnezijuma, koji pomaže da se reguliše balans kalcijuma i kalijuma, a to je od ključnog značaja za krvni pritisak.

2. Lešnici kontrolišu dijabetes

Kada je potrebno da se vodi računa u ishrani kod dijabetesa, važno je da to budu mononezasićene masti umesto transmasti ili zasićenih masti. Lešnici su neverovatan izvor ovih dobrih masti i konzumacija lešnika umesto štetnih i masnih namirnica je odličan način da se obezbede količine korisnih masti, a da pritom se ne brine o težini.

U istraživanju iz 2015. godine, objavljenom u američkom časopisu za kliničku ishranu, pojavio se zanimljiv rezultat ispitivanja kako reaguju dijabetičari kada svakodnevnu ishranu obogaćuju orašastim plodovima. Kao i kod drugih istraživanja, došlo se do rezultata da osobe koje više unose orašaste plodove su smanjile nivo lošeg holesterola. Iznenađujuća je činjenica da veće količine orašastih plodova jače deluju kod dijabetičara, jer doprinose znatnom smanjenju lipida u krvi, nego kod osoba koje nisu dijabetičari.

Zašto su lešnici korisni za zdravlje?

3. Puni su antioksidansima

Lešnici imaju dosta vitamina i minerala, koji su moćni antioksidansi. Oni uništavaju štetne slobodne radikale u organizmu i pomažu u sprečavanju ozbiljnih oboljenja poput raka i srčanih bolesti. Lešnici su odličan izvor vitamina E, koji pomaže u borbi sa starenjem.

4. Stimulišu mozak

Oni su puni elemntima, koji poboljšavaju moždane i kognitivne funkcije, a samim tim pomažu i kod degenerativnih oboljenja u starijoj životnoj dobi. Zbog visokog nivoa vitamina E, mangana, tiamina, folne kiseline i masnih kiselina, ishrana bogata lešnicima može pomoći da mozak radi punom parom, jer su lešnici odlična hrana za ozak.

Ustanovljeno je da mangan ima važnu ulogu kada je moždana aktivnost u pitanju, koja je povezana sa kognitivnim funkcijama. Tiamin je i tzv. "vitamin za nerve" i ima važnu ulogu u funkcionisanju nerava u celom telu. Zato deficit tiamina može oštetiti mozak. Visok nivo masnih kiselina i proteina potpomaže nervni sistem, a pomaže i kod depresije.

5. Bore se sa gojaznošću

Zašto su lešnici korisni za zdravlje?

Lešnici su veliki stimulatori zdravog metabolizma u telu. Osobe koje konzumiraju velike količine lešnika mogu brže da skinu suvišne kilograme, jer je njihov metabolizam ubrzan. Tiamin ima glavnu ulogu u održavanju zdravog metabolizma. On pomaže da se ugljeni hidrati pretvore u glukozu, koja je izvor energije, a koju telo koristi. Tiamin takođe pomaže i u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

6. Zdrava koža i kosa

Velike količine vitamina E u lešnicima doprinose održavanju zdravlja kose i kože. Antioksidantne moći vitamina E mogu sprečiti oštećenja prouzrokovana ultraljubičastim zracima ili dima cigareta. Dokazano je da vitamin E pomaže u lečenju ožiljaka, akni i bora, zahvaljujući sposobnosti da regeneriše ćelije kože.

Komentari

Pošalji
4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: