Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajna ukusnih kroketa od krompira

Tajna ukusnih kroketa od krompira

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218318

Kroketi su pravo zadovoljstvo za zauzete i ekonomične domaćice, koje žele da se pokažu pred porodicom ukusnom hranom, ali ne mogu da odvoje vreme za kuhinju.

Kroketi su prvi put napravljeni u Francuskoj i ličili su na kotlete u obliku cilindra ili lopte veličine oraha. Oni se mogu jesti kako topli, tako i hladni, a možete ih poneti na posao, na piknik ili da ih servirate na trpezu kada vas gosti iznenade.

Kada spremate ovo jelo, možete eksperimentisati sa različitim namirnicama, budući da se oni mogu napraviti od svega što imate u frižideru. Ovo jelo je veoma jednostavno, lako i praktično.

Kroketi se rave od svinjskog, goveđeg, ćurećeg mesa, kao i od ribe, raka, oslića, vurde, sira, kačkavalja, pa čak i fide. Posebno su ukusni sa pilećim mesom, krompirom, šargarepom, pečurkama, bulgurom i raznim povrćem.

Oni se mogu napraviti kako od jedne namirnice, tako i od nekoliko njih - na primer, kroketima sa mlevenim mesom možete dodati krompir, a kroketima od kupusa - pirinač ili griz. Veoma ukusne kombinacije su meso sa žitaricama, riba sa krompirom, jaja sa povrćem, šargarepa sa suvim grožđem.

Od dobijene smese napravite cilindrične štapiće ili loptice, pa ih ispohujte, pržite u dosta zagrejanog ulja ili ih pecite u rerni dok ne dobiju zlatnu boju.

Kroketi se mogu servirati kako predjelo, garnir ili jelo sa raznim gustim sosevima. Oni mogu biti i desert, ako se naprave od zaslađenog pirinča, vurde, slatkog testa, voća i povrća.

Eto kako se prave najukusniji i najjednostavniji kroketi od krompira.

Potrebni sastojci:

krompir - 1 kg

peršun - 1 struk

mirođija - 3 struka

jaja - 3 komada

maslac - 30 g

sir - 150 g

biber - po želji

brašno i prezle za valjanje

ulje za prženje

1. Krompir skuvajte u posoljenoj vodi, pre toga ih uvek ogulite, pa kuvajte dok ne budu gotovi.

2. Ocedite ih i ispasirajte ih, pa dodajte kockicu maslaca i stino iseckan peršun, pa dobro promešajte.

3. Smesi dodajte 2 umućena žumanceta, biber i so po želji, pa mešajte dok ne dobijete homogenu smesu, koja treba da ude gusta i glatka.

4. Sir isecite na kockice ili pravougaone trake, to zavisi od oblika kroketa /da li su okrugli ili cilindrični/.

5. Od smese napravite male loptice, koje ćete slepiti i onda u sredinu staviti kockicu sira. Ponovo napravite kuglicu, koja treba da bude čvrsta i bez vazduha.

6. Umutite belanca i celo jaje viljuškom. Prvo ih uvaljajte u brašno, posle u umućena jaja i na kraju u prezle.

7. Dobro zagrejte ulje - toliko da kroketi plivaju u njemu (da ne dodiruju dno posude).

8. Spustite krokete i pržite dok ne dobiju zlatnu koricu.

9. Stavite krokete na papir za pečenje, kako bi upio suvišnu masnoću.

Ako želite da dobijete lepe loptice, koristite kašiku za sladoled, a za cilindrčne krokete koristite špric. Tako ćete postići idealni oblik kroketa, čija površina neće napući tokom prženja. Servirajte ih sa prethodno napravljenim sosom od kiselog mleka i majoneza ili samostalno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji