Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Namirnice za regulisanje hormona

Namirnice za regulisanje hormona

MarinaMarina
Pomoćnik kuvara
819

Hormonalni disbalans se dovodi u vezu sa mnogim oboljenjima poput neplodnosti, depresije, gubitka mišićne mase, itd. Svaki hormon je odgovoran za određene funkcije u ženskom telu. Zato je dobro da budete upoznati sa njihovim ulogama.

Estrogen je glavni ženski polni hormon. Od njega zavisi funckionisanje ženski reproduktivni sistem. Njegov deficit može prouzrokovati probleme sa menstruacijom, snižavanje libida, kao i probleme sa začećem.

Progesteron se smatra hormonom koji je odgovoran za trudnoću. On priprema sluzokožu materice tokom plođenja. Kod deficita progesterona se može primetiti hronični umor, prekomerno povećanje težine, neredovna menstruacija, itd.

Testosteron je poznatiji kod muškaraca. Kod žena je on odgovoran za libido i dovodi se u vezu sa promenama u pubertetu kod devojčica. Njegov nedostatak se može videti po neobično suvoj koži, kosi i sniženom libidu.

Prolaktin je hormon koji podstiče mlečne žlezde da proizvode mleko.

Ravnoteža hormona se može postići ne samo putem konzumacije raznih dodataka u vidu tableta i krema, već i unosom pojedinih namirnica.

Ljudskom telu je potreban redovan i izbalansiran unos ugljenih hidrata, proteina i posebo masti. Masti su jedan od najvažnijih elemenata za balans hormona. Ljudskom telu su potrebne određene masti kako bi obnovilo ćelije i stabilizovalo hormone. To je posebno važno za ženski reproduktivni sistem.

Postoji nekoliko masti, koje su veoma korisne za proizvodnju hormona. Ulje kokosa je jedna od masti, koje sadrže laurinsku kiselunu, koja potpomaže proizvodnju hormona. Avokado sadrži vitamin E, kalijum, magnezijum, vitamine B grupe i druge koji pomažu da se uravnoteže hormoni.

Žumanca su veoma orisna za reporoduktivni sistem zbog visokog sadržaja vitamina i korisnih materija. Oni takođe ućestvuju u proizvodnji hormona.

Korisno je i potopljeno koštunjavo voće, mahunarke, morska riba i organsko meso. Što se tiče začina, koji potpomažu balans hormona, to su đumbir, cimet, kurkuma, beli luk i kumin.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji