Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Dimljenje pileta u kućnim uslovima

Dimljenje pileta u kućnim uslovima

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218330
Dimljenje pileta u kućnim uslovima

Kako da spremite dimljeno pile u kućnim uslovima i bez štetnih dodataka i konzervanasa?

Veoma lako - samo nakon 10 sati pripreme imaćete najukusnije i najsočnije dimljeno pile!

Vreme pripreme se računa kada se uzme u obzir i činjenica da pile treba da odstoji u slanoj vodi 8 sati.

Za dimljenje vam je potrebno:

- Velika šerpa od 3-4 l sa debelim dnom i poklopcem (imajte u vidu da ćete tu šerpu koristiti samo za to i ni za šta drugo)

- strugotine (posebne, samo za dimljenje)

- Aluminijumska tava - za jednokratnu upotrebu

- Jaka pamučna krpa za uvijanje (koju ćete nakon pranja, nažalost, korisiti samo za to)

Namirnice koje su vam potrebne:

so - 5 kašika

voda - 2 litra

pile - 1500 g, očišćeno i celo

Dimljenje pileta u kućnim uslovima

1. Rastvorite so u vodi, stavite pile u odgovarajuću šerpu sa poklopcme i prelijte ga salamurom. Ona treba da pokrije pile u potpunosti, pa spremite još salamure - na 1 l vode ide 2-3 kašike soli. Stavite šerpu u frižider da odstoji 8 sati.

2. Spremite pušnicu. Uzmite šerpu koji ste pripremili za te svrhe, pa pokrijte dno slojem od 1-2 cm strugotina (piljevine).

3. Preko strugotina stavite aluminijumsku tavu za jednokratnu upotrebu. U njoj će sok od pileta da ističe dok se ono dimi, da ne bi palo sve na strugotine.

4. U tavu stavite oceđeno pile u vodoravan položaj, tako da grudi budu nagore.

5. Namokrite pamučnu krpu hladnom vodom i istisnite je. Uvjte poklopac šerpe njome, pričvrstite krajeve, tako da ne vise, pa zatvorite šerpu poklopcem.

6. Stavite šerpu u tzv. kamin na jaku vatru oko 30 minuta. Kada smanjite vatru, onda neka šerpa ostane na tihoj vatri još 20 minuta.

7. Izvadite pile i uklonite kožu (nije korisno da se jede).

Ohlađeno pile je aromatičnije, ali i kada je vruće i tada je neverovatno ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest