Maslinovo ulje! Proveri da li je pravo ili ne ovim dvema metodama!

Extra vergine maslinovo ulje

Maslinovo ulje je jedno od najzdravijih biljnih ulja. Ono je dosta popularno i na našim prostorima. međutim, da li je kvalitetno?

Naša nacija važi za srećnu naciju. Blizu nas se nalaze najveći proizvođači maslina u svetu. Pa čak i u samoj Grčkoj, gde i u najmanjim prodavnicama se prodaje ovo ulje, postavlja se pitanje da li je ono pravo.

Kao i svaka sirovina koja se masovno proizvodi, maslinovo ulje se često razređuje, obogaćuje drugim elementima. Razlog tome jeste taj da je njegova proizvodnja veoma spora i iziskuje izvesne napore. Upravo to tera proizvođače da prave kompromis sa kvalitetom. neki čak nude i začinjeno suncokrtovo ili sojino ulje, a na etiketi piše Extra Virgin.

Istraživanja su pokazala da više od 69% maslinovog ulja na tržištu, koje se prodaje sa deklaracijom Extra Virgin, uopšte nije virgin. A ponekada nije ni maslinovo ulje.

Falš maslinovo ulje

Oni neiskusniji kupci retko primete razliku. To je dobro za proizvođače, koji iako prodaju niskokvalitetni proizvod, oni dobijaju 5 puta veću cenu za to što prodaju.

Kako vas ne bi lagali više, treba da postanete poznavaoci. Postoje 2 glavna načina. Eto kako da razlikujete lažno maslinovo ulje od pravog:

1. Prvi način

Odvojite malo maslinovog ulja u manju šolju. Prekrijte vrh šolje dlanom, dok drmate šolju i tečnost. Tako će se osloboditi sve arome od ulja, a da pritom ne izađu van šolje. Nakon jednog minuta približite nos šolji i sklonite dlan. Ako je maslinovo ulje je pravo, osetićete oštar i ljutkast miris, koji ima i miris voća i povrća. Ako nešto od navedenog nedostaje - imate lažno maslinovo ulje.

2. Drugi način

Maslinovo ulje

Pomoću kašljanja - to je glavni način za testiranje visokokvalitetnog maslinovog ulja u svetu. Probajte gutljaj iz iste šolje i neka maslinovo ulje ostane u ustima oko 20 sekundi. Neka ulje stigne do svih delova usne duplje. Samo pravo maslinovo ulje će vam izazvati kašljanje. Pravilo je da što više kašljete, to je proizvod kvalitetnji.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji