bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Probajte ovaj trik da biste se izborili sa željom za slatkim

Probajte ovaj trik da biste se izborili sa željom za slatkim

Probajte ovaj trik da biste se izborili sa željom za slatkim

Ako su slatkiši vaša slabost i konzumacija istih vam smeta da budete u željenoj formi, postoji jedan lak trik, kojim ćete moći da savladate apetit za nečim slatkim.

Metod su otkrili naučnici sa Kolumbijskog Univerziteta u Njujorku. Oni tvrde da ožete manipulisati mozgom, tako da osećate uživanje dok jedete nešto slatko, a u isto vreme da ne preterujete sa šećerom.

Do ovih rezultata su stigli pomoću eksperimenata sa miševima, tako što su ustanovili da centar u našem mozgu, koji je odgovoran za prijem ukusa - amigdala, može biti prevaren.

Amigdala prerađuje informacije različitih ukusa - slatko, slano, gorko i kiselo. Kad jedete čokoladu ili drugi slatkiš, ovaj centar u mozgu vas tera da osećate zadovoljstvo i da preterujete u konzumaciji.

Istraživanja su pokazala da postoji jasna podela među delovima moždane kore i da se svaki ukus prihvata u različitim oblastima amigdale. Nervne ćelije na jeziku šalju signale do određenog dela mozga.

Probajte ovaj trik da biste se izborili sa željom za slatkim

Takođe je otkriveno da oblast, koja je odgovorna za slatko, i oblast koja je odgovorna za gorko, veoma su blizu jedna druge i mogu biti manipulisane.

Međutim, reakcija kada jedemo nešto slatko, skroz je suprotna reakciji kada jedemo nešto gorko. Dok slatkiši izazivaju daju potrebu, gorko nas tera da se zaustavimo.

Tako da, ako ste odlučili da pojedete četvrtinu omiljene čokolade i ne želite da preterate, kada pojedete određenu količinu slatkog, pojedite i nešto gorko. Na taj način će vam ozak poslati signal da ostavite hranu.

Naučnici se nadaju da će u budućnosti ova metoda biti razrađena i biti od koristi ljudima koji se bore sa gojaznošću.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji