Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajne ukusne salate od krompira

Tajne ukusne salate od krompira

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218318

Salata od krompira je jedna od najčešćih jela u evropskoj kuhinji. Glavni sastojak jela jeste kuvani krompir, koji se dopunjuje sa drugim namirnicama (marninirani krastavčići, jaja, luk, slanina, itd.)

Svi drugi sastojci se obično seku na kockice i mešaju se sa dodacima. To može biti običan majonez ili kisela pavlaka, nezaslađeno kiselo mleko ili biljno ulje.

Za pravljenje krompir salate se preporučuje da se uzme krompir koji se ne raspada tokom kuvanja. Isečene kockice ne terba da gube oblik. Možete da skuvate krompir i da ga stavite u frižider, da bi postao još tvrđi.

Ako salati dodate topao krompir, onda će dodatak biti bolje apsorbonan. Salata od krompira može da bude i garnir jelima sa mesom ili ribom.

Da biste napravili salatu od krompira, potrebna vam je šerpa ili činija, gde ćete iseckati sve sastojke za salatu, nož, rende i daska za sečenje. Servirajte salatu u obličnim činijama.

Krompir se može kuvati sa kožicom ili bez. U prvom slučaju, krompir će biti manje skuvan, što je bolje za salatu. Ostali sastojci ne iziskuju posebnu pripremu, osim jaja, koja treba d se skuvaju, a ostalo povrće da se iseče na kockice.

Klasična salata od krompira

krompir - 500 g

luk - 1 glavica

peršun - 0.5 veze

sok od limuna - 1 kašika

maslinovo ulje - 2 kašike

Skuvajte krompir u posoljenoj vodi, a prethodno ga operite i sipajte hladnu vodu, koja treba da pokrije krompir. Kuvajte ga, sve dok možete da ga probodete viljuškom. Kada se malo hladi, ogulite ga i isecite na velike kocke.

Isecite luk (praziluk, mladi luk), peršun sitno, pa ih dodajte krompiru. Dodajte so po želji, maslinovo ulje i sok od limuna, pa dobro promešajte. Možete sok od limuna zameniti sa običnim ili balzamiko sirćetom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji