Koje vrste ribe se mogu spremati na pari

1 od 7 Fotografije
Skuša

Riba bi trebalo da se konzumira makar jednom nedeljno, jer je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje su veoma važne za ljudski organizam.

To se pamti još iz vrtića i zato se neke tradicije treba držati. Da biste ispunili jelovnik korisnim ručkom ili večerom, poslužite se receptima za jela sa ribom na pari.

Ona je korisnija od pržene i kuvane, budući da sadrži više korisnih materija.

Za spremanje ribe na pari se moge koristiti gotovo sve vrste morske ribe i slatkovodne ribe. To znači da biste uspešno spremili: atlantski bakalar, morski i rečni grgeč, morski bakalar, skuša, losos, oslić, trlja, iverak.

Za dinstanje možete koristiti svežu ili zamrznutu ribu. Ali obratite pažnju da je za zamrznutu ribu potrebno više vremena, oko 10-15 minuta više od onog navedenog u receptu.

Da li je riba gotova, to se proverava nožem. Nakon što se riba probode, treba da izađe providan sok, a meso da se dobro deli od kosti.

Pre nego što spremate na pari, riba treba da bude dobro posoljena i ukiseljena, jer će u suprotnom izgubiti oblik i raspašće se. Ako riba izgleda sveže, marinirajte je pre spremanja u soja sosu, sirćetu, maslinovom ulju i omiljenim začinima. Prelijte je belim vinom.

File od ribe se najbrže priprema na pari, ali i cela riba bude ukusna. Umesto vode, možete koristiti bujon od glave, kostiju i peraja ribe.

Da biste ga napravili, glavu (bez škrga), kosti i peraja veoma dobro operite i kuvajte 40-50 minuta sa lukom, peršunom ili omiljenim začinima. Procedite bujon i spremite vašu ribu na pari.

Komentari

Pošalji
4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: