Kako da napravite ukusne mafine

1 od 5 Fotografije
Mafini sa komadićima čokolade

Mafini sa sušenim voćem, svežim voćem, ušećerenim voćem, orašastim plodovima, marmeladom i slatkom su već odavno popularni. Serviraju se kao deserti uz kafu, čaj ili sirup i veoma lako se spremaju. Da ne biste gubili vreme u pečenju kolača, koristite kalupe od silikona, metala ili papira.

Osnovni sastojci mafina su maslac, šećer, jaja i brašno, a oni su delo svakog recepta, samo količine utiču na krajnji rezultat.

Za ukus testa se dodaje:

- kakao, čokolada, kafa

- voće, sušeno voće, ušećereno voće

- vanilin šećer, razne esencije, cimet

- sitan sir, mlečni proizvodi

Da napravite meke i vazdušaste mafine, testu se treba dodati prašak za pecivo. On se može zameniti sa sodom bikarbonom, tako što se ona gasi u kiselini, da bi se uklonio specifičan miris. Dobijeno testo se isipa u kalupe, pa se onda peče.

Silikonski kalupi su posebni ili su međusobno povezani. Metalni kalupi treba da se premažu maslacem ili uljem, pre nego što se u njih stavi testo. Kalupi od papira se koriste za lagano testo i nije im potrebna pretpodna priprema, ali im je potrebno posebno ojačanje.

U suprotnom se testo može izliti iz kalupa.

Evo i nekoliko ukusnih recepata za mafine:

Voćni mafini sa belom čokoladom

sok od limuna - 2 kašičice

sveže mleko - 250 ml

ulje - 125 ml

jaja - 1 komad

brašno - 260 g

prašak za pecivo - 3 kašičice

so - 1/4 kašičice

šećer - 150 g

bela čokolada - 200 g

voće - 400 g (jagode, maline, kupine ili mešavina)

Način pripreme: U činiji umutite jaje, maslac, sok od limuna i mleko, pa mutite dok ne dobijete homogenu smesu. Izmrvite čokoladu i pomešajte sa brašnom, praškom za pecivo, šećerom i solju. Pomešajte suve i tečne sastojke i polako mešajte špatulom dok ne dobijete glatku smesu.

Dodajte izabrano voće i pažljivo mešajte dok ne dobijete kašu i dok se voće ne izmrvi. Rasporedite testo u kalupe, a preko stavite kockice čokolade.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta.

Mafine možete ukrasiti, tako što ćete ih prekriti šarenim ili velim šećernim testom, čokoladnim kremom ili šlagom, glazurom ili ušećerenim voćem.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji