Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Šta spremiti na brzinu a da bude i jeftino

Šta spremiti na brzinu a da bude i jeftino

Monika IvanovaMonika Ivanova
Šef kuhinje
1433
Ekonomični recepti

Da li vam se često dešava da vam se neka prijateljica žali kako nema vremena ili sredstava da malo promeni jelovnik kod kuće, a da to ujedno bude i ukusno, kao i, nikako manje bitno, da bude korisno. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da izađete na kraj sa ovim problemom.

1. Koristite sezonsko voće i povrće

Salate treba da budu obavezan deo svakog glavnog obroka. Ponekada se cene salata mogu učiniti veoma visokim. To je verovatno pokazatelj da određeno voće/povrće nije karakteristično za određenu sezonu ili je njegovo poreklo egzotično. Probajte da se držite voća i povrća koje je odgajano na našim prostorima. Svako godišnje doba ima svoje voće i povrće, gde jedino tokom zime možete imati poteškoće da pronađete sveže, ali zato možete sve to obezbediti tokom jeseni i imati zalihe tokom zime.

Osim za salate, povrće poput krompira, tikvica, paprika, paradajza, patlidžana i šargarepa se može koristiti za pripremu glavnih jela - a mogu biti prženi, pečeni, kuvani, na pari, grilovani, itd. Brzo se spremaju i uvek vas mogu spasiti kda ste kod kuće svi gladni, a vi nemate ništa spremljeno.

2. Nabavite jaja

Jela sa jajima su veoma ukusna, jeftina i brzo se spremaju, tako da je potrebno da obezbedite dovoljne količine za kritične situacije. Možete ih kombinovati sa povrćem, sosovima i začinima po želji i za samo 5-10 minuta ćete imati koristan protein na stolu.

3. Pileće meso

Pileće meso je relativno zdravo i jeftinije od drugih vrsta mesa. Često se u velikim prodavnicama ono može naći po jeftinijoj ceni, pa je dobro da iskoristite priliku i napunite zamrzivač. Na roštilju, na gril tiganju, u voku sa povrćem ili u rerni - ovo meso se sprema brzo i lako, jer mu ne treba mnogo vremena za termičku obradu.

Nemojte kupovati odmah polugotove namirnice sa izgovorom da kod kuće nema ništa spremljeno. Budite kreativni - kombinujte i spremajte jela od navedenih namirnica na različite načine i dobićete laka i jeftina predjela, a tako i ukusna glavna jela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji