Zašto krastavci imaju gorak ukus

Zašto krastavci imaju gorak ukus

Poznato je svima da je krastavac povrće, koje sadrži mnogo vode. Veoma je korisno povrće, ukusno i osvežavajuće, pogotovo tokom leta. Međutim, da bi krastavci bili sočni i ukusni, potrebno im je posvetiti pažnje.

Posebna nega ovog povrća, kada je reč o vodi, podrazumeva - da bi krastavac bio sočan, potrebno mu je mnogo polivanja, a najviše u periodu kada procveta. Nedostatak vode vodi do stresa, koji povećava sadržaj drugih materija u ovom povrću, pa to vodi do neprijatnog gorkog ukusa.

Ako sami gajite ovo povrće, trebalo bi da znate da je potrebno da zemljište bude stalno vlažno.. Ako ste, pak, samo kupac i dobijate krajnji proizvod, onda je teško da vidite koji je krastavac gorak, a koji je ukusan. Kod baštenskih krastavaca je mnogo češće da budu gorči, jer se za njih ne koriste nikakvi preparati, dok to nije slučaj kod onih koji se gaje u plasteniku i namenjeni su za celogodišnju upotrebu i proizvodnju.

Ne možemo predvideti kakvog će ukusa biti krastavac pri kupovini ili kada nam ga serviraju u restoranu. Šansa da neki restoran ima gorke krastavce je veoma mala, jer se za njegove potrebe kupuju krastavci iz plastenika, a ne iz bašte.

Zašto krastavci imaju gorak ukus

Kada pravite salatu kod kuće, takođe vam se može desiti isto - nemojte misliti da ako ga ogulite, da će se nešto promeniti - ako krastavac nije odgajan kako treba, onda će on biti gorak i pre nego što ga ogulite.

Tvrdi se da ako se odseče drčka povrća i počne da se trlja preostalim delom krastavca, onda će gorčina izaći u vidu pene - koliko je tačno, nije mnogo poznato, ali neki ljudi tvrde da će se na ovaj način ukloniti nitrati iz krastavaca.

Nije mnogo sigurno da će takvo trljanje ukloniti hemikalije, koje su korišćene, ili da će ublažiti činjenicu da krastavac nije polivan koliko je bilo potrebno. Jedino šta možete uraditi jeste da poželite da sledeći krastavac ne bude gorak.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji