Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Čuvanje jagoda i trešanja

Čuvanje jagoda i trešanja

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190163
jagode

Jagode i trešne spadaju u najukusnije voće. Njihova konzumacija je praznik za čula, a uz to nose sa sobom i bezbroj koristi. Kako možemo da sačuvamo ovo neverovatno voće?

Jagode su veoma ukusne, ali, nažalost, veoma brzo trule, posebno ako su nešo oštećene. Drugi uzrok može biti i ako se čuvaju na vlažnom ili veoma toplom mestu.

Najbolje je da čuvate jagode u frižideru, neoprane i u kesi. Druga opcija je da ih stavite u plastičnu činiju, ali obavezno da ih pokrijete.

Uvek uklonite one oštećene jagode ili meke, jer će uticati i na druge. U frižideru jagode mogu stajati oko 2-3 dana.

Kada se zamrznu, jagode se mogu čuvati tako i do 9 meseci. Najbolji način da se čuvaju jeste da se zamrznu odmah čim se operu i pažljivo osuše.

Nije preporučljivo da se polako ili ponovono zamrzavaju jer onda se gubi znatan deo vitamina C. Odmrznite ih u mikrotalasnoj peći. Konzumirajte ih dok su još tvrde, pre nego što omekšaju.

Trešnje

Trešnje su omiljeno voće mnogim ljudima. Ukusne i osvežavajuće, one su jedan od najviše čekanih darova proleća. Pogledajte kako možete čuvati trešnje.

Kada kupujete trešnje, birajte one koje malo više sijaju, koje su čvrste, ali ne previše tvrde. Drška treba da bude zelena, dok žuta drška upućuje na prezrele plodove.

Trešnje nisu trajne, dosta brzo prezrevaju ako se ostave na sobnoj temperaturi. Kada kupite trešnje, nemojte ih previše dugo držati u kesi, jer brže trule.

Možete ih čuvati u frižideru, tako što ćete ih staviti u perforiranu papirnu kesu ili u malu korpu za voće, a period čuvanja je najviše 5-7 dana.

Kako biste im vratili svežinu pre konzumacije, potopite ih u hlandu vodu oko pola sata.

Dok su zamrznute, one se mogu čuvati tako do mesec dana. Stavite ih u činiju ili kutiju, koja ima poklopac. Nije potrebno da uklanjate drške. Najbolji efekat ćete postići ako ih stavite u vakumiranu kesu.

Ako želite, pre zamrzavanja, možete dodati šećer u kesu ili činiju. Tako ćete imati ukusan desert bilo kada.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji