Med u Evropi je masovno falisifikovan

1 od 4 Fotografije

/undefined Med je treći proizvod po redu po falsifikaciji u Evropi. Glavni razlog tome je zato što postoji problem sa kriterijumima kakav on treba da bude.

Asocijacija udruženih pčelara, kao i cela Evropska unija, kategorična je da navedeni kriterijumi o tome kakav treba da bude sadržaj meda su netačni. Postoje problemi sa proizvodima koji treba da budu u skladu sa tim standardima.

Kako bi se problem rešio, čelnici Evropske unije za zaštitu životne sredine žele da uvedu mere za poboljšanje procedure testiranja i pojačane inspekcije uvoza. Tako će se imati bolji uvid u falsifikovanje meda. Treba poboljšati i deklarisanje, kako bi građanima bilo jasno odakle koji proizvod dolazi.

Evropska unija već radi u tom pravcu da podstakne veću konzumaciju meda, posebno kod dece u školama. Iz tog razloga se prošle godine u Bugarskoj održala kampanja Medeni doručak, koja će se održati i ove godine.

Potrebno je pronaći mehanizme koji će usmeravati mlade da se više bave gajenjem pčela i proizvodnjom meda. Trenutno ima dosta prepreka za to.

Komentari

Pošalji
3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni: