Zanimljive činjenice o javoru, soku od javora i njegovom sirupu

Zanimljive činjenice o javoru, soku od javora i njegovom sirupu

Javor treba da raste u određenim uslovima, kako bi od njega mogao da se dobija javorov sirup. Postoji 6 vrsta javora, ali se za dobijanje sirupa koristi samo jedna vrsta, koja se naziva šećerni javor. Od ovog drveta se dobija javorov sirup, koji je najboljeg kvaliteta.

Kako bismo dobili sirup od javora, treba da se probije kora i da se pokupi sok. On sadrži velike količine vode i zato je potrebno da prođe kroz proces zagrevanja, kako bi voda isparila.

Drvo od kojeg se dobija sirup ne treba da bude mlađe od 30 godina. Prečnik treba da mu bude najmanje 12 cm.

Kada drvo počne da cveta, tada je najbolje vreme za dobijanje soka. To je obično tokom prvih prolećnih noći, koje su nešto toplije. Vreme koje je pogodno za dobijanje javorovog soka jeste 1-2 eseca. Najviše se dobija u periodu od 10 do 15 dana.

Kako ne bi bilo uništeno drvo javora, treba se kontrolisati dobijanje njegovog sirupa. On ne treba da bude više od 10% godišnje.

Koncentracija bez dodataka omogućava da se dobije sirup. U 50 ml javorovog sirupa ima onoliko kalorija koliko ima u 1 kašiki šećera. Javorov sirup se često koristi i kao zamena za med.

Javorov sirup sadrži saharozu u velikim količinama. Takođe, sadrži i fruktozu i minerale - magnezijum, kalijum, cink, gvožđe i kalcijum. Javorov sirup jača imunitet, ima antibakterijsko dejstvo i dobar je antioksidant.

Postoje dve klase ovog sirupa. Prva je klasa A. To je prvi sok koji se dobija od drveta. Ima dosta svetliju boju i nije mnogo sladak. Klasa A sadrži vitamine i minerale, znatno više u poređenju sa klasom C. Klasu A možete konzumirati bez obade i veoma je korisna za pročišćenje organizma. Klasa C se dobija nakon klase A. Razlikuje se po tamnom boji i jakom slatkom ukusu. Koristi se u poslastičarstvu, kao i u svakodnevici da zameni šećer i med.

Zanimljive činjenice o javoru, soku od javora i njegovom sirupu

Javorov sirup je skupo zadovoljstvo i zato se retko može naći čist. Najčešće se u prodavnicama meša sa medom ili glukozno-fruktoznim sirupom. Neke firme prodaju imitacije bez bilo kakvog sadržaja javorovog sirupa. Međutim, zbog prisustva raznih hemijskih stupstanci ovakav sirup mpže iati sličnu boju i aromu kao javorov sirup. Poželjno je da čitate deklaraciju i sadržaj na njoj i da se ne vodite niskom ceno.

Od javorovog sirupa se dobija i javorov šećer.

Komentari

Pošalji
3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni: