Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Čuvanje i konzerviranje sočiva

Čuvanje i konzerviranje sočiva

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
432756
Sočivo

Sočivo može biti važan deo zdrave ishrane kod osoba koje su na vegetarijanskom režimu ishrane, žele da smršaju, da snize holesterol ili ako imaju dijabetes. Sočivo ima visok sadržaj vlakana i proteina, dobar je izvor folne kiseline, kalijuma i gvožđa. Pakovano sočivo ne sadrži natrijum (so), ali ono iz konzerve može sadržati so. Količinu soli možete smanjiti tako što konzervirano sočivo isperete hladnom vodom.

Sočivo u pakovanju često bude jeftinije od konzerviranog. Uprkos tome, konzervirano sočivo vam mmože uštedeti dosta vremena. Jednostavno otvorite kutiju, nekoliko minuta perite pod mlazom hladne vode i dodajte vašem jelu.

Čuvanje sočiva

Pakovanje sočiva čuvajte u zatvorenoj posudi ili na hladnom i suvom mestu do godinu dana.

Sočivo koje ste već pripremili možete čuvati u frižideru od 5 do 7 dana ili ga zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do 6 meseci. Zapišite datum i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi. Zamrznuto sočivo se veoma lako može dodati drugim jelima.

Neotvoreno konzervirano sočivo možete čuvati na polici ili na hladnom i suvom mestu do godinu dana.

Nakon otvaranja, konzervirano sočivo operite čuvajte u zatvorenim staklenim posudama u frižideru, a ne u otvorenim posudama. Tako će moći da traje 3-4 dana.

Spremanje sočiva

Sočivo ne mora da se potapa pre spremanja, kao što je to slučaj sa drugim varivima. Pre kuvanja sočivo operite pod mlazom tekuće vode, kako biste uklonili prašinu. Za kuvanje je potrebna voda - 3 šolje vode na 1 šolju sočiva (ne važi za konzervirano). Koristite veliku veću posudu, jer će sočivo nabubreti.

Kada voda proključa, onda smanjite vatru i poklopite posudu sa sočivom. Za obično braon sočivo je potrebno oko 15-20 minuta. Crvenom sočivu je potrebno oko 5-7 minuta. So se dodaje kada se sočivo skuva, jer u suprotnom može teško da proključa.

Zamrznuto i skuvano sočivo se može čuvati 1-2 meseca. Zapiite datum i čuvajte u zatvorenoj posudi, namenjenoj za čuvanje hrane u zamrzivaču.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji