Šta doručkuju Španci?

1 od 5 Fotografije

Da li ste nekada čuli za tipičan španski doručak? Kakav je tipičan španski doručak i šta Španci jedu ujutru?

Preostali deo sveta može da dopusti sebi lenji doručak tokom vikenda. U Španiji doručak se smatra svetinjom. Svi koji putuju preko grane veoma dobro znaju šta znači engleski ili kontinentalni doručak.

Kada putujete do Španije, treba da znate da je doručak jedna od najvažnijih obroka u toku dana i smatra se veoma posebnom obrokom. Svaki Španac koji drži do sebe, on gotovo nikada ne doručkuje kod kuće. Prihvaćeno je da prvi obrok obično bude u obližnjem kafiću, gde vas na stolu čekaju i jutarnje novine.

Tako da nemojte biti iznenađeni kada ujutru prolazite pokraj tipičnog španskog kafića i vidite kako ljudi piju svoju jutarnju kafu uz tostado, pan con domat (hleb sa paradajzom), tortilla (omlet) ili bocadillo (sendvič). U Španiji često možete videti da ljudi doručkuju u dva sata posle podne ili da večeraju u 10 sati uveče.

Veoma je teško ustanoviti kakav je tpičan španski doručak, jer postoji dosta regiona sa dosta različitih navika i običaja.

U svakom uglu ove neverovatne zemlje vam nikako neće nedostajati šolja kafe. Nakon prve konzumacije nam se učinilo da španska kafa sadrži više kofeina i da je dosta jača nego što bi trebalo da bude.

Najvažnije po pitanju španskog doručka u Barseloni

Kada vidite španski doručak, koji se servira uglavnom u najranijim jutarnjim satima u kafiima i manjim tezgama oko gradova i sela, on može u početku izgledati čudno, ali, svakako, podrazumeva sledeće: kafu sa različitim varijantama - sokom od pomorandže, male sendviče sa šunkom, prepečen hleb sa džemom/marmeladom, prepečen hleb sa paradajzom, sa šunkom i sirom, omlet sa krompirom.

Ako vas put ne vodi do Španije, onda možete napraviti i vaš improvizovan španski doručak kod kuće sa "pan con tomato" (hleb sa paradajzom):

Za jednu porciju vam je potrebno: 3 kriške integralnog hleba, 1 kašika maslinovog ulja, 1 paradajz, 30 g šunke, so.

Prepecite hleb sa obe strane, a zatim ga prelijte sa malo maslinovog ulja. Paradajz krupno narendajte i dodajte mu malo soli i ulja. Dobijenom salsom posipajte prepečen hleb. Preko stavite tanko isečenu unku i vaš španski doručak je gotov. Možete napraviti i ukras sa svežim listovima salate.

Komentari

Pošalji
5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: