Vi sve ukusno spremate, imate neverovatnu kuhinju i sve novitete koji vam olakšavaju posao. Kada počnete da spremate - sve oko vas se pretvara u haos: prljave viljuške na podu, sudopera puna tanjira, mrlje po radnoj površinii na podu, itd. Osećate se kao zatrpani i pitate se šta da radite da vam ostane kuhinja čista kada spremate?
Jednostavno je. Promenite navike, a evo i kako:
1. Počnite dan ranije
Neojte ostavljati sudove i kuhinju neočišćenu. Mirisi ostaju, a nije baš prijatno kada se probudite da vidite neurednu kuhinju. Operite sudove i stavite hranu koja vam je ostala u frižider ili je bacite.
2. Spremajte jednostavna jela
Spremajte sa manje od 10 proizvoda, dok ne promenite navike i uspete da održite red u kuhinji.
3. Pripremite namirnice pre spremanja
Očistite i iseckajte povrće pre spremanja jela i stavite ih u kesice i u frižider. To će vam uzeti malo od slobodnog vremena, ali tokom radnih dana ćete imati manje posla, a i vaša kuhinja će biti čistija.
4. Koristite manje posuđa
S vremena na vreme perite korišćene čaše, činije, šerpe i ostale sudove i onda ih koristite ponovo. Tako će kuhinjski sto biti manje zatrpan.
Bonus: blizu sebe držite posudu sa čistom vodom i u njoj perite nož, kojim sečete, ili kašiku, kojom mešate.
5. Čistite za vreme spremanja
Dok je jelo na vatri ili u rerni, očistite sto i operite tanjire. Bacite smeće.
6. Stavite otpatke na jedno mesto
Uzmite jednu staru činiju i u nju stavljate sve organske otpatke. Nakon spremanja možete sve baciti odjednom i imaćete više slobodnog vremena.
7. Napravite svoje sredstvo za čišćenje
Pomešajte jednake količine sirćeta i vode, sipajte malo alkohola i soka od limuna.
8. Fleke odmah obrišite
Nemojte ostavljati da se osuše - jer se tada mnogo teže brišu.
9. Kupite rolnu ubrusa.
10. Osmislite praktičan sistem za čuvanje
Ono što redovno koristite, to držite nadohvat ruke, a ono što ne koristite redovno - to odložite u ormariće.
11. Secite u tavu
Stavite dasku za sečenje na tavu. Tako će sokovi od povrća odmah otići u tavu.