bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Evo šta doručkuju Grci

Evo šta doručkuju Grci

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
1k21k
Pita sa grizom

Jutro u Grčkoj počinje sa šoljom kafe - bez njega se ne može! Nebitno gde - da li je to kod kuće u udobnoj fotelji ili na putu do posla ili u kafiću. Grčka kafa se kuva sa ili bez mleka ili se pije u vidu hladnog i osvežavajućeg frapea.

U evropskim državama doručak je uglavnom najvažniji obrok. Ali Grci ne vole ran doručak, tako da ujutru uopšte ne jedu uli više vole da to bude nešto lagano. Omiljeno im je grčko kiselo mleko, koje uglavnom podseća na gustu pavlaku. Neki ga kombinuju sa medom, muslijem, orasima, voćem i slatkom od šljiva.

Ako nema kiselog mleka, onda jedu tost sa nekoliko komada feta sira. Obožavaju nacionalna peciva, ali ne rano ujutru, već negde oko 11 sati. Mogu da pojedu pitu sa sirom (τυρόπιτα), đevrek sa susamom, koji se može naći bukvalno na svakom uglu.

Veliki uticaj na doručak ima i aktivan noćni život u Grčkoj u velikim gradovima. Zato Grci odlažu jutarnji obrok za nešto kasnije, pa zato i nemaju tradicionalni doručak.

Feta je nacionalni grčki sir, pa je obavezno da ga ima na trpezi.

Ukusno i zdravo grčko kiselo mleko se smatra jedinstvenom namirnicom - ima malo kalorija i mnogo vitamina, pa je odlično za doručak.

U Grčkoj ima mnogo jela koja su idealna za doručak, veliki broj kolača sa raznim nadevima, ima palačinki i žitarica. Sve to je veoma aromatično sa zanimljivim i upečatljivim nazivima, koji su prava grčka atrakcija.

Galatopita - poznati grčki kolač, kojeg je čak i starogrčki bog Hermes voleo. Pravi se sa grizom, konumira se kako svež, tako i kada odstoji 1 dan u frižideru. Za ukusnu galatopitu možete posetiti Novi muzej na Akropolju, gde vas čeka i najlepši pogled na Atinu.

Tiganites sa medom i orasima - tradicionalna grčka palačnika. Prvi put se pominje u 6. veku pre nove ere i pominje je grčki pesnik Kratinusom, koji sa velikim uzbuđenjem opisuje topl paru koja ide od vrućih jutarnjih palačnki. Čak i danas se mogu naći u svakom lokalu gde se služi doručak.

Trahana sa fetom - vrsta doručka sa žitaricama, koji se pravi od pšenice i fermentisanog mleka. Za pravljenje u kućnim uslovima se mleko ostavlja nekoliko dana da se u potpunosti ukiseli, pa se onda kuva zajedno sa pšenicom. Dobijena smesa se suši na suncu. Nakon toga se pravi trahana, skuvana sa svežim mlekom, a onda se dodaje feta sir. Uprkos tome što izgleda kao ovsena kaša, ako je probat, uverićete se da je drugačija.

Kuluri - grčki aromatični đevreci sa susamom iz Soluna su jedno od omiljenih peciva Grcima. Jedu se sa sirom Graviera ili sa tzatziki sosom sa kiselim mlekom. Ovaj običan doručak se može kupiti u svakoj pekari u Solunu.

Tiropita - grčka pita, koja se pravi od kora za pitu sa feta sirom, jajima, maslacem i kiselim mlekom. Možete je naći u svakakvim oblicima, od okrugle do trouglaste pitice. Prodaje se na svakom koraku, tako da ćete je lako naći.

Grčko kiselo mleko sa medom od majčine dušice - tradicionalni grčki doručak bez grčkog kiselog mleka je nezamisliv. Ono je glavni sastojak u spremanju soseva, kolača, ali, svakako, zaslužuje i da se samostalno jede. Najpopularnije kiselo mleko u svetu i najbolji grčki doručak je ono sa medom od majčine dušice. Ono se služi sa medom i sa orasima.

Kafa sa uzom - kafa sa aperitivom od anisa je tradicionalni način pripremanja kafe, baš onako kako su je pravili grčki monasi. Preporučljivo je da ih ne kupujete posebno, već da naručite zajedno sa obilnim doručkom - tako će vam dan početi veselo, ali i produktivno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji