Ishrana obolelih od tuberkuloze

Belančevine

Hrana igra važnu ulogu u procesu oporavka usled oboljenja od tuberkuloze. Prava hrana povećava suprotstavljanje organizma, menja njegovu rekreativnosr i štiti od pogoršanja i komplikacija u procesu bolesti. U svim slučajevima hrana treba da bude raznovrsna, da podstiče apetit i da se daje u određeno vreme i u dovoljnoj količini.

Belančevine su najvažniji sastojak hrane za bolesne od tuberkuloze. Lepo bi bilo da se uzima do 130-150 g belančevina dnevno - meso, riba, jaja, vurda, sir, kačkavalj, mleko itd.

Masti treba da se daju u normalnim količinama i ne više od 100 - 120 g dnevno - biljna ulja, pavlaka, kravlji maslac itd.

Salate

U kritičnom stadijumu bolesti je neophodno izvesno ograničavanje unosa masti, naročito ako bolesnik ima visoku temperatru. Ograničavanje treba da se pravi u slučajevima ako bolesnik ima bolest jetre.

Ugljeni hidrati treba da se daju u normalnim količinama, kada se u dijetu uključuje obilna količina svežeg voća i povrća. Neki naučnici savetuju izvesno ograničenje ugljenih hidrata koji se lako vare kao što su: slatki sirupi, džemovi, slatko itd. u slučaju sakupljanja tečnosti u telesnim šupljinama, zato što oni uveličavaju propustljivost krvnih sudova.

Kuhinjska so treba da se konzumira u umerenim količinama, ali prilikom jakih zapaljenja i prilikom sakupljanja tečnosti u telesnim šupljinama znatno treba da se ograniči. Jaki začini se daju u minimalnim količinama za poboljšanje ukusa.

Mekinje

Način pripremanja hrane je raznovrsan, ali se ne dozvoljavaju jake zaprške. Posebno treba voditi računa o vitaminskom obogaćenju hrane - voće, sokovi od povrća, kaše od ovsenih pahuljica, odvarak od mekinja, odvarak od šipka itd. Svakodnevna upotreba mleka i mlečnih proizvoda osigurava organizmu neophodnu količinu mineralnih soli.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji