Režim ishrane 80 sa 20 - vaša nova omiljena dijeta!

Režim ishrane 80/20

Režim ishrane 80/20 nije dijeta. On podrazumeva kako da najlakše promenite režim ishrane, a da pritom i smršate.

Kod 80/20 se poštuje sledeći princip. Tokom 80% vremena se osoba trudi da se hrani maksimalno zdravo, a tokom drugih 20% može da dozvoli sebi da uživa u nekoj poslastici, bilo da je to pogača, pita, špageti, parče torte ili neko piće.

To znači da ako se jede 3 puta dnevno, tih 20% se deli na 4 obroka sedmično.

Veliki broj poznatih ličnosti kažu da je ovaj režim lak za sprovođenje. One kažu da je čoveku u životu teško da 100% poštuje sva pravila, ali dodaju da je 80% sasvim dostižno.

Krvni pritisak

Danas je zdrava ishrana deo života mnogih ljudi. Konzumacija velikih količina voća i povrća, manje masti, ograničen unos ugljenih hidrata omogućava da se organizam održava zdravim, a sa njim i telesna težina.

Ove zdrave navike, koje se stižu tokom pridržavanja režima ishrane 80/20, štite od pojave visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola, kao i od metaboličkog sindroma. To je posledica gojaznosti organizma, gde je prisutan poremećaj razmene materija, pa dovodi do pojave dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja.

Proteini

U knjizi, koja piše o ovom režimu, preporučuje se u 80% vremena da se konzumiraju proteini od ribe ili pilećeg mesa, neprerađene integralne namirnice, niskomasni mlečni proizvodi, kao i sveže voće i povrće. Od velikog je značaja i način pripreme hrane, a poželjno je da se izbegava konzumacija prženih namirnica.

Da biste smršali, nemojte preterivati sa ovih 20%. Nagradite sebe za trud, pojedite slatko, nešto ot testa, ali ipak u ograničenim količinama.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji