Praziluk

AdminAdmin
Glavni urednik
23333
Praziluk kolutovi

Praziluk pripada porodici luka, ali aroma mu je dosta prefinjenija i slađa u odnosu na običan luk. Njegovo poreklo se pripisuje mediteranskoj oblasti i Aziji, a gaji se više od 3 000 godina i odavno je popularan i u Evropi.

Evropski kuvari ironično nazivaju praziluk "šparglom za siromašne". Špargla je u stvari daleki rođak praziluku i pripada istoj porodici Lilopsida.

Divlji praziluk je različista vrsta praziluka. Mnogo je manji, bliži je arpadžiku ili vlašcu. Za razliku od običnog luka, divlji praziluk ima mnogo jaču aromu i ukus.

Istorija praziluka

Praziluk je bio cenjen još u doba starih Egipćana, Grka i Rimljana, koji su doprineli njegovom rasprostranjivanju po Evropi. U Egiptu, faraon Keops, kada bi hteo da pokaže svoju zahvalnost nekome, poklanjao bi različite darove, među kojima je bilo i 100 veza praziluka. Praziluk je, takođe, bio jedna od darova koji su se prinosili bogovima senki i sna.

On je jedan od simbola Velsa, gde svake godine na dan Sv. Dejvida ljudi kače praziluk na svoje kape. Prema legendi, ovaj svetac je zapovedio velškim vojnicima da svoje šlemove okite prazilukom, kako bi se razlikovali od neprijatelja u bici sa saskoncima. Najverovatnije je i da se ovo povrće pojavilo u Bugarskoj još za vreme turskog ropstva, jer na nekim zidovima se vidi i crtež povrća, koje veoma liči na praziluk.

Sastav praziluka

Praziluk je dobar izvor dijetskih vlakana, a pored njih, dobar je izvor folne kiseline, kalcijuma, kalijuma i vitamina C. Sadrži i dosta vitamina B1, B6, bakra, magnezijuma, a pritom ne sadrži nikakve masti. U njemu se može naći više belančevina nego u luku, a u njegovom eteričnom ulju se nalazi i selen. Sadrži još i šećer, karoten, fosfor i gvožđe.

Letnji praziluk

Vrste praziluka

Postoje dve osnovne vrste praziluka, zavisno od doba u kojem raste i dužine stabla:

Zimski praziluk - raste od novembra do aprila i ima velike i debele glavice. Pripada tzv. evropskoj grupi, koja se gaji u zemljama severne, zapadne i srednje Evrope. Zimski praziluk je više otporan na zimske vremenske uslove.

Letnji praziluk - raste od maja do juna. On je finiji i nežniji, pa samim tim je manje otporan na hladnoću. Često je letnja vrsta praziluka sitnija od zimske.

Odabir i čuvanje praziluka

Praziluk je dostupan tokom cele godine, ali najviše ga ima tokom perioda od septembra do kraja aprila. Obično se prodaje u vezama. Pri kupovini treba voditi računa da bude van neke ambalaže, a takođe da koren i tamnozeleni listovi praziluka nisu isečeni, jer to zapravo garantuje da će praziluk imati duži rok trajanja.

Praziluk upakovan u najlonsku kesu je podložniji truljenju. Kad birate praziluk, treba obratiti pažnju da mu je lukovica bela i čista. Beli deo treba da bude najmanje 2-3 inča sa tvrdim, čvrstim tamnozelenim vrhovima. Takođe, birajte mlađi praziluk, jer on ima bolju aromu i boljeg je sastava. Preporučljivo je da praziluk bude što tanji i uži, a ne veliki i deblji.

Izbegavajte praziluk koji ima semenke, jer to nagoveštava da mu je unutrašnjost tvrđa i neprijatnog ukusa.

Postoji mogućnost da kad stavite praziluk u frižider ostale namirnice poprime njegov miris, pa se preporučuje da ga stavite u plastičnu foliju, koja će sprečiti da se miris širi, a i zadržaće svežinu praziluka pre kuvanja. Takođe, izbegavajte da perete ili seckate praziluk pre nego što ga stavite u frižider.

U zavisnosti od toga koliko je svež, praziluk, osim u frižideru, možete čuvati i na drugim tamnim i hladnim mestima u periodu od pet dana do dve sedmice. Spremljen praziluk se takođe može čuvati u frižideru do dva dana, ali pod uslovom da je u kesi ili foliji. Nije preporučljivo da praziluk čuvate zamrznutog ili koznervisanog.

Krem supa od praziluka

Priprema praziluka

Kao što smo već spomenuli, ukus praziluka je mnogo finiji od običnog luka. On je osnovni sastojak poznate francuske supe višisoaz. Budući da je dostupan preko cele godine, praziluk se koristi gotovo u svim jelima sa svežim povrćem.

Kao svež se koristi za salate, a u balkanskoj kuhinji se dosta koristi za nadev u raznim pitama kao što je i zeljanica, nekim vrstama peciva sa lukom, ćevapima i zimnici. Dobro se slaže sa lukom, pirinčem, mesom i sirom.

Koristi od praziluka

Za raliku od običnog luka, praziluk se mnogo lakše vari. Ima antiseptičko, diuretsko dejstvo, a dobro je sredstvo protiv artritisa i pomaže kod mršavljenja. Činjenica je i da je praziluk jak antioksidans i da je dobar saveznik u borbi protiv slobodnih radikala.

Specijalisti preporučuju da se praziluk konzumira kao preventivno sredstvo za rak želuca. Praziluk razređuje krv, pa čuva telo od zgrušavanja. Pomaže kod dijabetesa, hroničnog bronhitisa, infekcija i ateroskleroze.

Ali spisak blagodeti praziluka je mnogo duži. Ojačava imunitet; održava balans vode u organizmu; Čini kožu zdravom i glatkom; pomaže radu mišića i brzom zarastanju rana.

Štetnost praziluka

Nije preporučljivo da se praziluk konzumira kod patoloških stanja bubrega, a ni kod oboljenja kao što su gastritis i čir. Kako bi oštar ukus ovog povrća se može redukovati blanširanjem u kipućoj posoljenoj vodi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas