bonapeti.rs»Članci»Voće»Žižula - Kineska urma

Žižula - Kineska urma

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
1k21k
Žužula

Žižula, poznata još i kao jujuba, čičmak i kuneska urma predstavlja drevno voćno drvo, koje, prema iskorijskim podacima, je poznato još pre 6000 godina. Žižula pripada rodu Ziziphus, porodici krkavina. Postoje više od 50 vrsta ove urme, ali najkorisnija i najpoznatija je Ziziphus jujuba Mill.

Iako se na Zapadu ne priznaje mnogo, azijski i evropski narod ipak ne osporavaju kvalitete žižule već vekovima unazad. Još u 17. veku Džerard je primetio da kineska urma je odličan lek za razne probleme, a najviše je korisna za pluća i bubrege. Kod nas je kineska urma dospela još od davnina. Široko rasprostranjene vrste su relativno sitne, ali zato su veoma korisne.

Plodovi kineske urme su duguljasti, blage braon boje, sjajnog omotača i koštice. Žužula ima prijatan ukus i visoku hranljivu vrednost. Ona je jedna od četiri osnovnih voćnih biljaka u Kini, gde se gaji na preko 200 hiljada hektara.

Najveća raznovrsnost sorti se može naći u matičnoj zemlji žižule - Kini. One su nastale po metodu narodne selekcije tokom vekova. Ipak, ovvo voće može slobodno da raste i u uslovima naše umereno kontinentalne klime. Može se gajiti u bašti, a takođe i kod kuće u saksiji u vidu malog žbuna.

Žižula je drvo koje može dostići starost i do 300 godina. Počinje da daje plodove odmah nakon godinu dana otkad se zasadi. Plodovi su mu slatki ili slatko-kiseli.

Kineska urma

Sastav kineske urme

Ovo sitno voće je veoma bogato flavonoidima, saponinima, šećerima, vitaminom A, vitaminom C i B2, mineralima - kalcijum, gvožđe i fosfor. Sadržaj vitamina C u jujubi je od 8 do 18 puta veći nego što ga ima u paradajzu ili citrusnom voću i oko 200 puta više od vitamina C koji se nalazi u jabukama, kajsijama i kruškama. Žižula je veoma bogata vitaminom P, proteinima, jabučnom kiselinom, pektinom, taninima i rutinom. U listovima kineske urme ima dosta katehina, tanina i kumarina, vitamina B1 i uronske kiseline.

Odabir i čuvanje kinekse urme

Uvek birajte crvene plodove, sa blagim sjajem i na kojima nema tragova oštećenja. Čuvajte kineske urme na suvom mestu. Ako ste kupili sušene urme, takođe ih trebate čuvati na suvom i hladnom mestu, gde neće imati direktan kontakt sa sunčevim zracima.

Nećete imati nikakvih problema i ako se odlućčite da zasadite ovo voće - uzmite nekoliko semenki ploda, ali za svaki slučaj, prvo ih zavijte u mokar pamuk, kako bi proklijale. S vremena na vreme neka stoje otkrivene, kako se ne bi ubuđale. Kada proklijaju, možete ih zasaditi u saksiji ili u bašti.

Kineska urma u kulinarstvu

Korist od žužule

Žižulja se može jesti kao sveža i tada ima najviše korisnih materija. Osim toga, ona s emože sušiti, da se koristi za slatka i džemove ili kompote i za pravljenje neverovatne domaće rakije. Zbog svog prijatnog ukusa, ona se često koristi za ublažavanje gorkog ukusa lekova.

Koristi od kineske urme

Svaki deo drveta ima određenu svrhu u raznim kulturama. Na primer, koštica voća kod drveta koje je staro 3 godine se koristi kao odlično lekovito sredstvo za bolove u želucu i rane na koži.

Listovi drveta se koriste za lečenje tifusa kod dece, jer izazivaju preznojavanje i snižavaju temperaturu. Unutrašnjost drveta se koristi kao moćan tonik za krv. Korenje ovog dreveta se koristi za lečenje boginja morbila, varičele, ali i kao jak stimulans za rast kose.

Plodovi jujube su odlično sredstvo za prevenciju gojaznosti, kao i za jačanje mišića i povećanje fizičke izdržljivosti. Kora žižule se koristi za pravljenje rastvora, koji pomaže kod zapaljenja oka.

U kineskoj medicini se ova vrsta urme koristi kao tonik koji ojačava i poboljšava rad jetre. Načuno je dokazano da kineska urma ubrzava oporavak kod ciroze i hepatitisa. Kinezi tvrde da divlji plodovi jujube poboljšavaju izgled kože i doprinose boljem tenu.

Plodovi žužule

Kineska urma ublažava bolove i panične napade i preporučuje se kod nesanice, koja je posledica fizičkog i psihičkog umora.

Jujuba se preporučuje za poboljšanje celokupnog stanja organizma, nezavisno da li je u pitanu bolest, stres ili premorenost. Ona je veoma dobra kao sredstvo za suzbijanje prehlade disajnih organa ili problema sa crevima, ubrzava proces ozdravljenja, a posebno hroničan umor celog tela.

U savremenoj kineskoj medicini se žižula koristi kao tonizirajuće sredstvo za slezinu i želudac, protiv astme, osećaj velike nemoći ili emocionalno rastrojstvo, koje je posledica neuroloških problema. Budući da ima sirujući efekat, ovo voće se koristi i za ublažavanje razdražljivosti i stresa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas