Kruti Smrčak

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
3497k
Kruti smrčak

Kruti smrčak (Morchella esculenta) je ukusna jestiva pečurka. Kruti smrčak je pečurka nemačkog porkla, ali se sreće i u našim zemljama. Smatra se da ima jake osobine afrodizijaka, a čak je Kazanova jeo svaki dan kruti smrčak da učvrsti svoje moći. U našoj zemlji mu je skoro pa ugrožena vrsta.

Klobuk krutog smrčka je izduženo sferičan ili sferičan, šupalj i zaobljen u gornjem delu. Visina klobuka varira od 3-10 cm, a širina - između 4 i 7 cm. Površina klobuka krutog smrčka je izgrađena od mnoštva malih kraterčića. Oni su povezani međusobno rebrima nepravilnog oblika, a u donjem kraju su srasli s stabljikom.

Boja krutog smrčka je početno beličasta, kasnije postaje žućkasto braon do tamno braon u sušenom stanju. Rebra su svetlije obojena od rupica i obično su beličasta. Kapica može da liči na pčelinju košnicu.

Stručak krutog smrčka je blago mahovinast i šupalj, dostiže visinu od 3 do 8 cm i prečnik od 1 do 3 cm. U većini slučajeva je deblji u osnovi, boja mu je bela do žućkasta. Meso krutog smrčka je veoma krhko i nežno, ima veoma prijatnu aromu i ukus.

Otkrićete krutog smrčka u žbunju i travi, na mestima oko jaruga i reka, u voćnim baštama i šumama. Raste od kraja marta do kraja maja. Moguće je da se sretne i kasnije, ali na većim nadmorskim visinama. Sreću se kako posebni primerci krutog smrčka tako i cele kolone pečurke. Srećom kruti smrčak nema otrovnog dvojnika.

Smrčak kruti

Izbor i čuvanje krutog smrčka

Ova pečurka ima relativno visoku cenu, koja u nekim slučajevima prelazi 20 leva. Kad kupujete kruti smrčak obratite pažnju na spoljašnji izgled i aromu. Kruti smrčak ima prijatnu, blago voćnu aromu, ako osetite neprijatan miris ne kupujte je.

Čuvajte krutog smrčka u frižideru, ali veoma kratko, jer slično većini pečuraka ona je kvarljiva. Kruti smrčak je pogodan za zamrzavanje. Može i da se suši, ali cena sušenog krutog smrčka je izuzetno visoka.

Kruti smrčak u kulinarstvu

Kruti smrčak je veoma dobra jestiva pečurka koja poseduje odlične osobine ukusa. Ipak neki je preporučuju da se konzumira samo nakon termičke obrade i to ne u velikim količinama. Meso krutog smrčka je malo žilavo ali ipak ukusno.

Najčešće se prirema dinstan s malo maslaca, ali može da se koristi i kao garnirung za meso ili da se kombinuje s povrćem. Sušen kruti smrčak se stavlja kao začin za lukanku i različita mesa. Esencija od krutog smrčka je odlična za sosove i jela s mesom.

Kruti smrčak sa pavlakom i svinjetinom

Interesantna je činjenica da se u Švajcarskoj blago blanširani kruti smrčak puni guščijom džigericom. Peče se u rerni nekoliko minuta i servira se bez začina. Prirodno cena ovog jela je dosta visoka, ali je opravdana, jer je pravi delikates.

Korisiti od krutog smrčka

Slično većini pečuraka kruti smrčak je siromašan mastima i bogat nizom korisnih materija, koje su neophodne organizmu. Konzumacija pečuraka je preduslov za dobro zdravstveno stanje, najviše ako su pripremljene s manje masnoće. Kruti smrčak je korisna hrana koja sadrži dosta celuloze, a osim toga ima izuzetno viskok kvalitet ukusa. Kao što smo rekli, kruti smrčak se smatra jakim afrodizijakom, ali ove tvrdnje nisu naučno potvrđene.

Štetnost krutog smrčka

Uprkos tome što nema poznate otrovne dvojnike, kruti smrčak treba da sakupljaju samo iskusni pečurkari, jer može da se pobrka s nekom sumnjivom pečurkom. Ne treba da se konzumira u velikim količinama, posebno uveče. Pečurke su hrana koja se teško vari i koja može daa izazove stomačne probleme kod nekih ljudi. Ako se ipak osetite loše nakon konzumacija krutog smrčka, najbolje je da se obratite lekaru. Inače trovanje pečurkama je veoma opasno, zbog kasne pojave simptoma koji nastanu za to vreme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas