Ovas

Ovas

Koji je bolji način da dobijete snagu i energiju da prođete kroz naporno jutro, od ovog sa šoljom sveže pripremljene ovsene kaše.

Ovas, poznat kao Avena sativa, je otporna žitarica, sposobna da izdrži na ne baš povoljnim uslovima tla, na kojima drugi usevi ne bi preživeli. On dobija deo prepoznatljivog ukusa i arome tokom procesa sazrevanja, nakon što je završena žetva. Čak i kad se oguli, to ne otklanje mekinje i klice ovsa koje su koncentrisan izvor vlakana i nutrijenata.

Sastav ovsa

Glavni sastojak ovsenih zrna je skrob - oko 50-60%. Osim skrobom, ovas je mnogo bogat vitaminima grupe B i lako usvojivim belančevinama. Ovsena zrna sadrže do 5% šećera i do 9% masti. U njima su otkrivene mnoge aminokiseline, fitinske kiseline, flavonoidi i saponini. Ovas je bogat mineralima magnezijumom, bakrom, gvožđem, fosforom i kalijumom.

100 g ovsa sadrži 389 ccal, 8% vode, 6, 9 g masti, 66 g ugljenih hidrata, 10, 6 g vlakana, 16, 8 g belančevina i 0 mg holesterola.

Izbor i čuvanje ovsa

- Kupujte male količine ovsa, jer on ima dosta visok sadržaj masnoća u poređenju sa ostalim žitaricama i može da užegne.

- Proveravajte da li su pakovanja, u kojima kupujete namirnicu od ovsa dobro zatvoreni i da li ne sadrže vlagu.

- Ako kupujete proizvode napravljene od ovsa, kao što je na primer ovseno brašno, proverite da li ne sadrže so, šećer ili druge dodatke.

Ovsene pahuljice se prodaju u prodavnicama kao proizvod spreman za kozumaciju. Čuvajte ga na tamnom i suvom mestu. Jednom skuvane i natopljenje ovsene pahuljice mogu da se čuvaju u frižideru do 12 sati.

Kulinarska upotreba ovsa

- Najbolje je da dodate ovas u hladnu vodu i da ga skuvate na tihoj vatri. Proporcija je jedna šolja ovsa naspram dve šolje vode, a vreme kuvanja zavisi od samog proizvoda, ali varira između 15 i 30 minuta.

- Kad spremate bulgur, proporcija bulgur-voda je 1:3, a vreme za pripremu je oko 50 minuta.

- Ovsena kaša u koju ste dodali omiljeno orašasto voće ili voće, je sjajan način da započnete svoje jutro!

- Ovseni kolačići su omiljeni deci svih uzrasta.

- Kada pečete hleb možete da dodate ovseno brašno ili cele ovsene pahuljice.

- Bulgur je odlična baza za punjenje sve domaće živine.

Postoji velika raznovrsnost ovsenih proizvoda, od kojih može da se pravi doručak sa žitaricama, pečena jela ili različiti nadevi:

- Bulgur: to je ljušteni ovas, koji je pogodan za doručak od žitarica ili za nadev

- Ovsene pahuljice: isečene su na dva dela čeličnim noževima

- Fine ovsene pahuljice: isečene su sitnije od običnih

- Ovsene pahuljice za brzo spremanje: podvrgnute su primarnoj termičkoj obradi i nakon toga su uvaljane u brašno.

Ovsene pahuljice

- Ovsene mekinje: to je spoljašnji sloj koji ostaje nakon ljuštenja ovasa

- Ovseno brašno: koristi se za pečenje i često se kombinuje sa pšenicom ili drugim brašnom koje sadrži gluten.

Koristi od ovsa

- Smanjuje nivo holesterola. Posuda sveže napravljenog ovsa je savršen način da započnete svoj dan, posebno ako ste trudite da se sačuvate ili već patite od neke bolesti srca ili dijabetesa. To je posebno zahvaljujući specifičnoj vrsti vlakana koja se nalaza u ovasu, nazvana beta-glukan.

- Jedinstveni antioksidansi ovsa smanjuju rizik od kardio-vaskularnih oboljenja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, ovas je poznat po tome da pomaže za otklanjanje holesterola iz sistema za varenje, što ga sprečava da ode u krvotok.

- Štiti od srčane insuficijencije. Prema sprovedenom ispitivanju u SAD, gde je srčana insuficijencija glavni razlog za hospitalizaciju kod starijeg stanovništva, pokazalo se da ljudi koji su svakodnevno uzimali integralni doručak, imaju 29% niži rizik od srčane insuficijencije.

- Pruža značajne kardio-vaskularne prednosti ženama u periodu nakon menopauze.

Unos integralne hrane, kakav je ovas, bar 6 puta nedeljno je posebno dobra ideja za žene u periodu nakon menopauze, koje imaju visok holesterol, visok krvni pritisak ili simptome za kardio-vaskularno oboljenje.

Poboljšava nam imuni sistem, čuva ga od infekcija i stabilizuje šećer u krvi.

Prisustvo beta-glukana značajno poboljšava odgovor imunog sistema na bakterijske infekcije i snižava nivo šećera u krvi, posebno kod ljudi koji pate od dijabetesa tipa 2.

Ovas i ostale integralne kulture smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.

Ovas, kao i druge integralne kulture, je bogat izvor magnezijuma - minerala koji deluje kao kofaktor za više od 300 enzima, uključujući i one koji učestvuju u sekreciji glukoze i insulina.

Vlakna iz integralne hrane i voća čuvaju od raka dojke.

Ustanovljeno je da dijeta, bogata vlaknima i voćem, daje značajnu zaštitu od raka dojke kod žena u perodu pred menopauzu. Istraživanja su pokazala da unosom hrane koncentrisane vlaknima rizik od raka dojke smanjuje za 52%.

Integralna hrana i riba deluju kao jak zaštitnik protiv dečije astme. Sprovedena istraživanja pokazuju da integralna hrana i riba mogu da smanje rizik od dečije astme do 50%.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas