Iverak

Iverak

Iverak (Psetta maxima) je spljoštena riba, čije se oči nalaze sa gornje strane. Ima veoma specifičan oblik - spljoštena i asimetričan oblik u obliku romba.

Najčešće se može sresti oko atlanske obale Evrope i nešto ređe u Srednozemnom moru. Iverak živi u mutnim i peskovitom dnu, gde se obično kamuflira tako što imitira boju okoline gde se nalazi. Iverak je riba koja se hrani mesom.

Poznato je 30 vrsta iverka, a u Bugarskoj se zna za 3. Veličina ove ribe varira, a visokokvalitetno meso ovu ribu čini omiljenim delikatesom.

Gajenje iverka

Gajenje iverka počinje 70-tih godina prošlog veka u Engleskoj, a zatim se širi i počinje i u Španiji i Francuskoj. Iako se nekoliko država EU bavi gajenjem iverka kao akvakulture, Španija i tačnije oblast Galicje je glavni proizvođač u Evropskoj uniji.

Kao i veći deo brancina i orade, tako i mladi primerci iverka se razmnožavaju u mresilištima. Gajenje se sprovodi prema strogo propisanim prailima.

Proizvodnja iverka je pre godinu dana bila rasprostranjena samo u Evropi, a postepeno ova riba počinje da se gaji i u Kini.

Odabir i čuvanje iverka

Kada kupujete iverak ili bilo koju drugu ribu, treba da budete pažljivi, a takođe i da znate nekoliko osnovnih pravila. Na prvom mestu, sveža riba treba da ima uvek bistre oči. Ako riba ima mutne oči, znači da je starija i nije preporučljivo da se kupuje.

Škrge treba da budu jarkocrvene boje, meso elastično, a miris da ne bude oštar. Čuvajte iverka u frižideru nekoliko dana, a ako hoćete duže, onda ribu zamrznite.

Iverak u kulinarstvu

Prema strukturi i obliku tela, ribe mogu da se podele u dve osnovne kategorije - oble i spljoštane. Oblik ribe određuje i način njene prerade. Iverak je tipičan predstavnik spljoštene ribe. Ima veliku središnju spljoštenu kost i po jedan red kostiju sa obe strane. Ta odvojenost olakšava spremanje fileta.

Organi stomaka se kod iverka ne nalaze odozdo, kako je to slučaj kod drugih spljoštenih riba, već sa strane. Činjenica, koju domaćice treba da znaju, jeste da nabijanje noža u donji deo ribe može dovesti do toga da se celovitost fileta uništi. Ipak, uklanjanje unutrašnjosti se radi sa donje strane, ali tako što se seče ispod glave.

Preporuljivo je da se iverak kuva na tihoj vatri, a da mu se kža i rep uklone još dok je topao, jer posle toga može biti teško.

Iverak je riba niskog sadržaja masti - do 5%. To je vaćno znati, jer količina masti u ribi određuje način njenog spremanja. Druge ribe niskog sadržaja masti su oslić, klen, pastrmka, hek.

Kao što smo rekli, iverak ima nizak procenat masti, što znači da previsoka temperatura tokom njegovog spremanja može dovesti do toga da se meso isuši.

Iskusni kulinari savetuju da se iverak pre prženja umoči u brašno i jaja, tj. da se ispohuje, a ako se peče na roštilju, najbolje je da odstoji u marinadi pre toga. Prema mnogima, najbolji način spremanja iverka, kao i drugih suvih riba, dinstanje i pečenje u sosu.

predlažemo vam odličan recept za iverak sa začinima na roštilju. Potrebni sastojci su: 4 - 5 fileta iverka, 1/2 limuna, po 1 kašičica bibera i aleve paprike, majčina dušica, 1 kašika soka od limuna, oko 200 g maslaca.

Način pripreme: Otopite maslac na umerenoj temperaturi, dodajte sok od limuna, majčinu dušicu, biber i alevu papriku, pa smesu sa masalcem isipajte u drugu posudu. U smesu umočite filete i dobro ih ispecite na dobro zagrejanom roštilju. Poslužite sa kriškama limuna.

Koristi od iverka

Osim što je veoma ukusan, iverak je i veoma korisna riba. Kako je poznato, riba je veoma korisna namirnica za zdravlje čoveka, koja sadrži korisne materije. Iverak je bogat mineralima kao što je kalcijum, kalijum, natrijum, selen, magnezijum i fosfor.

Od vitamina najviše ima vitamina A, B12 i B5. Sadrži i omega - 3 masne kiseline koje blagotvorno utiču na razne procese u organizmu. Omega - 3 kiseline su pre svega korisne za normalno funckionisanje kardiovaskularnog sistema.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas