Maki Beri

Maki Beri

Maki beri /maqui berry/ ili maki bobice predstavljaju male plodove ljubičaste boje, koje rastu u dalekoj Patagoniji. U dalekoj prošlosti su Indijanci konzumirali listove, stablo i plodove maki beri uglavnom za lečenje raznih oboljenja. Maki beri se trenutno smatra najmoćnijim antioksidantom na svetu. Još od Indijanaca se maki beri bere na tradicionalan način. Protresu se grane drveta, pa se zatim skupljaju pali plodovi, posle kojih ostaju i grančice i listovi koji se ostavljaju ispod drveta kako bi đubrenje bilo efikasnije.

Sastav maki bobica

Maki beri se sa punim pravom smatra super voćem današnjice. Ovo voće je veoma bogato vitaminima A i C, gvožđem, kalijumom i kalcijumom. Sadrži dosta proteina, minerala i vlakana. U maki meriju ima velike koncentracije antocianina, tačnije delfinidina. Takođe, ovo voće sadrži i velike količine polifenola.

Koristi od maki bobica

Visoki procenat delfinidina u maki beriju čini ovo voće najvrednijim prirodnim antiupalim sredstvom. Pomaže kod raznih upalnih procesa - od artritisa do dijabetesa. Najveća prednost ovog voća jeste što nema neželjenih reakcija koji su karakteristični za obična antiupalna sredstva.

Maki beri je moćan antioksidans koji znatno pomaže u borbi protiv lošeg holesterola. To ukazuje da je ovaj dar prirode odličan resurs u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja, među kojima su najrasporostranjeniji infarkt, moždani udar i zapušenje arterija.

Istraživanja su pokazala da je maki beri veoma jak antioksidans, koji pomaže ljudskom organizmu da se zaštiti od velikog broja bolesti, prouzrokovanih oksidacijom slobodnih radikala. jedna od najopasnijih takvih bolesti je kancer. Maki beri zaustavlja proces starenja, održava nivo šećera u krvi i pomaže u kontrolisanju proinflamatornih citokina i enzima koji prourokuju upale.

Maki beri jača kosti, štiti kožu od štetnih sunčevih zraka, a istovremeno je čini mekom i sjajnjom.

Mršavljenje sa maki bobicama

Maki beri značajno ubrzava metabolizam procesa u telu, što potpomaže mršavljenje. Prema nekim istraživanjima, osobe, koje konzumiraju maki beri sa ciljem da smršaju, postižu željene rezultate, a što je još važnije stečenu težinu održavaju i nakon mršavljenja. Kako je poznato, jedan od najvećih problema mršavljenja je lako vraćanje izgubljenih kilograma nakon dijete. Specijalisti tvrde da maki beri sprečava taj proces. Maki bobice eliminišu toksine iz tela, pa samim tim pomažu u zdravom mršavljenju.

Sušen Maki beri

Maki beri protiv starenja

Vremenom kako telo stari, njegove ćelije postaju sve sklonije dejstvu slobodnih radikala. Kao posledica toga organi počinju da postepeno stare. Telo ima svoje zaštitne mehanizme protiv tih procesa starenja, ali sami odbrambeni sistem takođe slabi. Uključivanje antioksidanasa u ishranu je od velike koristi jer ograničava dejstvo štetnih slobodnih radikala. Najboljim antioksidantom se smatraju maki bobice, zbog svojih proverenih osobina.

Upotreba maki bobica

Kod nas ovaj moćni antioksidant nije mnogo poznat. Može s enaći u raznim tabletama za mršavljenje, a koristi se u kozmetici i medicini. Maki beri se može naći u prodavnicama zdrave hrane u zamrznutom obliku ili u prahu.

Odabir i čuvanje maki bobica

Maki beri je korisno voće, ali nema dugi rok trajanja. Odmah nakon branja počinje da se kvari, što čini da se ovo voće ne može preneti sveže u druge delove sveta. Iz tog razloga se maki beri može naći uglavnom u sušenom obliku. Sušenje maki bobica se vrši tako što se one odmah zamrznu, pa se zatim zagrevaju i na taj način isparava zamrznuta voda. To omogućava da se sačuvaju korisne materije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas