Guava

Rasečene guava

Guava /Psidium guajava/ je slatko i aromatično tropsko voće koje je veoma zdravo i hranljivo. Guava je u suštini plod drveta Psidium guajava, koje pripada porodici Myrtaceae, kojoj pripadaju najmanje 100 vrsta tropskih žunova i malog drveća. Zemlja porekla ovog ukusnog voća je Južna Amerika, a ima ga u svim tropskim predelima. Ovo voće se može gajiti i kao sobna biljka.

Danas se najvećim proizvođačima smatraju Havaji, Karibi, Jugoistočna Azija, Florida i Afrika.

Drvo guave je relativno nisko i ima listove tamne boje. Zavisno od klimatskih uslova, ovo drvo uglavnom cveta tokom cele godine. Cvetovi su mu beli, jake arome i imaju dosta prašnika. Voće raste samo na jednogodišnjim granama, pa se zato grane koje se pružaju do zemlje ne treba seći.

Plod guave je okruglog oblika, nežnog i aromatičnog mesnatog dela, žute boje, ali u zavisnosti od vrste, unutrašnji deo može biti crvene i bele boje.

Sastav guave

Guava spada u niskokalorično voće, bogato velikim brojem korisnih materija. U sastav guave ulaze velike količine vlakana, vitamina A i C, folne kiseline i od minerala bakar, mangan, kalcijum, selen, likopen, fosfor i holin.

Guava

Konzumiranjem guave organizam se snabdeva vitaminima B1, B3, B6, E i K i sa 13 aminokiselina, među kojima su najzastupljenije levcin, valin i izolevcin, glutaminska i asparginska kiselina. Svakako, ne treba zanemariti ni prisustvo važnim omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

100 g guave sadrži 80 ml vode, 69 kalorija, 1 g masti, 17 g ugljenih hidrata, 5 g vlakana, 1 g belančevina, 0 g holesterola i šećera.

Odabir i čuvanje guave

Plodovi guave su ukusni i sočni, a kod odabira ovog voća važe pravila kao i kada su u pitanju druge vrste voća. Prvo, guavu uvek kupujte svežu, sa neoštećenom površinom i težinom koja odgovara ovom voću.

Preporučljivo je da guavu čuvate u frižideru. Guava se može čuvati i u zamrzivaču, ali to već zavisi od ukusa pojedinaca. Guava se može čuvati i do 4 meseca, ali nakon odmrzavanja kvalitet i ukus ovog voća neće biti isti kao kada je ono sveže i sočno. Zato vam preporučujemo da konzumaciju nakon kupovine guave ne odlažete.

Guava u kulinarstvu

Njrasprostanjeniji oblik konzumacije guave jeste dok je ona sveža. Ovo voće se može jesti samo, a može i u kombinaciji sa drugim voćem. Osim što se može uključiti u voćne salate, guavu možete konzumirati u kombinaciji sa muslijem, što je, složićete se, veoma zdrav doručak. Sok od guave je veoma koristan i pitak.

Iskusni kulinari tvrde da se od guave mogu napraviti odlični džemovi i marmelade, a drugi, pak, tvrde da je guava posipana ljutom alevom paprikom odlično jelo. To ipak zavisi od osobe do osobe i ukusa svakog pojedinca, ali jedno je sigurno - nemojte propustiti da probate guavu, jer osim što je ukusna, veoma je i korisna.

Koristi od guave

Sok od guave

Guava sadrži velike količine rastvorljivih vlakana, koji su veoma korisni za varenje i sluzokožu debelog creva. Visok sadržaj vitamina C čini ovo vože vdobrim imunostimulatorom. Osim toga, ovaj vitamin je aktivno uključen u oksidativno - regenerišuće procese, kao i u procese eliminacije toksičnih naslaga u organizmu. Vitamin C podstiče obnavljanje i formiranje tkiva, kao i biosintezu hormona. On je takođe neophodan za sintezu kolegena u organizmu - osnovnog proteina u telu.

Guava sadrži materije koje imaju jaka antioksidantna svojstva i od velikog su značaja za održavanje optimalnog zdravlja. Prema nekim istraživanjima, likopen štiti kožu od uticaja štetnih ultraljubičastih zraka.

Smatra se da guava znatno smanjuje rizik od razvoja raka prostate. Visok sadržaj antioksidanasa i likopena čini guavu izuzetnim sredstvom u borbi protiv druge vrste raka - raka dojke.

Guava sadrži bakar, koji je veoma važan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Ona ne sadrži holestrol, a takođe sadrži malu količinu masti i natrijuma. Čisti organizam od nagomilanih toksina i potpomaže mršavljenje.

Ovo egzotično voće sadrži i korisne sastojke koji se mogu naći u zelenom čaju i vinu. Guava pozitivno utiče i na kožu - smanjuje tragove starenja i daje blistav ten. Snižava krvni pritisak i nivo lošeg holesterola u krvi. Sok od guave je dobar kod zubobolje i kašlja.

Guava je veoma korisna i kod osoba sa dijabetesom, jer snižava nivo šećera u krvi. Ipak. ne treba preterivati sa njonom konzumacijom, jer može imati suprotan efekat.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji