Čili

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196206
Paprike čili

Aleva paprika je tradicionalni začin, a domaća aleva paprika je ekvivalent svetski poznatom čiliju - mlevena ljuta paprika koja se dodaje mnogim jelima, kako slanim, tako i slatkim. Čili često podrazumeva i ljuti čili sos. Čili se smatra začinom oštrog i veoma ljutog ukusa, koji bukvalno može izazvati osećaj vatre u ustima. Ako ne možete da podnosite ljuto, budite oprezni sa količinama čilijima u jelima.

Čili paprike (Capsicum annuum) su ljuta sorta celogodišnjih paprika poreklom iz Južne Amerike. Stanovnici Perua su znali za ove "ljute prijatelje" još 6000 godina pre nove ere. Kada se jednom doneo na Stari kontinent, ljuti čili se brzo širi po celom svetu. Danas u zemljama, kao što su Indija i Tajland, čili predstavlja vazduh za pluća - jelo bez čilija ne postoji.

Čili je začin koji je veoma cenjen u mnogim kuhinjama, a najviše u indijskoj i meksičkoj. Najčešće se koristi sušen u vidu praha, ali se neretko može naći i svež i mariniran. Čili odlično pojačava i naglašava ukus jela. U isto vreme ovaj začin ima moć da zagreva. Sve češće čili pravi društvo raznim slatkišima i desertima, kao što je to obična ili topla čokolada.

Čili je dodatak jelima, čije se koristi za zdravlje nikako ne mogu osporiti. Samo 1/2 kašičice sitno iseckanih ljutih crvenih paprika kada se doda jelu mogu smanjiti apetit. Tajna ovog začina je materija "kapsacin" koja daje ljut ukus paprikama, smanjuje osećaj gladi, a istovremeno povećava energiju.

Efekat gubitka apetita je jači kod osoba koje obično ne jedu ljutu hranu. Istraživanja su pokazala da se kod njih smanjuje potreba za masnom, slanom i slatkom hranom upravo zbog efekta čilija.

Ljute papričice čili

Naučnici su skoro otkrili da čili i njegov ljut ukus mogu dovesti do određene zavisnosti kod čoveka. Pri samoj konzumaciji čilija čovek se nalazi u blagom zanosu i opijenosti, a to se može objasniti povećanjem endorfina u krvi nakon konzumacije ljutih paprika.

Mehanizam je sledeći: kapsaicin "gori" nervne završetke na jeziku i šalje lažne signale bola do centralnog nervnog sistema. Mozak istog trenutka reaguje i proizvodi endrofin. Na kraju osobe koje vole ljuto počinju da budu zavisne od tog "vatrenog ukusa" i počinju da traže još više ljute sorte.

Ljutina u stvari zavisi od koncentracije kapsaicina - aktivne komponente u ljutim paprikama. Metodu je formulisao Amerikanac Vilber Skovil još 1912. godine, a sa malim modifikacijama je primenljiva i danas.

Princip te metode je ekstrakt paprike (ili čili sosa), koji se u posudi preliva zaslađenom vodom, dok ljutina prestane da se oseća. Potrebna tečnost određuje i jedinice na skali (5000 jedinica znači da je odnos vode 5000 puta od ekstrakta).

Sastav čilija

Čili, kao i ljute paprike, sadrži dosta vitamina, minerala, proteina i šećera. 100 g ljutih paprika sadrži: 0.7 g belančevina, 10 mg kalcijuma, 13.2 mg magnezijuma, 24 mg fosfora, 76 mg vitamina C, 115 mg vitamina A, vitamina E, B1, B2, B6, gvožđa, kalijuma, niacina, triptofana, itd.

100 g čilija u prahu ima: od 282 do 324 kalorija, 13.46 g belančevina, 49.7 g ugljenih hidrata, 14.28 g masti, 1640 mg natrijuma, 1950 mg kalijuma, 330 mg kalcijuma, 17.3 mg gvožđa, 15000 mkg beta karotena.

Čili sadrži dosta natrijuma i kalijuma i ako vas muči mamurluk, dobro je da pojedete jedno vruće i ljuto škembe. Osim toga, u sušenim ljutim paprikama ima zavidnih količina vitamina C, A, E, B1, B2, B6, kao i dosta mikroelemenata, kao što je kalcijum, gvožđe, itd.

Kapsaicin je alkaloid koji potpomaže brzo sagorevanje kalorija i moćan je antioksidant. Čak i ako se konzumira u veoma malim količinama izaziva pečenje u ustima i jednjaku. U isto vreme, on otvara apetit i pomaže proizvodnju pljuvačke u ustima, a zatim i želudačnog soka, kao i onog u pankreasu i crevima.

Pored likopena, kapsaicin ima dokazano antikancerogeno dejstvo i predstavlja efikasno sredtsvo u borbi sa starenjem. Sastav čili soseva koji se mogu naći u prodavnicama često u sebi pordazumeva razne pojačivače ukusa i konzervanse.

Kod nas, na primer, postoji poznata marka koja u ponudi ima i čili sos, a njegov sadržaj je sledeći: paradajz pire, šećer, voda, so, modifikovani skrob, mlevene ljute paprike, liunska i/ili sirćetna kiselina, prirodni začini i arome, konzervans - kalijum sorbat i/ili natrijum benzoat, sorbinska kiselina E202.

U poređenju sa ovakvim sosom, bio ljuti čili sos sadrži: bio paradajz pire, sirup od agave, voda, paprike 6%, pire od jabuke, sirće, morska so, luk, koncentrat soka od limuna, zgušnjivać - brašno od ribizle.

Čili sos

Odabir i čuvanje čilija

Čili uvek kupujte gde na ambalaži jasno piše ko je proizvođač. Čuvajte ga u frižideru, vodeći računa o roku trajanja.

Kulinarska upotreba čilija

Čili sos, kao i sam čili u prahu je dobar za soseve, za jela na roštilju, proizvode od testa. U veoma velikim količinama se koristi u južnoameričkoj i azijskoj kuhinji, a sa njim se takođe prave i razna indijska i tajlandska jela. Ako hoećete da napravite domaći čili sos, potrebno je da pomešate ljute paprike (66%), hladno ceđeno maslinovo ulje, jabukovo sirće i malo morske soli. Sve to dobro ispasirajte ili isitnite u avanu.

Čili se dobro slaže sa belim lukom, crnim lukom, pohovanim jelima, raznim sendvičima, a njegov ukus se odlično kombinuje i sa drugim začinima kao što su kari ili kurkuma. Na tržištu se mogu naći razni proizvodi koji sadrže čili - kečap, kari, Vorčestar sos, itd. Veoma je popularno jelo Čili kon Karne, Karipski čili sos, itd. Nećemo vam predložiti recept za neko od navedenih jela, već ćemo pokušati da vam približimo čili u vidu jednog drugog nesvakidašnjeg recepta:

Recept za Čokoladni trifle sa čilijem

Potrebni sastojci: čokolada - 250 g, crna; pavlaka - 1/3 šolje (35% masti), čili - 1/4 do 1/3 kašičice ili ljute aleve paprike, cimet - 2-3 prstohvata, šećer u prahu - po želji.

Način pripreme: Izmrvljenu čokoladu pažljivo otopite na pari, zajedno sa pavlakom, dok ne dobijete homogenu smesu. Sklonite sa vatre, dodajte čili, promešajte, pa dodajte prstohvat ili dva cimeta i malo šećera u prahu, po želji. Posudu pokrijte foljom i stavite u frižider da osdstoji 2 sata. Nekoliko puta promešajte, dok se hladi. Nakon toga smesu uzimajte kašikom i pravite male čokoladne bombone, pa ih poređajte u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje. Stavite u frižider da se stegnu, pa ih potom oblikujte rukama. Po želji, čokoladni trifle sa čilijem možete da uvaljate u šećer u prahu, cimet, kakao ili mleveno ili sitno iseckano koštunjavo voće.

Koristi od čilija

Zanimljivo, a ujedno i začuđujuće je da se vekovima unazad začini koriste zbog svojih lekovitih svojstava, a i dan danas se isipituju, pa čak se i otkrivaju nove koristi.

Sterilizirane ljute papričice

Prema pravilu, ljute namirnice, tu spada i čili, poboljšavaju zaštitnu moć organizma u borbi sa infekcijama i prehladama. Tako dejstvo na imuni sistem ove namirnice imaju zahvaljujući materijama fitoncidima, koje imaju jako antibakterijsko dejstvo. Ljutina u ovakvim namirnicama ima moć da poboljša cirkulaciju, snizi arterijalni pritisak i šećer u krvi, kao i holesterol.

Čili u prahu ili ljuta aleva paprika mogu da ublaže bolove u zglobovima. Čarobni kapsaicin ima antiupalno dejstvo, što može uticati na artritične bolove i oticanje. Varenje se poboljšava, a prisustvo štetnih bakterija u organizmu se svodi na minimum.

Postoje i tvrdnje da čili može uticati na mršavljenje. Da li ste se ikada pitali kako uopšte preživljavaju Indijci, koji koriste veliku reku Ind za sve - za religiozne obrede, za kupanje, piće, pranje, pogrebne obrede, itd.

Odgovr na to pitanje se krije u magičnoj ljutini čilija, koja uništava bakterije u potpunosti. Ljute paprike se smatraju i mćnim afrodizijakom. Pomaže i kod oboljenja pluća, a pored svega, poslednja istraživanja pokazuju da ljuto može uništiti ćelije raka.

Štetnost čilija

Čili i ljute namirnice se strogo zabranjuju osobama koje imaju holecistitis, gastritis, kolitis, čireve, probleme sa pankreasom, poremećenu funkciju želuca i creva, jer se mogu pojaviti bolovi, a neretko se pojavljuje i krvarenje. Prema nekim specijalistima, ljut ukus je koristan za proizvodnju želudačnih sokova, a prema drugima - pikantan čili može ozbiljno nadražiti sluzokožu želuca i prouzrokovati komplikacije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas