Godži Beri

Godži bobice

Jedna od tajni azijske dugovečnosti dolazi sa Himalaja i Severne Kine - Godži beri, iliti godži bobice. Kod nas ovo voće stiče sve veću popularnost, iako se širom sveta zna za njega već odavno.

Godži bobice ili licijum je plod Lycium Barbarum ili Lycium Chinense. Predstavlja azijsku biljku iz porodice Solanacea. Naziv "godži" proizilazi iz kineskog gouqizi. Godži beri se još u drevnoj Kini dosta cenio i koristio u tradicionalnoj medicini zbog korisnih sastojaka i blagodeti po zdravlje čoveka.

Pored licijuma, ovi plodovi nose i naziv merdžan. Karakteriše ih sladak ukus i neutralnost. Najkvalitetniji plodovi dolaze sa Himalaja i svernog dela Kine. Gajenje i rasprostranjivanje godži bobica se već odavno pretvorilo u industriju, jer sigurno je da ove bobice leče i štite od raznih kličničkih oboljenja i bolesti. To je ujedno i razlog zašto ove bobice stiću sve veći broj ljubitelja širom sveta.

Smatra se da Godži beri raste već preko 600 godina u terirotiji Ninskija, u blizini plodnih zemalja Žute reke. Upravo tu rastu najkvalitetnije u celoj Kini bobice, pa se drugačije nazivaju i "crveni dijamanti". Do dan danas ove plodove u lekovite svrhe koriste tradicionalni kineski lekari na toj teritoriji. U oblasti Žute reke je licijum duboko ukorenjen i značajan je deo tradicije i kulture tamošnjih naroda. U čast ovog voća se svake godine organizuju veliki festivali.

Plodovi godži bobica

Godži bobice same po sebi predstavljaju veoma male plodove, koji treba veoma pažljivo da se beru - mora isključivo ručno da se beru, kako se ne bi oštetila fina kožica ovih "crvenih dijamanata". Najbolje je da se ove bobice konzumiraju sveže, ali zbog velike osetljivosti i kratkog roka trajanja, godži bobice se suše na suncu ili se izlažu mehaničkoj dehidrataciji toplotnim talasima. Na velikoj nadmorskoj visini godži bobice rastu slobodno i u prirodnim uslovima.

Poznate su dve vrste - tibetanska i himalajska godži beri, tj. dele se prema geografskom poreklu. Godži bobnice su u međuvremenu dobile i razne druge nazive kao što su - tragać za zadovoljstvom, voćna vijagra, skulptor celulita. Dokaano je da godži bobice uspešno rešavaju slične probleme.

Sastav i korisne materije u godži bobicama

Preporučena dnevna doza godži bobica je oko 30 g. Ovom minimalnom količinom se naš organizam snabdeva vitaminom C, a njega u bobicama ima mnogo više nego u pomorandžama. Takođe. godži bobice sadrže više karotena od šargarepe i više gvožđa nego što to ima porcija crvenog mesa. Godži beri je bukvaln jedna vitaminska, mineralna i antioksidantna bomba.

Sadrži dosta vitamina B grupe i antioksidante, koji sprečavaju štetan uticaj slobodnih radikala, koji oštećuju ćelije u našem telu i prouzrokuju brže starenje. Bogat sadržaj polisaharida pomaže boljem finkcionisanju imunog sistema. Godži bobice sadrže 18 vrsta aminokiselina i kalijum.

Uopšteno, licijum sadrži: 6 osnovnih vitamina, 11 osnovnih elemenata, 22 minerala, 18 aminokiselina, 8 polisaharida, 6 monosaharida, 5 nezasićenih masnih kiselina ( linolinska i alfa - linolinska kiselina, beta - stosterol i drugi fitosteroli), 5 karotenoida, uključujući beta karoten, lutein, itd., a takođe i veliki brj fenolnih pigmenata (antioksidanata).

U većini Godži bobica ima dosta kalcijuma - 112 mg/100g, kalijum - 1130 mg/100g, gvožđe - 9 mg/100g, cink 2 mg/100g, selen - 50 mkg/100g, riboflavin - 1. 3 mg/100g, vitamin C - između 29 i 148 mg/100g, itd. 100 g godži bobica ima i dosta fitohemikalija: 7 mg beta karotena, do 200 mg zeaksantina i do 31% gramaže pulpe polisaharida.

Odabir i čuvanje godži bobica

Ako naiđete na sveže i neoštećene bobice licijuma, nemojte s ekolebati i odmah ih uzmite. Upravo sveže godži bobice su najkorisnije za vaš organizam. Nažalost, zbog velike potražnje i činjenice da ove bobice imaju veoma nežni omotač, što ih ujedno čini kratkotrajnnim, gotovo je nemoguće da ćete naići na sveže bobice.

Dnas postoji industrija koja se bavi gajenjem, čuvanjem, preradom, pakovanjem i distribucijom godži bobica. U prodavnicama se mogu naći uglavnom zapakovane bobice u providnom pakovanju. Takođe se prodaju u sušenom obliku u prodavnicama zdrave hrane, takođe postoji sok od godži bobica, ekstrakt, itd. Cena godži bobica je relativno skupa - 100 g bobica košta oko 6 evra. Ipak, na internetu se mogu naći i dobre ponude, kao što je 7 evra za 250 g.

Kulinarska upotreba godži bobica

Kulinarska upotreba godži berija je široka, ali je ipak najbolje da se ove bobice, ako ste u mogućnosti, jedu sveže. Osim što se jedu sveže, godži bobice se mogu konzumirati i u obliku soka ili vina, mogu se piti u obliku čaja ili tinkture. Takođe, godži bobice se odlično slažu sa muslijem, ovsenim pahuljicama, kiselim mlekom, možete ih staviti u salatu, kolače, kremove i kekseve, kao i u deserte od griza.

Godži beri

Koristi od godži bobica

Prema legendi, postojao je KInez koji je živeo 252 godine, samo zato što je svakog dana jeo godži bobice. Da li je ovo tačno ili ne, ostaće zagonetka, ali je dokazano da ove bobice kriju celu jendu malu apoteku za zdravlje čoveka. One pomažu da vaša koža ostane mladolika, deluju preventivno protiv kardiovaskularnih problema i celokupno jačaju imuni sistem.

Kao odličan adaptogen, godži bobice jačaju organizam i pomažu mu da se izbori sa stresnim situacijama. Osim toga, dokazano je da je ovo azijsko voće mogćno oružje u borbi protiv raka. Ako ste bili izloženi hemoterapiji ili zračenju, možete jesti ove bobice, kako bi se zaštitili od smanjenja nivoa belih krvnih zrnaca i da povećate efekat terapije.

Goži bobice mogu zaštititi telo od sunca i opekotina, a velike količine vitamina B i antioksidanata su veran saveznik u negovanju lepog spoljašnjeg izgleda, ali i zdravlja unutrašnjosti.

Smatra se da godži bobice pozitivno utiču na metabolizam, čiste organizam i pomažu u mršavljenju. Legenda 252 - godišnjeg Kineza može biti i istinita, jer se i dan danas smatra da licijum produžava život.

Godži bobice pomažu kod astme, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i alergija. Blagotvorno deluju na neprijatne simptome umora, nesanice, izmorenosti, zujanja u ušima.

Tipičan za kinesku medicinu je čaj koji se pravi od listova ove biljke, kao i od njene kor ei korena. Ovaj čaj ima moć da suzbija dejstvo patogenih bakterija i gljivica. Postoje istraživanja prema kojima se 100% tvrdi da redokvna konzumacija godži berija može povećati libido kod muškaraca i vratiti im samopouzdanje.

Štetnost godži bobica

Postoje i određeni rizici pri konzumaciji godži bobica. Ako ste osetljivi na biljke iz porodice Solanaceae, u koju spadaju krompir, paradajz i paprike, pa je poželjno da izbegavate ovo korisno voće. Ako ste skloni dijareji, gasovima i nadutosti stomaka ili je kod vas prisutna slična situacija, onda je poželjno da ne konzumirate ove bobice licijuma.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas