Halumi

Halumi

Halumi ili Hallumi predstavlja tradicionalan sir koji se proizvodi od kozijeg ili ovčijeg mleka, a u nekim slučajevima se dodaje i kravlje mleko. Halumi se proizvodi na Kipru, a tokom 1999. godine država je uspela da dobije oficijalno priznanje za halumi kao nacionalan proizvod s isključivim pravom na naziv halumi.

Halumi se pravi od najkvalitetnijeg mleka i ima jedinstven ukus. Ima slojevitu konzistenciju i podseća na sir mocarela. Nije slučano nazvan kiparska mocarela, ali u poređenju s njom halumi ima jaču aromu i slojevitiji je. Tradicionalan halumi se pravi u poluokruglim pogačama, koje su težine između 220-270 grama.

Halumi je vekovima popularan i najvažniji mlečni proizvod koji se proizvodi na Kipru. Godinama se pravio u seoskim regionima po jednoj istoj tradicionalnoj tehnologiji i sastojcima, pa ja na taj način i do danas sačuvao jedinstvene karakteristike sira i visok kvalitet, zahvaljujući kome je halumi stekao i svetsku slavu.

Sastav halumija

U 100 g halumija sadrži se 1, 8 g ugljenih hidrata, 26 g masti, 22 g belančevina, a kaloričnost je 322 kcal.

Salata sa halumijem

Proizvodnja domaćeg halumija

Ako želite da napravite halumi kod kuće biće vam potrebna tri osnovna sastojka: 8 litara kozijeg mleka, 1 kašičica destilovane vode i 2 kašičice sirišta.

Način pripreme: Sipate mleko u dovoljno veliku šerpu i stavite je u drugu šerpu koja je napunjena vodom do nivoa mleka u prvoj šerpi. Zagrejete mleko do 29 stepeni dok mešate s vremena na vreme. Isključite ringlu jer od preostale temperature mleko treba da dostigne 32 stepena. Da biste pratili temperaturu treba da radite s termometrom.

Izvadite šerpu s mlekom i sipajte u nju destilovanu vodu i sirište. Promešajte i ostavite mleko da odstoji oko 45 minuta. Več formirana masa se iseče nožem na kocke.

Vratite šerpu na ringlu, ali ponovo u drugoj šerpi s vodom. Zagrejte ovaj put do 36 stepeni, uz stalno lagano mešanje. Ponovo izvadite šerpu s mlekom i ostavite sir da odstoji 5 minuta. Nakon toga ga procedite kroz gazu u drugu posudu. Uvijte sir u gazu, ali sačuvajte surutku koja se odvojila.

Prebacite sir u presu za sir, stavite poklopac prese i pritisnite teškim predmetom. Ostavite sir da se ocedi tako oko sat vremena. Izvadite iz prese i isecite na parčiće. Zagrejte surutku koju ste sačuvali, siključite ringlu i ubacite isečen halumi unutra. Ostavite ga da odstoji 15 minuta.

Pripremite salamuru od 4 šolje vode, pola šolja soli i 2 šolje surutke, dobro promešajte. Izvadite sir, presavijte svako parče na dva dela i stavite ga u posudu sa gore pomenutom salamurom. Ostavite ga da odstoji tako nekoliko dana nakon čega možete da se sladite njegovim neverovatnim ukusom.

U tradicionalnim receptima sa Kipra halumi se uvija u listove mente i ostavlja da odleži jer tako dobija još jači i slani ukus, postaje ukusniji i suv.

Izbor i čuvanje halumija

Oni koji nemaju želju da ga spemaju halumi kod kuće, mogu da ga kupe u većim trgovačkim lancima. Halumi može da se čuva u sopstvenom soku, zamrznut do -18 stepeni tokom cele godine. Cenjene osoine čuva do 2 meseca, čuvanje na temeraturi ispod 4 stepena.

Halumi na roštilju

Halumi u kulinarstvu

Halumi je sjajan sir koji može da se konzumira i sprema na mnogo različitih načina. Pogodan je za pečenje na grilu ili vreloj rerni, jer za razliku od drugih sireva halumi ima visoku tačku topljenja i ne rastapa se na jakoj vatri već se zapeče veoma prijatno.

Može da se prži u ulju kao predjelo, ispržen s jajima i slaninom za doručak, za punjenje raviola. Halumi se koristi za pravljenje pita i pica, sendviča i različitih doručaka. Ovaj sir mnogo dobro ide i serviran s voćem - smokvama, grožđem, lubenicom i dinjom.

Veoma je ukusan halumi s medom i orasima, a pržen može da se servira s različitim povrćem, mesom i morskim plodovima. Naravno, halumi se konzumira i ako nije obrađen termički.

Predložićemo vam sjajan recept za halumi na roštilju.

Neophodni sastojci: 225 g halumija, bosiljak, menta, maslinovo ulje.

Način pripreme: Isecite halumi na tanke kriške i zagrejte na gril tiganju, koji namažete maslinovim uljem. Stavite sir i nakon nekoliko minuta ga okrenite, da može da se zapeče i sa druge strane. Poređajte ga u tanjir, pospite začinima i servirajte sa salatom.

Za sledeći veoma lagan recept sa halumijem neophodno vam je 400 g sira, 1 limun i 1 kašika maslaca. Isecite sir na kriške, a maslac rastopite na tiganju. Zapržite halumi dok ne dobije zlatastu boju s obe strane. Poprskajte ga sokom od limuna i pospite narendanom korom na sitno rende. Servirajte odmah.

Halumi je univerzalan sir koji može da se sprema na različite načine, a zbog svog neverovatnog ukusa i niza koristi za zdravlje on ima početno mesto u takozvanoj mediteranskoj dijeti.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji