Noni

Noni

Noni je plod zimzelenog drveta Morinde citrifolia koje pripada porodici Rubiaceae. Rodna zemlje ovog drveta je Francuska Polinezija, ali se sreće i u celom regionu Tihog okeana. Ima zelene ili žute plodove.

Noni, poznat još kao indijski dud, je gorko voće gorkog ukusa i neprijatnog mirisa. Iz tog razloga se uzima jedino u formi ekstrakta u prahu ili tečnog koncentrata. Noni je izuzetno korisan i lekovit, zbog čega je dobio nadimak "drevni aspirin" i "polinezijski penicilin".

Maleno zimzeleno drvo ili žbun raste u senovitim gorama, kao i na otvorenim mestma peščanog i stenovitog tla. Dostiže zrelost sa godinu i po, nakon čega počinje da daje plodove svaki mesec tokom cele godine. Drvo se nalazi i na vulknskim terenima ili obalama formiranim od lave.

Drvo Morinda citrifolia se smatra svetim zbog raznovrsnog dejstva na ljudski organizam. Mali plodovi su veličine krompira, ali u sebi kriju izuzetno cenjene materije.

U prošlosti plemenski lekari su koristili noni za lečenje groznice, dijareje, zatvora, ujeda od životinja i insekata. Mnogo godina kasnije noni dolazi u laboratorije za istraživanja.

Sastav nonija

Voće Noni

Plod nonija je bogat vitaminim B3, A i C. Od minerala najbolje su zastupljeni gvožđe, kalcijum, kalijum i natrijum. U plodu postoji velika količina lignana, prokseronina, fitohemikalija, polisaharida, iridoida, katehina, nezasićenih masnih kiselina, alkaloida, beta sitosterola i dr. Plod sadrži 18 osnovnih aminokiselina.

100 g nonija sadrži 15 ccal, 0, 1 g masti, 0, 5 g belančevina, 3 g ugljenih hidrata.

Izbor i čuvanje nonija

Kao što smo spomenuli plod nonija je previše nametljive arome i gorkog ukusa, što ne dozvoljava njegovu direktnu konzumaciju.

Iz tog razloga u mreži prodavnica on može da se nađe u obliku koncentrata ili praha s omekšalim ukusom. Nakon otvaranja bočice sa koncentratom nonija, treba da ga čuvate u frižideru.

Dnevni unos nonija

Preporučljivi dnevni unos koncentrata od nonija je 2 kašike - 30 ml. Dobro je da se unos podeli na dva dela - po 15 ml, ujutru i uveče. Najbolje je da se uzima pola sata pre jela, samostalno ili pomešan sa sokom ili vodom. Od ekstrakta u prahu može da se uzima od 500 do 1000 mg dnevno.

Koristi od nonija

Čaj od Nonija

Više od 2000 godina sok od nonija je izuzetno cenjen i skup za stanovnika ostrva koja se nalaze u Tihom okeanu. Noni ima odlična antioksidansna svojstva.

Zahvaljujući alkaloidu kseroninu koji se u njemu nalazi, noni deluje ojačavajuće na imuni sistem. Štiti od različitih vrsta raka, jer sadrži cenjenu materiju damnakatal koja je poznat po svojim antikancerogenim svojstvima.

Prokseronin koji se nalazi u noniju, deluja na rad konusne žlezde i povećava proizvodnju hormona serotonina i melatonina. Na taj način pokazuje blagotvorni uticah na ciklus spavanja i buđenja, reguliše promene u raspoloženju.

Noni utiče blagotvorno na nervni sistem, jača pamćenje i koncentraciju. On je odličan antidepresiv koji smanjuje nivo stresa. Noni snižava krvni pritisak, čuva od infarkta i moždanog udara.

Sok od nonija se često koristi kao dodatak ishrani kod artritisa i nekih drugih artritičnih oboljenja. Ima antiupalno dejstvo i koristi se za lečenje zavisnosti. Ekstrakt od nonija usporava procese starenja kože i deluje podmlađujuće.

Noni je idelan za dijetu jer prečišćava telo od toksina i ubrzava sagorevanje suvišnih masnoća. Aktivne materije koje se nalaze u njemu smanjuju rizik od degeneracije ćelija.

Prema mišljenju niza nučnika još nisu otkrivene sve tajne ploda nonija. Veoma je verovatno da nije poznat još niz njegovih korisnih dejstava. Prema nekim američkim naučnicima, noni može da leži više od 100 zdravstvenih problema.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji