Dom Perinjon

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
3493k
Dom perinjon

Dom perinjon (Dom Pérignon) predstavlja elitnu marku šampanjca, delo prestižnog francuskog podruma Moët & Chandon. Bez sumnje Dom preinjon je ne samo jedno od najpopularnijih imena u svetu penušavih vina, već i jedno od najskupljih pića. Jedva da ima ljubitelja alkoholnih pića, koji neće pasti pod njegov šarm i klasu.

Proizvodnja Dom Perinjona

Dom perinjon se pravi od šardonea i pino noara, kad se bira grožđe proizvedeno samo u jednoj godini. Imajte u vidu da se ne nudi svaka berba na tržištu. Razlog je što proizvođači zaista drže do kvaliteta i ako berba ne odgovara zahtevima moguće je da ona uopšte ne bude deklarisana.

Zanimljivo je takođe da spajanje sa drugim vinima osim sa šardoneom i pino noarom nije dozvoljno. To je s druge strane razlog što se Dom perinjon proizvodi jednom u nekoliko godina. Dešavalo sa da čak pet godina thnolozi ne deklarišu dobijenu berbu, samtrajući da ne odgovara na kvalitet koji proizvođač traži.

Istorija Dom Perinjona

Ovo opijajuće piće nosi ime znamenitg benediktskkog monaha Pjer Perinjona koji je dobio titulu dom. Prema legendi upravo on je tvorac šampanjca, dok se to desilo oko 17.veka. Predanje kaže da je dom Perinjon sasvim slučajno došao do etape druge fermentacije.

Kada je prvi put otpio neverovatnu tvorevinu, on je uzviknuo da je okusio zvezde. Očigledno je njegovo otkriće stvarno nezaboravno čim i danas ličnost monaha oživljava kroz jedno od najskupljih penušavih vina.

Šampanjac

Sam šampanjac Dom perinjon postao je popularan širom sveta 1936. godine, dok je berba koja je tada ostavila jak utisak iz 1921. godine. Prema pravim poznavaocima pića, najznačajnija berba do sada je iz 1961. godine.

On postaje još poznatiji nakon što je izabran za svadbenu zdravicu princa Velsa - Čarlsa i Lejdi Dajane. Berba iz 61. godine je poželjna i zato što je to godina rođenja princeze od Velsa.

Karakteristika Dom Perinjona

Boja pića je zlatasta. Dom Perinjon se odlikuje jačinom i karakterom, dok svaka berba može da pleni svojim posebnim šarmom. Miris luksuznog šampanjca ostavlja utisak zbog arome ananasa, sveže angelice, cimeta i kokosa. Istovremeno se osećaju i note suvog cveća, duvana i kakaa.

Pri gutljaju nepce uživa u osećaju izobilja. Postoji zamljana, topla i biberasta nijansa koja podseća i na prisustvo začina. U međuvremenu se oseća voćna egzotičnost, zrelost i nežan dodir anisa. Nije isključeno da se jedva oseća i prisustvo arome joda. Ova marka šampanjca dobro podnosi starenje i vremenom postaje još mnogo prijatniji.

Serviranje Dom Perinjona

Prisustvo Dom Perinjona na trpezi je samo po sebi čitav događaj. Pre nego što se servira ovo vino treba da se ohladi na 10-12 stepeni. Razume se hlađenje zavisi od starosti piće, tako da za svaki slučaj treba da se obrati pažnja, šta je naznačeno na etiketi konkretnog šampanjca. Dobro je da se flaša otvori tačno pre serviranja.

Dom perinjon se servira u klasičnoj čaši za šampanjac. Oblik ove čaše je takav da otkriva maksimalno svežinu i miris penušavog grožđanog napitka. Ona je prave i tanke nožice i relativno izduženija i uža od univerzalne čaše za belo vino na primer. To inače dozvoljava konzumatoru da uživa potpuno u malim mehurićima.

Jagode

Dom Perinjon može da se konzumira samostalno, ali može i da se kombinuje s različitom vrstom hrane. Izbor dodatka ovom luksuznom vinu najviše zavisi od preferencija konzumatora.

Neosporna je činjenica da se mnogo fino kombinuje sa različitim voćem, najviše sa jagodama. Možete da se zaustavita još i na malinama, grožđu, ananasu, dinji. Pogodne su svakave voćne salate, ne zavisno da li ima je dodata pavlaka ili ne.

Šampanjac može još da se kombinuje sa orašastim plodovima, njegov ukus se odlično uklapa sa bademima, lešnicima, indijskim orahom i pistaćima. Pogodan je i za svakave deserte, uključujući čizkejkove, torte, musove, rolate, keks, bombone.

Čokoladne poslastice takođe bi napravile čuda u ovom slučaju. Probajte da kombinujete šampanjac sa Kolačem od keksa, Tortom Mikado, Čokoladnim kriškama ili Hladnom tortom.

Ako niste među ljubiteljima slatkih iskušenja, već ipak volite da kobinujete šampanjac s nekom hranom, možete da se zaustavite na nekom proizvodu od pečuraka. Sigurno ćete ostati očarani ako zajedno sa vinom servirate Paprikaš sa pečurkama, Pečurke sa začinima ili Makarone s pečurkama.

Među đakonijama koje biste mogli da kombinujete s Dom Perinjonom su jela od pilećeg mesa kao i specijaliteti od ribe i morski plodovi kao što su jastozi, škampi, školjke, lignje i dr.

Ako ste među lijubiteljima mlečnih proizvoda takođe imate sa čime da harmonizujete ukuse emblematičnog eliksira od grožđa. Izaberite sireve kao što su parmezan, čedar, mjunster, koziji sir ili gauda.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas