Zrakoperka

Zrakoperka

Zrakoperka (Alosa pontica) poznata još kao Dunavska skuša, je riba iz porodice Haringi (Clupeidae). Engleski naziv ribe je Shad fish, ruski черноморско - азовская проходная сельдь, a turski - Ringa balığı. Zrakoperka obitava kako u satkim tako i u slanim vodama. Sreće se u Azovskom i Crnom moru. Među rekama koje bira su Dunav, Don, Dnepar, Dnjestar.

Telo zrakoperke je izduženo i spljeskano, pokriveno škrgama. Obojeno je u srebrnasto. Dostiže dužinu do 35 cm. Sreću se i duži primerci. Ova vrsta ribe se ne odlikuje značajnom težinom - obično dostiže do 600-700 grama. Glava zrakoperke je relativno mala, a usta - velika.

Njen zadnji kraj nadmašuje oko ribe. Zrakoperka ima zube. Interesantno kod ove vrste je da ima karakterističnu mrlju iza krila koje se inače ne vidi uvek. Ribe ove vrste mogu da budu krupne i sitne. Kako pretpostavljate, krupne rastu brže od sitnih i odlikuju se većim torzoom. Druga karakteristična crta kripnih predstavnika vrste je da nisu toliki ljubitelji toplih voda, ulaze u vode čak i nižih temperatura.

Karakteristika zrakoperke

Ova vrsta ribe se razvila tako da možee da živi i u slatkim i u slanim vodenim basenima. Ona obitava u slanim vodama, ali tokom perioda razmnožavanja migrira ka ušću reka. Razmnožavanje se dešava u periodu od aprila do jula. Obično ženke bacaju ikru na rastojanju od 500 km od ušća reka.

Odvojеna zrnca se kreću nizvodno. Kad su mali, hrane se algama i slično. U početku jednostavno idu niz vodu. Nakon što odrastu počinju da uključuju u svoj meni male ribe i rakove. Odrasli jedu pre svega inćune, girice, aterine i dr. Zrakoperka sazreva kad napuni 3 godine. Ponekad i malo kasnije. Oni retko žive više od 7-8 godina.

Riba zrakoperka

Ulov zrakoperke

Ona može da se ulovi sa obala najviše tokom marta i aprila, a takođe i u septembru i oktobru. Iskusni ribari preporučuju da se ova vrsta lovi na štapiću. Može da se lovi i na mamac, ali štapić je bolji izbor. Udica za ulov po dnu takođe nije za otpisivanje, iako se ova vrsta sreće pre svega na površinskim slojevima vode. Ulov zrakoperke sa obale ponekad predstavlja teškoću, jer su prolazi na odstojanju. Prema strasnim ribarima, najbolji ulov čeka onoga koji ide u lov zrakoperke rano ujutru ili kad se smrkava.

Čuvanje zrakoperke

Zrakoperka može da se sačuva soljenjem. Ipak pre nego što pristupite ovoj proceduri treba da se uverite da je riba potpuno sveža. Najbolje je da ste je lično uhvatili. Osoljavanje se vrši neposredno nakon samog ulova. Riba se ispere hladnom vodom, nakon čega se pravi razrez u stomačnom delu.

Sledi otklanjanje iznutrica i sečenje krvnih sudova koji se nalaze na dnu grudnog dela. Obrađena riba se ispira dobro nekoliko puta da se otklone sve nečistoće nakon čega se suši. Nakon toga se utrlja solju sa svih strana, a začin se stavlja i u stomačnu šupljinu ribe.

Pečena zrakoperka

Posoljeno meso se ostavlja u emajliranu posudu i pokriva se sa još soli. U tom stanju treba da se sačuva na hladnom i tamnom mestu. Pre nego što posegnete za ribom, ne zaboravite da je dobro natopite u vodi. Specijalisti napominju da čuvanje ribe tako više od mesec dana ima svoje minusa, jer se gube korisne materije hranljivog proizvoda. Eto zašto je najbollje konzumirati zrakoperku dok je još sveža.

Zrakoperka u kulinarstvu

Meso zrakoperke je ukusno i upečatljivo za svakog ljubitelja morske kuhinje. Ono je masno i sa kostima, ali u svakom slučaju je veoma ukusno, a kad se kombinuje sa pravim namirnicama pretvara se u pravi delikates. Zrakopreka je najukusnija pržena. Ali ako se pridržavate zdravije ishrane onda možete da je spremite u rerni ili na roštilju. Zrakoperka skuvana u supi nije za podcenjivanje. U svakom slučaju ipak ne zaboravite da se zrakoperka idealno dopunjuje mirođijom, peršunom, biberom, lukom i svežim limunom i limetom. Kombinuje se sa maslinama, zelenim salatama, krompir salatom. Ide sa pićima kao što su uzo i mastika.

Koristi od zrakoperke

Zrakoperka je za nas cenjena hrana najviše zbog činjenice da se u njoj nalaze natrijum, kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, cink, selen, gvožđe, riboflavin, niacin, tiamin, koji su od značaja za pravilan razvoj našeg organizma. Meso od zrakoperke se javlja još i kao izvor vitamina A, B5, B6, B12. Konzumacija ove ribe deluje opšte učvršćujuće, ojačava imuni sistem i deluje pozitivno pri fizičkom i psihičkom umoru.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas