Sotol

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
3494k
Sotol

Sotol (Sotol) je destilovani alkoholni napitak, koji potiče iz Meksika i južnih delova SAD. Piće se pravi od biljke Dasylirion wheeleri koja je poznata kao sotol i pustinjska kašika. Dasylirion wheeleri raste u Meksiku, Nju Meksiku, Arizoni, Teksasu i dr. Smatra se za tradicionalno piće u državama Čivava, Durango, Koavila de Saragosa.

Ova biljka predstavlja zimzeleni žbun, koji se razvija relativno sporo. Dasylirion wheeleri ima stabilno stablo, koje može da naraste do više od 40 centimetara. Listovi biljke su sivo-zeleni, jako izduženi, slični maču, rašireni u svim pravcima, snabdeveni bodljama. Mogu da narastu od 35 do 100 centimetara. Obojenost cvetova biljke pokazuje njen pol. Ženski su najčešće obojeni u ružučasto do ljubičasto, a muški - u belo. Plod predstavlja ovalnu suvu kapsulu, dugu od 5 do 8 milimetara, koja sadrži jedno seme.

Dasylirion wheeleri se obično gaji kao dekorativna biljka. Ona voli topliju klimu iz iz tog razloga dugotrajna hladnoća ne deluje dobro na nju. Najbolje uspeva u staklenim baštama. Lokalno stanovništvo koristi listove biljke za ukras, a od njih se prave o korpe. Služili su i za ishranu. U poslednje vreme biljka se koristi najviše za proizvodnju alkoholnog napitka Sotol.

Istorija Sotola

Biljka od koje se proizvodi Sotol je bila jako počastvovana od strane lokalaca pre hiljadu godina. Za to svedoče crteži po zidovima gde je on prikazan. Osim toga tokom iskopavanja otkivene su korpe, konopci, posteljina i drugi predmetu koji dokazuju da je biljka bila važan izvor za populaciju savremenog Meksika.

Inače sam alkohol Sotol ima drugu istoriju. Još su čivavanski indijanci proizvodili napitak od soka biljke Dasylirion wheeleri pre oko 800 godina. On je mogao da se poredi s pivom. Vrsta Sotola je završena tokom 16. veka, kada su španski kolonizatori počeli da pokazuju evropski metod destilacije. Tako je na kraju nastao napitak koji poznajemo danas. U početku i njega su evropljani gledali s nepoverenjem, ali danas je svetski priznat isto kao tekila i meskala.

Biljka sotol

Proizvodnja Sotola

Proizvodnja Sotola nije lak zadatak. U najmanju ruku jer oduzima oko 15 godina, dok Dasylirion wheeleri sazri tako da od njega može da se dobije alkoholno piće. Osim toga od jedne biljke može da se dobije alkohol, tek toliko za jednu flašu. Za razliku od biljke agava, koja cveta samo jednom u svom životu Dasylirion wheeleri cveta jednom u nekoliko godina.

Kada biljka sazri, s njom se procesira kao sa agavom, od koje se dobija tekila. Odstranjuju se listovi, da može da preovlada srednji deo. Sredina se iseče i podlaže se termičkoj obradi.

Nakon toga dobijena tečnost se meša sa vodom, da može da proteče fermentacija. Dolazi na red i destilacija. Ona se dešava 2 ili tri puta, u zavisnosti od datog proizvoda. Posle alkohol može da se ostavi da odleži ili da se flašira u specijalne staklene flaše koje podsećaju na čuture.

Vrste Sotola

U zavisnosti od starosti alkohola on se deli u tri osnovne kategorije:

- Plata - to je Sotol koji je napravljen sasvim skoro. Ima blage dimljene note. Ukus mu je mek i prijatan, podseća na mentol i vanilu;

- Reposado - to je Sotol koji je odležao nekoliko meseci ili najviše godinu dana. Ima jasnije ocrtan profil od Sotol Plata. Njegov miris podseća na vanilu i eukaliptus. Ukus mu se povezuje sa istim komponentama kao i sa kuvanom agavom i pavlakom;

- Anjeho - to je Sotol koji obavezno treba da je odležao između godinu dana i 7 godina. On ima najupečatljiviju aromu u poređenju s druge dve vrste. Miris mu je cvetan, podeća na aromatične biljke i beli biber. Ukus mu se, pak, povezuje sa ruzmarinom, citrusima, mentom i kajsijom. Pri dugom ležanju menja se boja alkohola i dobija zlatastu boju.

Serviranje Sotola

Sotol može da se servira blago ohlađen do 16-18 stepeni dok se ta temperatura određuje starošću pića i može da varira. Razliva se u male staklene čaše. Pri serviranju po želji može da se razblaži ledom.

Kokteli sa Sotolom

Sotol se konzumira u samostalnom obliku, ali može da se pomeša i s drugim pićima kao što su tekila, beli rum, džin i votka. Dobro se kombinuje sa sokovima od limete, pomorandže, limuna, kaktusa, kivija, kruške i dinje. On je učesnik niza koktela od kojih bi čoveku odmah omekšale noge.

Kokteli

Pogledajte ideju za koktel sa Sotolom s kojim biste mogli da uništite atmosferu tokom žurke.

Neophodni sastojci: 1 količina Sotola naspram 3 puta veće količine soka od grejpfruta i 3 od kisele vode, nekoliko kocki leda, nekoliko parčića pomorandže.

Način pripreme: Stavite u blender Sotol, sok od grejpfruta i kiselu vodu. Umutite smesu i razlijte je u visoke staklene čaše u koje ste prethodno stavili led. Ukrasite čaše parčićima pomorandže.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas