Salak

Voće salak

Salak se ubraja u top 20 voća, koje je relativno neoznato ljudima širom sveta, ali zato spada i u ukusno i veoma korisno voće. Salak je egzotično voće, koje svakako treba probati.

Salak /Salacca zalacca/, poznat još i kao zmijsko voće, je vrsta drveta palme, koje dolazi iz Malezije i Indonezije. Ovo palmino drvo pripada porodici Arecaceaei blisko je feniks palmi.

Salak se naziva i zmijskim voćem, jer ima crvenkasto - braon kožicu, koja je gruba i prekrivena ljuspama i koja podseća na kožu zmije. Osim što je ima u Maleziji i Indoneziji, ovo voće je popularno i u Singapuru, Tajlandu i Filipinima.

Postoji najmanje 30 sorti salaka, koje se gaje u Indoneziji. Plodovi salaka rastu u obliku grozda i podsećaju na veliku glavicu belog luka sa braon omotačem, koja se lako ljušti i iz koje izlaze tri čena - 2 manja i jedan veliki sa tvrdom košticom. Svaki plod salaka ima težinu oko 90 g. Mlade plodove ne bi trebalo dirati rukama, jer imaju oštre bodlje, pa se čovek lako može povrediti.

Kao i drugo voće, salak se može lako pokvariti i nema dugi rok trajanja. Ovo voće se ne može čuvati dugo dok je sveže, pa se zato ne može naći u mnogim zemljama sveta, uključujući i balkanske zemlje.

Odabir i čuvanje salaka

Na našim prostorima se ovo egzotično voće još uvek ne može kupiti. Ako naiđete na njega, onda birajte plodove koji imaju ravnomernu i jaku boju. Plodove koji su prevše meki i imaju neprijatan miris ne bi trebalo kupovati, jer su pokvareni.

Sastav salaka

Plod salaka sadrži vitamin C, proteine, ugljene hidrate, beta karoten, tiamin, kalcijum, fosfor, gvožđe i dijetetska vlakna. Takođe, sadrži i saponine i fenole.

Salak

Salak u kulinarstvu

Unutrašnjost salaka je nežne ćute boje i ima slatko - kiselkast ukus ananasa, ali za razliku od ananasa, ovo voće je unutra hrskavo. Sama konzistencija salaka podseća na konzistenciju jabuke. Meso salaka ima tri koštice, koje bi trebalo izbegavati. Crveno - braon kora, prekrivena ljuspama, se veoma lako ljušti. Salak kao voće ima osvežavajući ukus.

Plodovi salaka se konzumiraju sveži ili se koriste za pravljenje kolača. Salak se može koristiti i neoljušten, pa s enjime može ukrasiti i kolač, koji će uz pomoć ovog voća pridobiti egzotičan i zanimljiv izgled.

U Indoneziji se ovo voće može sresti u konzervi, u obliku soka ili ušećereno. Plodovi koji nisu dovoljno sazreli se mariniraju i dodaju se pojedinim salatama sa mesom. Na Baliju postoje i porodične vinarije, gde se proizvodi vino od salaka. Od oko 9 kg salaka se dobija jedna flaša vina, koja obično košta oko 10 dolara.

Koristi od salaka

Salak se smatra voćem koje je veoma bogato kalijumom i pektinom, što ga čini odličnom namirnicom za mozak. Zato se često može čuti da ljudi za salak kažu da je voće pamćenja. Takođe, salak je veoma koristan i za zdravlje očiju.

Beta karoten u salaku je veoma vredan antioksidant, koji blagotvorno deluje na oči. Smatra se da salak sadrži više beta karotena i od same šargarepe. Sadržaj salaka ga čini odličnim sredstvom kod dijareje, konstipacije i lošeg varenja. Ovo voće je veoma moćan antioksidant.

Salak se može konzumirati i tokom dijete, jer je bogat fitonutrijentima i vlaknima, koji potpomažu mršavljenje. Takođe, salak je odličan saveznik u održavanju zdravlja noktiju i kože.

Štetnost salaka

Osobe koje imaju čireve i upalu creva bi trebalo da salak konzumiraju u umerenim količinama, jer visok sadržaj tanina u ovom voću može prouzrokovati dodatne komplikacije.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas