Fizalis

Fizalis

Fizalis /Physalis/ je biljka iz porodice krompira. Plodovi ove biljke su narandžaste boje i podsećaju na mali paradajz, koji je u potpunosti sakupljeni u mahunu nalik na papiru, a koja se obrazuje od osušenog cveta biljke. Fizalis je poznat još i kao peruanska jagoda.

Fizalis se može gajiti kao ukrasna biljka, ali se može gajiti i zbog jestivih plodova koje daje. Biljke koje pripadaju ovom rodu ima oko 70 vrsta, a njih 20 imaju prijatne i jestive plodove, kultvisane su samo 4-5, a na našem tržištu se za sada može naći samo peruanski fizalis.

Peruanski fizalis dolazi iz Brazila, ali je prirodnim putem rasprostranila i do Čilea i Perua, gde se gajila kao kultura Inka u planinskim predelima. Fizalis kao biljka nije zahtevan, pa može uspeti na svakakvom zemljištu.

Može se direktno posejati ili putem rasađivanja, a to treba da se obavi kada biljka dostigne 30-35 dana. Semenke klijaju na temperaturi od 10 - 12 stepeni. Od 6 do 10 dana nakon što se poseje, nišu i prve sadnice. Biljka može izdržati temperaturu do -2 stepena, ali kada je ona -3 ili -4, potrebno je da se pokrije. Biljka dostiže visinu do 40 m.

Torta sa fizalissom

Gajenje fizalisa je standardno - riljanje zemlje, zatim prekopavanje, a ako je jaka suša - polivanje. Biljka bi trebalo da se đubri dvaput mineralnim đubrivom.

Prirodni omotač plodova fizalisa ih štiti od oštećenja, štetočina i obezbeđuje im trajnost do 3 meseca nakon branja. Zato je potrebno da pri kupovini fizalisa obratite pažnju na spoljašnji omotač.

Sastav fizalisa

Fizalis je bogat antioksidansima, pektinom, vitaminom A, vitaminom C, organskim kiselinama, mikrelementima. 100 g fizalisa ima oko 130 kalorija, 0.8 mg niacina, 3 mg gvožđa, 90 g vode, 1.7 g proteina, 4.9 g vlakana, 20 mg vitamina C i 11 g ugljenih hidrata.

Odabir i čuvanje fizalisa

Uvek birajte plodove kojima je omotač ceo, jer, ka što smo već pomenuli, ovaj omotač im omogućava da plodovi traju do 3 meseca. Izbegavaje plodove bez omotača. Fizalis se može kupiti i u velikim marketima.

Ukras sa fizalisom

Fizalis u kulinarstvu

Fizalis ima specifičan, blago gorak, osvežavajući, kiselkasto - sladak ukus. Koristi se za pravljenje salata, turšija, soseva, koktela, čorbi, džemova, likera i mnogih drugih napitaka. U Meksiku je fizalis glavni sastojak zelenog sosa "salsa verde".

Plodovi se koriste u poslastičarstvu za ukrašavanje raznih deserata i torti. Fizalis se može i osušiti, a tako dosta podseća na suvo grožđe. Zbog velike moći da želira, fizalis se veoma ceni u kulinarstvu. Fizalis se može i direktno konzumirati - po jedna šaka plodova dnevno. Možete ga pomešati i sa drugim voćem i da napravite koristan doručak.

Ako kuvate slatko ili žele od fizalisa, najbolje je da ga pravite na otvorenom ili u prostoriji koja se provetrava, jer dok se kuva, može stvoriti veoma neprijatan miris, koji može stvoriti veliku odbojnost prema ovom voću, koje je inače veoma ukusno.

Koristi od fizalisa

Čaj od fizalisa

Fizalis se u medicini koristi kao moćan antioksidans. Ima umirujuće dejstvo, a čaj od listova fizalisa ima diuretsko i antiastmatično dejstvo, kao i antiseptičko. On pomaže u pročišćavanju krvi i uklanjanju kamena u bubregu. Antiseptička svojstva plodova fizalisa su već odavno utvrđena i smatra se da su plodovi korisni kod bolesti grla.

Jedna od najdragocenijih osobina fizalisa, ako se često konzumira, je ta što on uništava unutrašnje parazite. Zbog flavonoida koji se nalaze u njemu, ovo voće deluje umirujuće. Redovno konzumiranje fizalisa poboljšava varenje. Fizalis se smatra veoma korisnom namirnicom za decu. Takođe, postoje podaci da ga dijabetičari mogu konzumirati bez ograničenja.

Sprovode se ispitivanja, koja će verovatno dokazati je fizalis veoma moćan stimulator imunog sistema, pa se može boriti i sa nekim vrstama raka. Takođe se tvrdi da fizalis ima i antivirusno dejstvo kada je u pitanju grip, herpes, dečja paraliza i HIV tipa 1.

Budite mnogo obazrivi jer su cvetovi fizalisa veoma otrovni!

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas