Matični Mleč

Matični mleč

Matični mleč je prirodni pčeljinji proizvod, koji je veoma cenjen kod nas i svuda u svetu. Lečenje proizvodima od meda, poznatije kao aliterapija, matični mleč koristi za jačanje odbrambenih sila organizma protiv raznih virusnih i bakterijskih infekcija.

Matični mleč je gusta bela ili kremasta smesa, koja ima specifičan miris i kiselkasto-sladak ukus. To je proizvod koji pčele proizvode kako bi hranile pčelu maticu, mlade pčele radilice i trutove.

Matični mleč ima visoku biološku vrednost, a takođe i hranljiva vrednost mu je veoma visoka. Pored običnog matičnog mleča, postoji i druga vrsta koja je nešto gušća i sadrži više hranljivih materija.

Proizvodnja matičnog mleča je težak proces. Za pola godine jedna dobro održavana košnica može proizvesti oko pola kilograma mleča. Budući da nije mnogo trajan, potrebno je da se uzima iz košnice i da se čuva na niskim temperaturama. Njegovo mešanje sa medom omogućava da matični mleč traje mnogo duže.

Sastav matičnog mleča

Slobodno možemo reći da je matični mleč kompletna i veoma korisna namirnica. On sadrži kompleks čitavih 18 aminokiselina koje ulaze u sastav desetina proteina.

Neke od njih su fiziološki aktivni enzimi, a takođe i ugljeni hidrati, vitamini, minerali, lipidi. Aktivni sastojci matičnog mleča, gde spadaju peptidi, steroli, proteini i ostali, još uvek nisu dobro ispitani.

Odabir i čuvanje matičnog mleča

Med

Matični mleč se može kupiti u apoteci ili specijalizovanim radnjama. Prirodni matični mleč bi trebalo da se čuva u frižideru, na maksimum 5 stepeni ili u komori za zamrzivač, gde se on dobro zamrzne i može trajati 7 godina, a da ne promeni kvalitet.

Ako se čuva u frižideru, onda se koristi kao kapi ispod jezika, a ako se čuva u zamrzivaču, onda se uzima drškom kašike.

Osim što se može kupiti kao samostalna namirnica, matični mleč se može naći i u kombinacji sa raznim imunostimulatorima, i kao dodacima protiv starenja. U kozmetici se dodaje u razne proizvode za kosu i kožu.

Unos matičnog mleča

Matični mleč ne bi trebalo daima dodir sa metalnim predmetima, jer će se u suprotnom pojaviti hemijska reakcija, pri kojoj se neka svojstva mleča gube.

Najbolje je da se konzumira svež i tako što se stavi ispod jezika, sačeka se nekoliko minuta da se otopi. Na taj način se matični mleč lakše apsorbuje u krvi, a to ujedno daje i najbrže efekte.

Za odrasle je preporučena dnevna doza, kada je profilaktička konzumacija u pitanju, između 350 i 700 mg dnevno. Poželjno je da se unos podeli na dva puta dnevno - ujutru i posle podne.

Ne bi trebalo da se konzumira noću, jer daje telu energiju i može dovesti do nesanice. Kod lečenja sa matičnim mlečom doze se mogu povećati do 1200 mg.

Pčelinji proizvodi

Za decu ispod 5 godina se preporučuju doze od 0.2 do 0.5 g, a odojčadi se doza određuje prema težini.

Koristi od matičnog mleča

Matični mleč se koristi kao materija koja blagotvorno deluje na ljudski organizam. On poboljšava razmenu materija, snižava nivo holestrrola, povećava odbrambene sposobnosti organizma.

Poboljšava apetit i proizvodnju krvi, stimuliše funckije žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Matični mleč usporava proces starenja, ima antibiotska i antivirusna svojstva.

Među dokazanim svojstvima matičnog mleča jeste stimulativno dejstvo na imuni sistem kod Bazedove bolesti, podstiče rast neuralagija - vrsta ćelija, koja održava zdravlje i živto nervnih ćelija u ljudskom telu. Takođe, nimalo za zanemarivati jeste i podsticanje nervnih ćelija.

Maični mleč normalizuje i krvni pritisak. Reguliše usvajanje glukoze u organizmu i razmenu masti.

Štetnost matičnog mleča

Registrovano je nekoliko slučajeva alergijskih reakcija nakon unosa matičnog mleča. Ako je osoba alergična na polen, pogotovo na polen, trebalo bi da se obrati posebna pažnja kod prvog unosa matičnog mleča.

Zabeleženi su i slučajevi napada astme, alergijskih napada, čak i smrtnih slučajeva kao posledice konzumacije pčelinjih proizvoda kod prisustva alergija.

Komentari

Pošalji
4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Popularni članci danas