Trebijano

Belo vino

Trebijano /Trebbiano/ predstavlja poznatu belu sortu grožđa, koja je dosta rasprostranjena u Italiji, gde zauzima oko 50 000 hektara. Ova sorta se obično dodaje kupažnim vinima, ali može poslužiti i za proizvodnju sortnih vina. Osim u Italiji, ova sorta se gaji i na mnogim drugim mestima u svetu, gde spada Kanada, SAD, Španija, Francuska, Portugalija, Australija, Urugvaj, Argentina, Meksiko, Moldavija, itd. Kod nas se takođe mogu sresti vinogradi sa trebijanom, iako oni nisu veliki.

Trebijano ima karakteristične uspavne sadnice loze. Listovi su veliki, debeli i okrugli i obično se sastoje iz tri dela. Hrapavi su i sa donje strane su prekriveni dlačicama. Gornji deo im je tamnozelene boje, a donji deo je relativno svetliji. Grozdovi su srednje veličine, zbijeni, imaju cilindričan ili konusan oblik, a nešto oštrije krajeve.

Zrna ove sorte su okrugla, srednje veličine, u početku budu zelena, ali tokom sazrevanja dobijaju žućkastu boju. Imaju čvrstu i elastičnu kožicu, ispod koje se nalazi delikatno i vodenjikavo meso. Kod mehaničkog branja bi trebalo da se dosta pazi, jer delikatan mesnati deo čini da ovo grožđe bude veoma osetljivo. Plodovi trebijana imaju visok stepen kiselosti, delikatnu aromu i neupadljiv ukus. Ponekada se mogu osetiti voćne note. Sadržaj šećera kod njih je oko 17%.

Trebijano se kao sorta najbolje razvija na peskovitim i glinenim zemljištima na sunčnom i toplom vremenu. On sazreva relativno kasno, tokom prve polovine oktobra. Ako se gaji na odgovarajućem mestu, biva dosta plodan i brzo mu se loza razvija. Trebijano je otporan na bolesti, ali ako raste na peskovitom zemljištu, mogu se pojaviti crvi.

Istorija trebijana

Postoje određene sumnje kada je u pitanju poreklo trebijana, budući da veliki broj sadnica postoji i u Francuskoj. Sa sigurnošću se zna da se za vreme rimskog carstva ova sorta pojavila i u istočnom delu Mediterana. U 13. veku postaje poznata u Bolonji.

San Džimijano

Sledećih godina su trebijano koristili proizvođači u Toskani za proizvodnju crvenog vina Kjanti. U to vreme su postojale tvrdnje da trebijano čini boju tih vina dosta prijatnijom, a osim toga čini piće dugotrajnijim i idržljivijim. Danas takva praksa nije mnogo popularna.

Vrste trebijana

Trebijano je jedna neverovatna sorta, koja ima podsorte koje nisu manje kvalitetene, a ulaze u sastav neverovatnih kupažnih vina. Tu spadaju sorte trebijano veroneze /trebbiano Veronese/, тtrebijano di soave /trebbiano di soave/ i trebijano di lugana /trebbiano di lugana/. Jedna vrsta trebijana se može sresti i u Umbriji.

Ova podsorta se naziva prokaniko /procanico/. Druge podsorte, koje proizvođači vina koriste su trebijano romanjolo /trebbiano romagnolo/, trebijano đijalo /trebbiano giallo/, trebijano toskano /trebbiano toscano/, trebijano d'abruco /trebbiano d’abruzzo/i trebijano dela fijama /trebbiano della fiamma/.

Karakteristike trebijana

Vina koja čine trebijano su obično bela, sovežavajuća i fina. Boje im variraju od najsvetlijih tonova pa sve do zlatnih. Ponekada su primetni i zelene nijanse. Ukus im je balansiran i prijatan. Mogu se naslutiti voćne note limuna, grejpruta, zrelih jabuka i breskvi. Kada se ispija, oseća se neverovatna aroma, koja takođe podseća na navedeno voće. Nivo kiselosti je osvežavajući, a sadržaj šećera je zadovoljavajući.

Serviranje trebijana

Oslić

Kada se servira vino ove sorte, ne postoji ništa posebno, a ni različito od onoga što se odnosi na druge sorte. I u ovom slučaju belo vino treba da bude ohlađeno pre serviranja. Starajte se da temperatura vina bude od 8-10 stepeni. Vino isipajte u klasične čaše, koje se koriste za blaga i mlada vina. Podsećamo da ovakve klasične čaše imaju gornji ivicu izvijenu ka spolja. Kada sipate ovo piće, nije potrebno da čašu punite u potpunosti, već samo pola ili 2/3.

Vino trebijano je najbolje da poslužite na početku večeri, budući da su lagana i po pravilu, kada se konzumira nekoliko vrsta vina, počinje se od onih laganijih do onih nešto težih i odležalih alkoholnih pića. Srećom, izbor jela koja se slažu uz ova vina je zaista veliki. Bez ikakve sumnje, najbolje se trebijano vina slažu sa jelima od ribe i morskim delikatesima, gde spadaju rakovi, jastozi, škampi i školjke.

Nikako nećete pogrešiti ako vaš izbor bude Oslić sa pavlakom, Oslić sa školjkama, Oktopod na žaru, Punjeni škampi ili čak i Sufle od rakova. Ako ne spadate u ljubitelje morske hrane i više volite živinsko meso, takođe imate veliki izbor. Ovo vino onda možete poslužiti uz specijalitete kao što je Pile Tika, Pile u pergamentu, Pileći ražnjić ili Pileća šnicla.

Odličan ukusan dodatak ovoj vrsti belog vina mogu biti i određeni mlečni proizvodi. Neka vaš izbor bude tvrd i aromatičan kozji sir, a ova harmonična kombinacija će vas prosto oduševiti. Ako više volite posna jela, možete napraviti svežu salatu, koja će se odlično slagati uz vino. Ako ste neodlučni koju salatu da izaberete, predlažemo vam Mešanu salatu, Salatu sa karfiolom ili Tabule.

Komentari

Pošalji
4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Popularni članci danas