Šenin Blan

Šenin blan

Šenin blan (Chenin blanc) je stara sorta grožđa, koja vodi poreklo iz Francuske, dolina reke Loare. Prvi put je Šenin blan pomenut u dokumetima daleke 845. godine. Postoji nekoliko vrsta ovog vina, a sama sorta je poznata i sa nazivima - Pino blakok, Gro šene, Stijn, Šenen blan, Pinjo de Loar, itd.

Šenin blan je jedna od najvažijih sorti belog vina, koja se gaji sa većim ili manjim uspehom u svim važnijim mestima poznatim po proizvodnji vina. U Francuskoj se ova sorta gaji na površini oko 10 000 hektara, a dosta je rasprostranjena i u Kaliforniji, Argentini, Australiji, Južnoj Africi, Čileu, Meksiku, Izrealu, Novom Zelandu.

Glavni razlog što je Šenin blan priznat kao klasična bela sorta na svetskom nivou jeste upravo zbog mesta odakle dolazi ovo vino - dolina reke Loare. U severnom delu Loare su se proizvodila, a i dalje se proizvode, najukusnija vina ove sorte.

Šenin blan je sorta koja kasno sazreva, a sama vinova loza ima spor tempo rasta, ali veoma veliku rodnost. Ova sorta vina je srednje otporna na buđ i truljenje. Groz je srednje veličine, cilindrićno - konusnog oblika i veoma zbijen. Zrna su srednje veliine i okrugla, žućkaste boje, koja varira do zlatne, malo prekrivene lepljivom smesom.

Kožica zrna je tanka, ali čvrsta, a sama unutrašnjost je sočna. Kada goržđe napadne buđ, ono menja boju u bledokrem - braon, pa zatim počinje da se skuplja, a rezultat toga jeste slatko grožđe jakog ukusa, od kojeg se proizvode zaista neverovatna desertna vina.

Rasprostranjenost Šenin blana

Šenin blan je od velikog lokalnog značaja za samu proizvodnju vina u Francuskoj, a najviše u oblasti Anžu Turena, u dolini reke Loare. Ako izuzmemo tu činjenicu, 70. godina prošlog veka je jedna trećina površine Šenin blanom žrtvovana zbog dosta modernijih sorti u to vreme - Sovinjon blan, Kaberne fran, Game. Danas je Šenin blan veoma rasprostranjen u pomenutoj oblasti. Šenin blan je najrasprostranjenija sorta u Južnoj Africi.

Površina ove sorte u Africi obuhvata oko 19% od ukupnih sadnica vinove loze. To znači da je površina sa šenin blanom u Južnoafričkoj republici tri puta veća, nego što je to u Francuskoj, odakle ovo vino dolazi. Zanimljivo je da šenin blan nije bio poznat u Africi sve do 1965. godine.

Grožđe Šenin blan

Iako su najbolje godine za ovo vino prošle, što se tiče samog kvaliteta, ovo vino ima dosta toga da ponudi. Nikada neće biti svetski poznato, ali ipak ga treba probati. Južnoafrički Šenin blan vas može oduševiti nesvakidašnjim ukusom i prijatnom aromom.

U Kaliforniji takođe ima dosta sadnica Šenin blana u poređenju sa Francuskom. Tamo se uglavnom koristi za kupažiranje, zajedno sa sortom Kolombar, ne bi li se dobila osvežavajuća sona vina.

Karakteristike Šenin blana

Vina Šenin blan imaju veoma naglašenu aromu i ukus cveća i voća. U Francuskoj se Šenin blan koristi za proizvodnju visokokvalitetnih belih vina - suva, penušava i deserna. Ova vina imaju prijatnu aromu cveća, kajsija, oraha i meda. Kada su mlada, ona su lagana i osvežavajuća, a najbolja vina nakon toga što odleže postaju veoma suva sa ukusom meda i sa neverovatnim ukusom koji ostaje nakon ispijanja.

U svom najboljem svetlu, nezavisno od toga da li je reč suvim, slatkim ili polusuvim vinima, Šenin blan je veoma pitko i osvežavajuće vino, a visok procenat kiselosti je nešto sa čim bi trebalo da se upozore oni, kojima je ovo vino nepoznato. Kada su u pitanju kvalitetna vina, Šenin blan učestvuje u njohovoj proizvodnji 100%, a kada se proizvode nešto običnija vina, onda je dozvoljeno da se dodaje i Sovinjon blan i Šardone. Zahvaljujući Šenin blanu, vina iz doline reke Loare se mogu pohvaliti svojom jarkom bojom i neverovatnim karakteristikama.

Vina iz Francuske, čiji deo proizvodnje čini i Šenin blan, su veoma kvalitetna i zanimljiva, a mogu se pohvaliti i svojom jedinstvenošću. To ih čini pogodnim za osobe koje traže nesvakidašnje uživanje u vinu, koje nije nimalo nalik ostalima.

Jedini problem ovih vina jeste činjenica da im je potrebno dosta vremena da odleže u flaši, a u 21. veku slična vina nemaju neke posebne šanse da se izdvoje.

Suši

Serviranje Šenin blana

Šenin blan je neverovatno belo vino, koje se može pohvaliti svojom univerzalnošću, kada je reč o namirnicama sa kojima se može servirati. Slobodno možete servirati šenin blan sa mediteranskom hranom, sušijem, pa čak i sa nešto težim mesima, poput telećeg.

Najdostupnije verzije kalifornijskog i južnoafrićkog Šenin blana se mogu poslužiti sa laganom ribom i manje zahtevnim jelima od živinskog mesa. Povrće, lagani sirevi i razna predjela - Šenin blan im je odlično društvo, koje će samo istaći sve kvaliete i arome namirnica.

Za šta god se odlućite da servirate uz Šenin blan, važno je da ga poslužite ohlađeno, kako bi sve njegove vrline došle do izražaja.

Komentari

Pošalji
3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Popularni članci danas