bonapeti.rs»Članci»Voće»Šumska jagoda

Šumska jagoda

Šumske jagode

/undefined Šumska jagoda /Fragaria vesca L./ je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža. Raste u šumama, na poljanama i žbunovima u celoj zemlji do 2000 m nadmorske visine. Listovi šumske jagode imaju duge drške i sastoje se od 3 nazubljena jajolika lista. Cvetovi su bele boje.

Plod šumske jagode se sastoji od sitnih semenki, koje se nalaze na površini mesnatog dela. Cveta od maja do juna. Šumska jagoda je ukusna, ali i veoma korisna, čije su koristi već dokazane. Ona je postala deo narodne medicine, gde se osim listova, koristi i čaj od bijke.

Sastav šumske jagode

Sveži plod šumske jagode sadrži oko 9% šećera /fruktoza i glukoza/, jabučnu i limunsku kiselinu, flavonoide, antocianine, pektin, eterično ulje, folnu kiselinu, vitamine B grupe, karoten, aromatične estere, fosforne soli.

Što se tiče mikroelemenata, najviše ima gvožđa, bakra i mangana. Listovi jagode sadrže vitamin C, tanine, flavonoide kvercitin i kvercetin, tragove alkaloida.

Branje i čuvanje šumske jagode

Jagode

Kao što smo već rekli, šumska jagoda raste na poljanama, u šumama i žbunju. Delovi biljke koji se koriste su plodovi i listovi. Branje plodova treba da bude kada je vreme suvo i bere se samo mesnati deo.

Ubrane jagode se konzumiraju sveže ili se suše u sušnici. Osušeni plodovi treba da imaju tamnocrvenu boju, da nemaju miris i kiseli ukus. Listovi se beru sa drškama i suše se u prostorijama sa strujanjem vazduha.

Sveži plodovi se dobro očiste i uklanjaju se truli delovi ili trule jagode. U frižideru se mogu držati do 2-3 dana, tako što se naređaju u činiju, gde između svakog reda jagoda stoji papir. Ako želite, možete ih zamrznuti za zimu - posipajte ih šećerom i stavite u zamrzivač.

Korišćenje šumske jagode

Šumske jagode

Šumska jagoda je veoma ukusna, a takođe je i dijetetska namirnica. Mali slatki plodovi se mogu konzumirati sveži, ali i u vidu slatka, kompota i kolača. Osimu kulinarstvu, šumska jagoda se dosta koristi u narodnoj medicini i pojednim kozmetičkim proizvodima. Carica šumskog voća, kako je mnogi nazivaju, šumska jagoda je neverovatno korisna.

Koristi od šumske jagode

Šumska jagoda širi periferne krvne sudove i snižava arterijski pritisak kod hipertonije, povećava aplitudu srčanih kontrakcija. Čaj od šumske jagode poboljšava kontrakcije materice, pa se zato koristi kod ginekoloških oboljenja.

Šumska jagoda poboljšava razmenu materija i deluje antiupalno kod stanja poput kamena u bubregu, žuči i bešici, gihta, creva i želuca. Ima dobro diuretsko dejstvo. Zbog prisustva tanina i flavonoida u listovima, ona je korisna i kod dijareje. Listovi, a posebno plodovi, su korisni kod avitaminoze i anemije.

Plod šumske jagode deluje kao lekovito sredstvo kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, gihta i artritisa, koji je posledica poremećene razmene vode i soli. Šumska jagoda utoljava žeđ, poboljšava varenje i pomaže kod konstipacije. Ukusni plodovi ove biljke poboljšavaju rad jetre i snižavaju holetserol.

Žele od šumskih jagoda

Za kosntipaciju je veoma efikasan čaj od sušenih šumskih jagoda. Potrebno je da prelijete celu šaku sušenih jagoda sa 500 ml ključale vode i da odstoji tako nekoliko minuta.

Svež sok od šumskih jagoda pomaže kod reume i glikemije, a i dobar je za detoksikaciju. Lečenje sokom traje 10 dana.

Izgnječeni plodovi šumske jagode se koriste kao veoma dobra lekovita maska. Oni usporavaju starenje i pojavu bora, regenerišu umornu kožu. Drugi neverovatan kozmetički proizvod sa šumskim jagodama je krema. Potrebno je da u šerpu sipate 250 g šumskih jagoda i 100 g šećera i tako da proključaju. Ohladite smesu i stavite ponovo na ringlu da proključaju. Dobićete losion za masnu kožu.

Štetnost šumske jagode

Neki ljudi ne podnose jagode. Ako jedu plodove, oni mogu dobiti urtikariju, svrab i druge alergijske reakcije. Kod pojave sličnih simptoma treba potražiti lekarsku pomoć.

Jagode imaju i antitireoidno dejstvo i ako se konzumiraju u velikim količinama, mogu smanjiti moć štitnjače da prima jod.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji