Matičnjak

List matičnjaka

Matičnjak (Melissa officinalis) nam je dobro poznata kao biljni čaj za masovnu upotrebu. Ova mnogogodišnja travnata biljka tamnozelenog lista koja ima karakterističan limunast miris, pokazuje niz koristi za naše zdravlje, za šta je dobro da budemo informisani. Kod nas je matičnjak poznat još i kao melisa, limunče, limunska trava, matočina.

Matičnjak dolazi iz planinskih krajeva južne Evrope. Još od drevnih vremena matičnjak su koristili grci i arapi kod svakakvih bolesti izazvanih uznemiravanjem nervnog sistema. Cvetovi matičnjaka su sitni, beli, žućkasti ili ružičasti. Matičnjak raste kraj žbunja, u retkim šumama, pokraj bašta i ograda na celom Balkanskom poluostrvu. Obično se koristi ceo nadzemni deo ili samo listovi matičnjaka, u zavisnosti od cilja.

Listovi matičnjaka se beru u periodu pred cvetanje (oko sredine jula). Ako je matičnjak procvetao, listovi se ne beru jer su već izgubili karakterističan miris i lekovita svojstva.

Biljka se suši na senovitom i provetrivom mestu ili u sušari na temperaturi do 35 stepeni. Osušeni listovi su odozgo zeleni, a odozdo svetlije zeleni sa blago gorkim grubim ukusom. Nakon drobljenja ili trljanja treba da je sačuvan karakterističan limunov miris. Čuvajte na senovitom, provetrivom i suvom mestu.

Matičnjak

Sastav matičnjaka

Matičnjak sadrži eterično ulje (0, 05-0, 33%), tanin, gorke i sluzave materije, kafenu kiselinu, enzime, ursolic kiselinu, oleinsku kiselinu i dr.

Prijatnu aromu procevetali matičnjak, koja privlači insekte, duguje terpenima - citronelal, citronelol, citral i geraniol. Umirujuće dejstvo matičnjak duguje citralu. Osim toga u leku se nalaze triterpenova, urzolova i oleanolova kiselina, 5 % tanina i šećera stahioze.

Izbor i čuvanje matičnjaka

Matičnjak može da se kupi u mnogobrojnim prodavnicama, ali možete ga nabrati i sami. Sušenje matičnjaka traje oko nedelju dana. Čuvajte suvt listovt matičnjaka u papirnim kesama ili kartonskim kutijama, izbegavajte plastične kese. Stavite ih u suvu i hladnu prostoriju.

Kulinarska upotreba matičnjaka

Matičnjak u saksiji

Listovi matičnjaka su korišćeni još od strane drevnih grka i rimljana zbog prijatnog osvežavajućeg mirisa koji podseća na limunovu koru. Danas se matičnjak koristi za pripremu likera. Nije dobro da mešate matičnjak sa jakim začinima kao što su nana, muskatni oraščić, đumbir. Sušenim matičnjakom se dosta dobro ističe ukus ribe.

Koristi od matičnjaka

Matičnjak deluje umirujuće na nervni sistem, ima antispastično i antigrčevito dejstvo. Podstiče apetit i procese varenja, potiskuje mučninu i povraćanje. U narodnoj medicini listovi matičnjaka se upotrebljavaju prilikom lečenja visokog krvnog pritiska, vrtoglavice, glavobolje, poboljšanje vida pa čak i šum u ušima. Nalazi primenu i za ispiranje grla, grgljanje pri upali desni i usne duplje. Matičnjak otklanja i neprijatan dah.

Ulje od matičnjaka takođe ima veliku primenu u lečenju svakakvih vrsta bakterijskih, gljivičnih i ekcemnih infekcija zbog svojih antiseptičkih svojstava. Masaže s njim ublažavaju artritis i reumatska oboljenja.

Biljka deluje umirujuće i antispastično (protiv spazma). Matičnjak poboljšava san, otklanja osećaj uzbuđivanja i naprezanja, otklanja razdražljivost, nespokojstvo, brigu, strah. Ova biljka ima potpuno blagotvorno dejstvo na nervni sistem - utiče pozitivno na Alchajmerovu bolest, sindrom nedostatka pažnje i hiperaktivnost, depresiju, histeriju, nesanicu, melanholiju, migrenu, nervno naprezanje, izoštrava pamćenje, pomaže kod stresnih stanja, srčane neuroze.

Način pripreme: Zalijte jednu kašičicu iseckanih listova matičnjaka sa 100 ml vrele vode. Nakon 30-60 minuta procedite i popijte. Posebno dobar efekat je u večernjim časovima. Kod upornijih stanja pijte po 3-4 šolje pripremljenog napitka.

Čaj od matičnjaka

Matičnjakom možete da izlečite i herpes. Za tu svrhu izgnječite pola šake listova matičnjaka zajedno sa 2 kašike vazelina. Promešajte dok se ne dobije homogena smesa i ostavite mazalicu da odstoji na tamnom i toplom mestu dva dana. Nanesite pomadu na herpes i nestaće za dan-dva. Matičnjak pokazuje blagotvorno dejstvo kod srčanih oboljenja - pomaže u prevazilaženju umora, deluje na prekid tahikardije i bolova u predelu srca.

Pri uzimanju preparata s matičnjakom usporava se disanje, nestaju poremećaji ritma i snižava se krvni pritisak.

Matičnjak ima istaknuto spazmolitično dejstvo i deluje protiv gasova kod oboljenja creva. Može da umiri gasove u crevima, ali takođe i da zaustavi poriv ka povraćanju.

Matičnjak stimuliše varenje i sekreciju žuči kod veće stimulacije apetita. Preparati bazirani na matičnjaku koriste se i kod vrtoglavice, za poboljšanje vida, bolne menstruacije, osipa na koži, reumatskih otoka. Matičnjak je veoma uspešan i u lečenju čireva.

Alkoholni ekstrakt matičnjaka

Stavite sveže listove matičnnjaka u staklenu teglu i prelijte s medicinskim alkoholom od 50 %. Stavite teglu na tamno i hladno mesto bar mesec dana ili više. Nakon toga procedite i čuvajte na isti način. Ako ne možete da uzimate ekstrakt matičnjaka tako, rastvorite jednu njegovu kašičicu u 100 ml vode. Uzimajte 3-4 puta dnevno pre jela.

Štete od matičnjaka

Matičnjak pokazuje kontraindikacije kod trudnica i dojilja. Ako uzimate lekove za smirenje ili tiroidna sredstva za regulisanje rada štitne žlezde, dobro je da se konsultujete s lekarom pre nego što počnete da koristite matičnjak. Lekarsko mišljenje i dozvola su vam potrebni i ako imate akutne upale želuca i creva, jak kašalj, oboljenja jetre ili epilepsiju.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji