Korijander

AdminAdmin
Glavni urednik
23333
korijander

Korijander, kao i ostali začini, dostupan je u prodavnicama tokom cele godine, a od ostalih začina izdvaja po svojoj aromi, koja podseća na koru citrusnog voća i kadulje.

Plod biljke korijandera se sastoji od dve semenke, koje, kada se osuše, se pretvaraju u komadiće koje koristimo kao začin. Kada su sirove, semenke su žuto - braon boje izduženih krajeva. Korijander se prodaje u celom crnu ili mleven.

Istorija korijandera

Korijander se smatra i začinom, ali i biljkom, budući da mu se i semenke i listovi koriste kao aromatični dodatak jelima. Sveži listovi su poznatiji kao silantro i imaju sličnosti sa listovima peršuna. Ali, to nikako nije iznenađujuća činjenica, jer obe biljke pripadaju porodici Umbelliferae.

Naziv korijander proističe od grčke reči koris, što označava bubu. Možda je naziv dobio zbog svoje neprijatne arome dok još biljka ne sazri. Latitnski naziv ove biljke je Coriandrum sativum.

Korijander se kao začin koristio još 5 000 godina pre Hrist, a taj podatak pokazuje da je korijander jedan od najstarijih začina na svetu. Smatra se da je korinajder poreklom iz predela Srednjeg Istoka i Mediterana, dok je u azijskim zemljama poznat već vekovima.

Zemlje koje danas proizvode korijander su Ruska federacija, Indija, Maroko i Holandija. Listovi ove biljke, koje se drugačije zovu silantro, su jedan od najvažnijih začina u kihinji Latinske Amerike, Indije i Kine.

seme-korijandera

Sastav korijandera

Plodovi ove biljke sadrže od 1 do 3% eteričnog ulja, čiji je glavni sastojak linalool, koji i doprinosi specifičnoj aromi korijandera. U njemu takođe ima i 20% gustog ulja, do 17% belančevina i manjih količina alkaloida. U korijanderu se nalaze i značajne količine kumarina i flavonoida. Korijander je dobar izvor dijeteteskih vlakana, gvožđa, magnezijuma i mangana.

Odabir i čuvanje korijandera

- Sveži listovi korijandera (silantro) treba da izgledaju sveže, da su tamnozelene boje, bez žutih ili braon tragova po sebi;

- Kada ste u mogućnosti, kupujte cela zrna korijandera, jer mlevena zrna brže gube aromu;

- Mleveni korijander ili u zrnu se treba čuvati u staklenoj posudi sa poklopcem na hladom, tamnom i suvom mestu;

- Silantro se može zamrznuti i upotrebiti za čorbe i supe.

Kulinarska upotreba korijandera

U kulinarstvu se koristi ceo nadzemni deo biljke, zajedno sa plodovima. Isto kao i kod peršuna, listovi korijandera se koriste za salate i razna jela sa mesom, a najviše se koristi u kuhinjama Maroka, Tunisa, Istočne Evrope, Indije, Severne i Latinske Amerike.

Kao začin, sušeni plodovi korijandera se koriste blago pečeni, ali bez masti, jer na taj način zadržavaju svoj karakterističan miris. Zrna korijandera se stavljaju na početku pripreme jela.

U kuhinji evropskih naroda plodovi korijandera se korste kao začin marinadama u kombinaciji sa pimentom, karanfilićem i lovorovim listom. Koriste se i kod pripreme ovnujskog mesa, a aroma im najviše dolazi do izražaja ako se kombinuju sa origanom, lukom, belim lukom i biberom. Korijander se koristi i u kombinaciji sa karijem.

recepti-korijander

- U šerpi na tihoj vatri pomešajte sojino mleko sa ukusom vanile, med, korijander i cimet i dobićete neverovatan topli napitak.

- Možete napraviti zdrav sotirani spanać, ako dodate svež beli luk i korijander.

- Dodajte korijander čorbama i pečenim jelima.

- Koristite korijander kada pravite bujone u kojima ćete dinstati ribu.

- Istočnjačku ukus će imati palačinke i napolitanke kojima se doda korijander

Koristi od korijandera

Zrna korijandera se visoko kotiraju kada su u pitanju njihove koristi po zdravlje čoveka. U nekim zemljama Evrope se korijander smatra tradicionalnom biljkom protiv dijabetesa, a u nekim delovima Indije je ova biljka omiljeni začin baš zbog svojih antiupalnih svojstava. Zahvaljujući skorašnjim istraživanjima, u SAD se ovaj začin veoma ceni zbog svoje moći da snižava nivo holesterola u krvi. Konriander je poznat po velikoj kncentraciji fitonutrijenata u sebi.

Većina navedenih efekata je moguća zahvaljujući visokom sadržaju fitonutrijenata i zat što koijander ne sadrži jedinjenja aktivnih fenolskih kiselina.

Korijander takođe ima zaštitini efekat protiv salmonele.

Plodovi korijandera stimulišu rad sistema za varenje, otvaraju apetit i deluju antispazmično. Poznati su i da stimulišu iskašljavanje.

Najčešće se korijander koristi kao sredtsvo protiv nadimanja, kod lenjih creva, konstipacije i kod nedostatka apetita. Dokazano je da je korijander jako delotvoran i kod lečenja čireva i gastritisa. Od semena ove biljke se prave lekovi protiv bolova.

Štetnost korijandera

Plodovi korijandera nisu otrovni, ali ipak treba voditi računa - sveži sok ove biljke može stvoriti veliki pritisak u centralnom nervnom sistemu, pa izazvati i smrt tako što zaustavi disanje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas