Ivanjsko Cveće

Ivanjesko cveće

Ivanjsko cveće (Galium verum) je jednogodišnja ili višegodišnja biljka koja pripada porodici Broćeva. Ivanjsko cveće je poznato još i kao jovandanče i broćika.

Stablo mu je ležeće ili puzavica, dostiže dužinu do 120 cm. Listovi Ivanjskog cveća imaju linearan oblik. Cvetovi su beli ili zelenkasto beli, a latice su žute boje. Nedostaje čašica.

Plod ivanjskog cveća je glatko okruglo orahče koje je dugačko 1, 5 mm i odvaja se na dve polovine. Ivanjsko cveće cveta od maja do septembra.

Ivanjsko cveće raste iz žbunja, kraj puteva, useva i naselja. Rasprostranjeno je u celoj zemlji do 1000 metara nadmorske visine. Sreće se u celoj Evropi.

Od drevnih vremena na Ivanjdan travari izlaze još u zoru da beru Ivanjsko cveće i drugo bilje da prave vence i kače ih u svom domu. Ivanjsko cveće se smatra cvećem dugovečnosti i zdravlja.

Sastav Ivanjskog cveća

Ivanjsko cveće sadrži tanine, saponine, crvenu boju, vitamin C i latonen glikozid asperulazid. U sastavu mu se otkriva još eteričnih ulja, voska, masnih kiselina, soli, gorkih materija, kamfenol.

Biljka Ivanjsko cveće

Izbor i čuvanje Ivanjskog cveća

Biljka može da se kupi u apotekama i specijalizovanim prodavnicama. Cena za 50 grama osušene i upakovane biljke je oko pola evra.

Koristi od Ivanjskog cveća

Strukovi Ivanjskog cveća imaju protivupalno, antimikrobno i laksativno dejstvo. Koristi se kod bolesti gastro-intestalnog trakta. Ivanjsko cveće se preporučuje kod lečenja ascitisa koji prati cirozu jetre.

Ublažava otečene zglobove kod jakog reumatizma. Koristi se kod astme, visoke temperature, glista, upale grla.

Ivanjsko cveće u narodnoj medicini

Narodna medicina preporučuje spoljašnju primenu biljke kod čireva i sekundarno inficiranih kožnih osipa. Skrhana u prah biljka se posipa na rane i obezbeđuje profilaktiku po pitanju sekundarnih inefekcija. Ivanjsko cveće se koristi kod inflamatornih bolesti bešike.

Da biste napravili tinkturu od Ivanjskog cveća uzimaju se dve kašike sitno samlevenog Ivanjskog cveća i preliju se sa 400 ml vode i natope se.

Bilje Ivanjsko cveće

Sok od Ivanjskog cveća se dobija od sveže biljke i koristi se za pročišćavanje tela od toksina. Korsiti se kod problema s prostatom, mokraćnim kanalima i kod kamena u bubrezima. Sok je dobar čistač limfe kod različitih stanja.

Za dobijanje ekstrakta preliju se 2 kašike Ivanjskog cveća sa 400 ml vrele vode i ostavi se da se natopi sat vremena. Od dobijenog ekstrakta se poje po 1 šolja, 4 puta dnevno pre obroka.

Pored svega drugog ivanjsko cveće je jedna od najboljih biljki za lečenje štitne žlezde. Narodna medicina preporučuje ispiranje grla s podnošljivo vrućim čaje od ove biljke, koji pomaže za otklanjanje gušavosti i lečenje štitne žlezde.

Esencija se pravi tako što se biljka popari vrelom vodom. Ispira se nekoliko puta dnevno.

Osim što pomaže kod problema sa štitnom žlezdom Ivanjsko cveće ima i veoma dobar efekat pročišćavanja. Redovnom konzumacijom čaja od Ivanjskog cveća čiste se bubrezi, slezina, pankreas i jetra.

Smatra se da tinktura od Ivanjskog cveća ima efekte na lepotu, deluje tako što zateže kožu. Za taj cilj se pravi esencija i njom se umiva lice.

Štetnost Ivanjskog cveća

Neophodno je da se ne premaše naznačene doze, da bi se izbegle neželjene komplikacije. Kad je u pitanju štitna žlezda Ivanjsko cveće treba da se koristi pažljivo, jer bolesti žlezde su različite i traže drugačiji pristup. Ne može se reći da je ivanjsko cveće univerzalna biljka za lečenje svih bolesti štitne žlezde.

Komentari

Pošalji
4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Popularni članci danas

Povezani recepti