bonapeti.rs»Članci»Biljke»Hibiskus Sabdarifa

Hibiskus Sabdarifa

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
1k21k
Hibiskus sabdarifa

Hibiskus sabdarifa /Hibiscus sabdariffa/ je vrsta hibiskusa, koji je karakterističan za teritoriju Zapadne Afrike. Može se sresti u mnogim delovima sveta, uključujući Ganu, Indiju, Senegal, Mali, Nigeriju, Kongo, Maleziju, itd. U različitim zemljama je biljka poznata na različite načine. Jedan od naziva su rosella fruit, sijamska juta, itd. Hibiskus sabdarifa ima svetsku slavu zbog crvenkastog čaja karkade, koji se dobija od njega. Iz tog razloga se ova biljka ponekada naziva karkade.

Hibiskus sabdarifa je žbun, koji dostiže visinu do 3 metra. Ima izdužene, bledozelene listove, koji se po nekoliko raspoređuju na crvenoj dršci. Cvetovi su relativno veliki, jarkocrvene boje, a dostižu do 10 cm prečnika. Hibiskus sabdarifa je veoma cenjena biljka, budući da se skoro svaki deo ove vrste hibiskusa koristi za određene svrhe, nezavisno da li je to kulinarska ili lekovita.

Sastav hibiskusa sabdarife

Ova biljka sadrži veliki broj korisnih materija, pa je to čini veoma cenjenom. Hibikus sabdarifa je izvor vinske kiseline, limunske kiseline i maleinske kiseline. Ovaj hibiskus sadrži aminokiseline i proteine. Takođe, sadrži glikozide, polisaharide i flavonoide.

Čaj od hibiskusa sabdarife

Kao što je već postalo jasno, hibiskus sabdarifa je postao popularan kao čaj, koji se dobija od njega, tzv. karkade. On se pravio još u dalekoj prošlosti i bio je veliko uživanje faraonima. Takođe je nazivan i napitkom bogova.

Čaj od hibiskusa

Zanimljivo je da se za pravljenje čaja uzimaju latice cvetova hibiskusa sabdarife. Kada cvet procveta, čašica cveta se znatno poveća, a u međuvremenu postaje i dosta mesnata. Posle se cvetovi beru i prerađuju, kako bi mogao da se dobije topli napitak od njih.

Crvenkasti čaj od hibiskusa sabdarife ima slatko - kiseli ukus. On deluje osvežavajuće i tonizirajuće. Ovaj napitak osvaja ne samo svojim ukusom, već i neverovatnom cvetnom aromom. Čaj se može piti i kada je topao i kada je hladan.

To ga čini omiljenim napitkom tokom hladnih zimskih meseci, ali i za vreme letnjih vrućina. Kod ovog napitka je zanimljivo da kada se pije topao, onda povišava krvni pritisak. Kada je hladan, onda ga snižava. Čaj od karkade je poznat po velikom broju koristi za zdravlje i uključuje se u razne napiće poput koktela i šejkova.

Hibiskus sabdarifa u kulinarstvu

Hibiskus sabdarifa se koristi na razne načine u kulinarstvu. Sveži listovi biljke se koriste za razne salate. Semenke biljke se koriste kao začin. One se melju i dodaju se raznim paprikašima, čorbama, rižotu i pečenim jelima.

Od ovog hibiskusa se dobijaju i drugi napici osim čaja karkade. Na primer, od cvetova ove biljke se u Jamajci pravi piće, kojem se dodaju rum, med (ili šećer) i đumbir. U Trinidadu i Tobagu se ova aromatična biljka koristi u proizvodnji lokalnih piva.

U Panami se meša napitak sa cvetom hibiskusa sabdarife, koji sadrži đumbir i šećer, a za bolji ukus se dodaju cimet, karanfilić i muskatni oraščić. Specijalni napitak sa ovovm egzotičnom biljkom se pravi za vreme porodičnih praznika u Zapadnoj Indiji i Meksiku.

Čajevi od ove biljke se veoma cene u enegalu, Maliju i Gambiji. Kada su dobro ohlađeni, onda se koriste za poboljšanje ukusa koktela i sokova, ali i sladoleda i kremova. Pritom, svaki desert kome se doda ova biljka ima i korisna svojstva.

Slatko od hibiskusa

Od iste biljke u Kini se pravi i piće koje se kombinuje sa zelenim čajem i vinom. Oni vole da jedu i delove ovog hibiskusa, a prethodno uvek zašećere. Od ove vrste hibiskusa se pravi žele, kompot, sosevi. Hibiskus sabdarifa se koristi i za boju kod konzerviranja krušaka, ananasa i dunja.

Koristi od hibiskusa sabdarife

Već vekovima unazad su sve koristi hibiskusa sabdarife veoma poznate. Ova biljka jača ceo organizam i tonizira ga. On deluje kao diuretik i pomaže kod problema sa bubrezima. Prema mnogim ispitivanjima, ova vrsta hibiskusa pomaže u eliminisanju štetnih masti i opasnog holesterola u telu. Takođe, štiti od infarkta i moždanog udara.

Hibiskus jača krvne sudove i blagotvorno deluje na želudačno-crevni trakt i jetru. On umiruje nervn sistem i zato se preporučuje osobama koje su psihički slabije i koji su često u depresiji ili, pak, osećaju neki strah bez razloga. Zbog svog slatko - kiselog ukusa se čaj od hibiskusa sabdarife preporučuje i kod mamurluka. On daje energiju i lako utoli žeđ.

Ova biljka pomaže i kod prehlade i gripa, a takođe ublažava grčeve. Njen redovan unos u vidu čaja će garantovano poboljšati stanje vaših unutrašnjih organa i vašem telu će obezbediti vitamine i kiseline, koje su mu, uostalom, potrebne ne bi li bilo zdravo i tonizirano.

Kao što smo rekli, čaj od hibiskusa sabdafide može normalizovati krvni pritisak. Nedavna ispitivanja, u kojima su učestvovale osobe uzrasta između 30 i 80 godinama i koje su imale visok krvni pritisak, pokazala su da karkade ima moć da snizi krvni pritisak do 7.2%.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas