Oman

Beli oman

Oman /Inula helenium L./ je višegodišnja zeljasta biljka sa debelim i kratkim korenom, od kojeg se širi veliki broj manjih korena. Stabiljka joj je uspravna i naborana, prekriveno gustim dlačicama, slabo razgranata. Listovi omana su krupni, neravnomerno izrezbareni. Odozgo su naborani, a odozdo su prekriveni gustim dlačicama.

Cvasti mogu dostići prečnik do 8 cm, ima ih po nekoliko na vrhu stabiljke i sporednim grančicama. Cvetovi na krajevima su jezičasti, u sredini su u obliku trube, a svi imaju zlatno-žutu boju. Seme je braon sa dugim omotačem. Cveta od jula do septembra.

Oman raste na vlažnim mestima, kraj potoka i reka. Uglavnom je najviše rasprostranjen oko Dunava, do 1000 m nadmorske visine. Takođe, može se sresti i u jugoistočnom delu Evrope.

U lekovite svrhe se koristi korenje ove biljke, koje se vadi u proleće /u martu/ ili kasnije u jesen /oktobar - novembar/.

Gajenje omana

Preporučljivo je da se oman gaji na zemljištu, koje je najsličnije zemljištu gde on raste kao samonikla biljka. Važan uslov za usešno gajenje ove biljke jeste da se pre svega obezbedi dovoljna vlažnost zemljišta, jer oman voli vlažna mesta kraj reka i potoka.

Listovi omana

Oman se razmnožava putem prethodno primpremljenog rasada, jer ne bi trebalo da se bere na njegovom prirodnom mestu staništa /spada u zaštićene vrste/. Iz istog razloga ne bi trebalo da se sakuplja i njegovo seme.

Ova biljka cveta u drugoj godini, a tokom prve godine života samo obrazuje listove. Oman se suši tako što se biljka rasporedi svuda, obrazujući tanak sloj. Suši se u prostorijama gde je strujanje vazduha veliko, ali se čuva odvojeno od drugih biljaka, jer lako širi miris, koji druge biljke upijaju.

Sastav omana

Oman sadrži oko 45% inulina, eterično ulje, sekviterpenske laktone /izoalantlakton i alantolakton/, triterpene /fridelin, damaradienol/.

Odabir i čuvanje omana

Oman se može kupiti u apotekama, bioprodavnicama i drugim specijalizovanim radnjama, a najčešće se prodaje u sušenom obliku. Prodaje se u pakovanjima od 50 g, a cena mu je oko 130 dinara.

Koristi od omana

Eterično ulje koje se nalazi u omanu, a čija je količina do 3%, umnogome određuje terapeutska antiupalna svojstva omana. Veoma dobro su ispitanja dejstva ove biljke na krupne domaće životinje.

Pokazalo se da oman ima veoma izraženo dejstvo protiv dijareje kada je u pitanju enterokolitis. Oman ima dobro antiupalno dejstvo zahvaljujući sadržaju eteričnog ulja u njemu. Ispitano je i dejstvo ove biljke na tromboplastične funkcije krvi i na vreme krvarenja.

Biljka oman

Oman se koristi i u lečenju bolesti pluća, gde je njegov antiupalni efekat veoma izražen, zajedno sa moći da pomaže u eliminisanju sekreta iu pluća.

Ova biljka deluje sekretolitično, dobra je protiv kašljanja kod hroničnog i jakog bronhitisa, teškog kašlja, kao i astme. Eterično ulje omana tonizira varenje, poboljšava apetit, smanjuje želudačnu sekreciju i u isto vreme podstiče proizvodnju žuči. Ova biljka reguliše neredovne i bolne menstruacije. Deluje i kao diuretik.

Oman odlično deluje i protiv glista. Alantolakton u ovoj biljci je veoma moćan protiv glista i, prema neki ispitivanjima, ima 23 puta jače dejstvo od santonina, koji se smatra klasičnim sredstvom za eliminisanje glista. Druga ispitivanja pokazuju da oman dobro deluje i kod skupljanja kapilara.

Narodna medicina i oman

Narodna medicina preporučuje da oman u obliku vina koriste osobe, koje su izmorene od duge bolesti. U ovakvom obliku je oman efikasno sredstvo za jačanje organizma i poboljšanje apetita.

Da se napravi vino od omana, potrebno je da se sitno isekano korenje ove biljke pomeša sa maslinovim ulje, a da njihov odnos bude 1:10. Vino od omana se uspešnokoristi kod utikarijalnih osipa kože, a takođe i kod krasti.

Čaj od korenja omana se koristi kod iritirajućeg kašlja, astme, bronhitisa, problema sa gornjim disajnim putevima, a takođe i kao pomoćno sredstvo za bolje varenje.

Čaj od cvetova biljke se koristi kod mučnina, kašlja, radi iskašljavanja sekreta, kao i kod povraćanja. Kada se kombinuje sa sladićem, on ublažava nadutost stomaka, gasove, kao i povraćanje sluzi.

Ispiranja omanom ili razređena tinktura se koristi kod raznih neuralagija; za fleke i bubuljice na licu; svraba i hemoroida; bolova u zglobovima i osipa, išijasa i gnojavih rana, kod proširenih vena i čireva.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas