Valerijana

Valerijana

Valerijana /Valeriana officinalis/ je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Valerianaceae, drugačije poznata i kao odoljen. Ima uspravnu stabiljku, uzdužno izbrazdanu i cilindrično, a visina joj dostiže 1.5-2 m. Listovi su joj bledoroze boje, a plod joj podseća na jajasti orah, svetlosmeđe boje i listovima.

Korenje valerijane je kratko i debelo, a iz osnove izlazi razno korenje, u snopovima. Cvetovi valerijane su beli i ljubičasti, sabrani u cvasti. Perido cvetanja ove biljke je od proleća pa sve do maja-avgusta.

Valerijana

Valerijana se koristi kao lekovito sredstvo još iz drevnih vremena, a najraniji podaci o njoj se beleže za vreme antičke Grčke i Rima. Prva svojstva valerijane opisuje Hipokrat, a kasnije i Galen je preporučuje protiv nesanice. U Švedskoj se tokom srednjeg veka stavljala u odeću mladenaca, da bi se oterale zle sile.

Sastav valerijane

Valerijana sadrži borneol, kamfen, limonsku i izovalerijansku kiselinu. Sadrži od 0.1 do 2% eteričnog ulja. Najveći značaj u lečenju imaju monoterpenovi alkaloidi, aktinidin i valerijani, kao i valeopotriati.

Branje i čuvanje valerijane

Ova vrsta nije zaštićena zakonom za biološku raznovrsnost, ali je 2012. godine zabranjeno branje valerijane za svrhe proizvodnje i prodaje. Preparati sa valerijanom se mogu kupiti u apoteci ili u specijalizovanim radnjama. U lekovite svrhe se koristi korenje.

Koristi od valerijane

Korenje valerijane deluje umirujuće kod nesanice, ima uspavljujući efekat. Valerijana se koristi kod psihičkog umora, nervne napetosti, neuroze i aritmije kao posledice nervoze.

Koristi se za lečenje epilepsije, ali i u kombinaciji sa drugim biljkama. Valerijana ima odlično dejstvo za vraćanje u ravnotežu - kod umor apotpomaže mobilizovanje nervnog sistema, a kod prevelike uzbuđenosti jača procese u velikom mozgu, a samim tim umiruje centralni nervni sistem.

Osim što se koristi kod raznih problema sa nervima, valerijana se koristi kod gušavosti, bolnih menstruacija, klimakteričnih poremećaja, histerije, migrene. Ublažava grčeve glatke muskulature i reguliše rad srca.

Koristi se u početnom stadijumu hipertonične bolesti, kod grčeva u želudačno-crevnom traktu, kod žuči. Valerijana umiruje osećanje uzbuđenosti kao posledice psihičkih trauma. Uspešno pomažže kod poremećaja konorarne cirkulacije, usporava puls.

Biljka valerijana

Narodna medicina i valerijana

Eksrakt od valerijane se pravi tako što se 1 kašika sitno iseckanog korenja potopi u 1 šolju vode na 24 sata, a zatim se procedi. Vodeni ektrakt se koristi za inhalaciju kod stanja koja su posledica nervne napetosti.

Inhalacija valerijanom je veoma efikasna u uspavljuvanju, normalizuje rad srca i povećava samopouzdanje.

Masaža sa eteričnim uljem valerijane se preporučuje kod grčeva u predelu stomaka, koji su posledica nervne napetosti. Kupka sa čajem od korenja valerijane s ekoristi za smirivanje nerava kod stanja neuroze, deluje uspavljujuće i nema negativne efekte kao tablete za spavanje.

U vidu tinkture se valerijana koristi za lečenje sindroma nervoznih nogu. To je stanje kada osoba oseća da treba stalno da mrda noge, kako bi grčevi prestali. Neprijatni simptomi se povećavaju tokom noći.

Narodna fitokozmetika preporučuje ulje od valerijane kod preosetljive kože na nervnoj bazi. Uzima se korenje, sitno se isecka i onda se njime napuni flaša 200 ml, pa se prelije maslinovim uljem i dobro se zatvori.

Flaša treba da odstoji 2 nedleje na sunčanom mestu. Kada prođe taj period, koža s emože mazati dobijenom smesom.

Štetnost valerijane

Valerijana je lekovito sredstvo bez kontraindikacija, ali osobe koje su preosetljive bi trebalo da budu oprezne. Kod duge upotrebe ili predoziranja se javljaju simptomi pospanosti, vrtoglavice, problemi sa varenjem i pojačano zgrušavanje krvi.

Komentari

Pošalji
5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Popularni članci danas