Likopen

Paradajz

Likopen je deo porodice karotenoida i prirodni je pigment, koji daje crvenu boju nekim vrstama voća, a najviše paradajzu. Sam po sebi, likopen je aktivni sastojak, čiji molekuli su tako izgrađni kako bi mogli da se povežu sa peroksilnim radikalima, koji bi mogli da oštete ćelijski DNK.

Za razliku od drugih karotenoida, likopen nema dejstvo kao provitamin A, tj. ne transformiše se u vitamin A. Njegovo pozitivno dejstvo po zdravlje čoveka je zahvaljujući tome da on deluje kao veoma moćan antioksidant. laboratorijski eksperimenti su pokazali da je likopen veći antioksidant od ostalih karotenoida, uključujući i beta karoten. Glavni razlog za konzumiranje likopena jeste njegovo antioksidantno dejstvo. Smatra se da njegov crveni molekul ima 100 puta jaču aktivnost da skuplja kiseonik nego što to ima vitamin E.

Uloge likopena

Likopen je posebno efikasan kada je u pitanju zaštita od slobodnih radikala, drugačije poznatih kao podmukli kiseonik, koji predstavlja reaktivnu formu koju slobodni radikal proizvodi tokom neromalnih metaboličkih procesa, koji reaguje sa masnim kiselinama, koje su osnovni elementi ćelijskih membrana. Pošto se nalazi u ćelijskim membranama, likopen ima važnu ulogu u prevenciji oksidativnih povreda lipida membrane, tako što utiče na debljinu i jačinu membrane. Održavanje celovitosti ćelijske membrane i glavni faktor u prevenciji razlih bolesti.

Osim što ima antioksidantno dejsto, likopen ima moć da potiskuje rast tumora. Jedan od načina kako likopen sprečava rast tumora je kroz stimulaciju ćelija na ćelijsku komunikaciju.

Istraživači veruju da je nedovoljna međućelijska komunikacija jedan od razloga za rast abnormalnih ćelija, tj. stanja koje vodi do razvoja malignih tumora.

Likopen takođe ima važnu ulogu u prevenciji srčanih oboljenja tako što smanjuje oštećenja koja slobodni radikali nanose holesterolu.

Prema poslednjim istraživanjim, likopen može da poviši koncentraciju spermatozoida kod neplodnih muškaraca.

Nedostatak i predoziranje likopenom

Nedovoljan unos likopena i drugih karotenoida tokom dužeg perioda može biti razlog da razvoj velikog broja hroničnih oboljenja, uključujući i srčana oboljenja, i vrste kancerogenih oboljenja. Istraživanja su pokazala da dijeta sa niskim sadržajem karototenoida može povećati osetljivost organizma na slobodne radikale.

Sa druge strane, prekomerno konzumiranje likopena može prouzrokovati narandžastu boju kože - bezopasno stanje koje se naziva likopenodermija. Neka istraživanja su pokazala da u odreenim okolnostima likopen i drugi karotenoidi mogu oksidirati i da se ponašaju kao slobodni radikali, pa samim tim da oštete ćelije. Dim cigareta može izazvati oksidaciju likopena.

Диня

Likopen je materija koja rastvara masti i kao takav iziskuje prisustvo dijetetskih masti kako bi ga sistem za varenje pravilno usvojio. Treba spomenuti da sadržaj likopena u organizmu može biti smanjen tokom dijete koja je siromašna mastima ili u slučaju da je prisutna bolest koja utiče na sposobnost usvajanja hranljivih materija kao što je to enzimski deficit pankreasa, Kronova bolest, cistična fibroza, hiruško uklanjanje želuca, bolesti žči i bolesti jetre.

Lekovi za snižavanje holesterola vode do smanjenje nivoa karotenoida u krvi, uključujući i likopena. Pojedine namirnice, kao što je to margarin obogaćen raznim sintetičkim biljnim sterolima ili zamene masti, koje se koriste za proizvodnju raznih čokoladica, mogu da smanje apsorpciju karotenoida.

Osobine likopena

Likopen ima važnu ulogu u prevenciji i lečenju raka dojke, kardiovaskularnih oboljenja, katarakte, raka grlića materice, pluća, pankreasa, prostat, kože, želuca, itd. Likopen i drugi karotenoidi su od životnog značaja i neophodni su za normalan rast ćelija, kao i za njihovu aktivnost u organizmu. Likopen se u velikoj koncentraciji nalazi u prostati i postoje dokazi da se smanjuje rizik od raka prostate, ako se redovno konzumiraju namirnice koje su bogate likopenom. Neki naučnici smatraju da likopen smanjuje rizik od tumora u sistemu za varenje.

Izvori likopena

Likopena ima u paradajzu, guavi, lubenici, papaji i crvenom grejpfrutu. Sadržaj likopena u proizvodima od paradajza se povećava kada se ove namirnice termički obrađuju na visokim temperaturama ili se priremaju sa uljem. Likopen se može naći i u sušenom bosiljku, peršunu, šljivama, pasulju, pilećoj džigerici, šargarepi, šipku, crvenom kupusu, špargli i jesenjim maslinama.

U paradajz pireu ima najviše likopena - 150 mg. U lubenici ima 41 mg likopena, dok u kečapu ima - do 13 mg, u crvenom grejpfrutu - 3 mg, a u svežem paradajzu do 4 mg.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas