L-karnitin

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190163
L-karnitin

Karnitin ili L-karnitin predstavlja aminokiselinu koju ljudsko telo proizvodi od aminokiseline lizin uz obavezno prisustvo vitamina B3, B6, C, gvožđa i aminokiseline metionin.

L-karnitin su prvi put izolovali dva ruska naučnika kao supstancu iz mesa 1905. godine, pa joj daju naziv prema latinskoj reči za meso /carnis/. Međutim, hemijska struktura ove supstance je utvrđena 1927. godine. Prva zvanična upotreba karnitina u sportu se uzima na Olimpijskim igrama 1980. godine.

Koristi od L-karnitina

Osnovna i najvažnija funkcija L-karnitina je ta da on služi za prenos masnih kiselina dugim lancima kroz ćelijsku membranu, kako bi one stigle do mitohondrija. gde služe kao gorivo za energiju koja je potrebna telu.

On je potreban jer masne kiseline veoma teško prolaze kroz membrane, budući da je ona nepropustljiva. Prolazak kroz membranu se znatno olakšava kada se molekul masti poveže sa molekulom L-karnitina. Koristi i prednosti L-karnitina tu ne prestaju.

Kada se molekul masti sagori, iz masti izlaze razne otpadne materije. Tada se L-karnitin povezuje sa njima i vraća ih obratno kroz ćelijski zid. Na osnovu ovoga s emože zaključiti da je delovanje karnitina duplo - on unosi masti u ćeliju, a ujedno eliminiše nepotrebne materije.

Karnitin

Dodatan unos L-karnitina u obliku suplemenata je često deo dijeta za mršavljenje i treninga koji su usmereni na gubitak težine. Zahvaljujući karnitinu, telo sagoreva masti kako bi stvorilo energiju; mišićna masa ostaje, a bolovi nakon sportskih aktivnosti su mnogo podnošljivije.

Unos L-karnitina u obliku dodatka ishrani smanjuje mlečnu kiselinu u mišićima, poboljšava izdržljivost kod atletičara, smanjuje oštećenje mišića nakon treninga; povećava iskorišćavanje masnih kiselina u mišićima.

Osim oralno, L-karnitin se može koristiti za spoljašnju upotrebu i važan je sastojak kozmetičkih proizvoda za mršavljenje, zatezanje i anticelulit preparata. Takvi proizvodi su odlična dopuna zdravom režimu ishrane i sportskim aktivnostima.

Izvori L-karnitina

Najveći izvor L-karnitina je crveno meso, a u manjim količinama se može sresti u mlečnim proizvodima, a najmanje u voću i povrću. Karnitin se može nabaviti i u obliku suplemenata.

Unos L-karnitina

Budući da je organizmu potrebno da se adaptira na povećane doze karnitina, preporučljivo je da se prave pauze između prijema. Dobro je da se pije 2-3 nedelje, pa da se zatim pravi ista vremenska pauza. Nakon toga može početi drugi krug prijema. Optimalne dnevne doze su od 2 do 4 g.

Mršavljenje

L-karnitin deluje 2-3 sata nakon unosa. Zato je dobro da se pije 2-3 sata pre treninga. Potrebno je znati da karnitin sam po sebi nije tableta za mršavljenje, već on pomaže normalizaciji i poboljšalju prirodnih procesa sagorevanja masti u organizmu na priordan način.

Nedostatak L-karnitina

Glavni simptomi nedostatka L-karnitina jesu smanjena fizička izdržljivost, brzo umaranje, povećano gomilanje masti, povećan nivo triglicerida u krvi.

Uzroci deficita L-karnitina u telu mogu biti različiti. To može biti nedostatak mikroelemenata koji su potrebni za sintezu proteina; trudnoća i dojenje; narušena crevna apsorpcija; veganstvo i vegetarijanstvo; bolesti kao što je dijabetes, srčana oboljenja, hipertireoidizam, bubrežna insufijencija, itd.

Štetnost L-karnitina

Među najčešćim neželjenim efektima unosa L-karnitina jesu povišen krvni pritisak, ubrzan puls, temperatura i dijareja. Iz tih razloga ne treba prekoračivati optimalne dnevne doze i poštovati period pauze.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas