Laktoza

Laktoza

Laktoza /Lactose/ predstavlja disaharid, koji se sastoji iz dva molekula monosaharida β-D-galaktoze i β-D- glukoze. Oni se povezuju posredstvom β1-4 glikozidne veze.

Laktoza, poznata još i kao mlečni šećer, predstavlja 2 - 8% suve materije u mleku, nezavisno da li se radi o bivoljem, kozjem, ovčijem, kravljem ili nekom drugom mleku.

Naziv ovog disaharida proističe od latinske reči za mleko, lactis, i nastavka -oza, koji se koristi za označavanje šećera. Hidrolizu ovog disaharida do glukoze i galaktoze katalizira enzim laktaza.

Upotreba laktoze

Pošto se nalazi u mleku, laktoza je zbog toga deo mnogih mlečnih proizvoda, a takođe se koristi kao dodatak ishrani. Namirnice koje u velikim količinama sadrže laktozu su: sveže mleko, kiselo mleko, surutka, sir, sitan sir (vurda), kačkavalj, pavlaka.

Laktoza se koristi kao dodatak u proizvodnju velikog broja namirnica. Pokazalo se da je ona važna komponenta viršli, salama, šunki i raznih drugih vrsta kobasica. Takođe je ima u smesama za supu, kremovima i musevima.

Kobasice

Deo je proizvodnje raznih soseva kaš to je majonez, senf i kečap. Može se sresti i u mnogim namirnicama kaš to je kondenzovano mleko, instant kafa, razne konzerve (uglavnom sa ribom), kokcice bujona, čokolade, bombone, žvake.

Ulazi u sastav raznih peciva, kolača, torti, krofni, kozunaka, čizkejkova, itd. Nije takođe isključeno da se koristi kao komponenta za tablete.

Koristi od laktoze

Laktoza je veoma važan element koji je neophodan za razvoj svakog mladog organizma. Zahvaljujući laktozi se razne materije sintetišu. Ona poboljšava proces usvajanja vitamina C i vitamina B.

Pored toga, pomaže i apsorpciju kalcijuma, kao i razmnožavanje i razvoj laktobacila i bifadobakterija, koje su sa svoje strane neophodne za jak imunitet.

Ne bi trebalo zaboraviti da bifidobakterije i laktobacili predstavljaju osnovu crevne flore. Prema tvrdnjama pojedinih specijalista, laktoza ima važnu ulogu u pravilnom razvoju nervnog sistema kod dece. Kod odraslih ljudi ona sprečava razvoj kardiovaskularnih oboljenja.

Laktoza i laktaza

Kao što smo već ustanovili, laktoza je disaharid, koja se nalazi u majčinom mleku. Laktaza predstavlja enzim koji se proizvodi u organizmu beba.

Uloga laktaze je da apsorbuje laktozu i da pomogne da se razloži na glukozu i galaktozu. Proizvodnja ovog enzima je najveća u periodu dojenja kod dece, ali kako deca i životinje bivaju starija, ta količina se smanjuje, pa im je sve teže da usvajaju laktozu.

Štetnost laktoze

Gubitak laktoze je pojava česta kod velikog broja ljudi, a to samo po sebi vodi do netolerantnosti na laktozu.

Netolerantnos na laktozu

Pokazalo se da je poremećena apsorpcija laktoze razlog za njenu fermentaciju u organizmu, što izaziva niz problema, u koje spada nadutost stomaka, krčanje creva, stvaranje gasova, bolovi u stomaku, dijareja, povećana peristaltika creva, grčevi u mišićima, itd.

Potrebno je znati da netonerantnost na laktozu može dovesti do poremećene apsorpcije pojedinih hranljivih materija i minerala.

U zadnje vreme je netolerantnost na laktozu sve zastupljenija u Evropi i nimalo prijatna činjenica jeste da se ona povećava starenjem. Ona se često meša i sa alergijom na mleko, a oba stanja su u potpunosti različita.

Prema nekim izvorima prva osoba koja je primetila sličnu pojavu jeste Hipokrat. On je napisao kako pojedini ljudi nakon konzumacije mleka imaju problema sa želucem. Netolerantnost na laktozu se detaljnije opisala tek u prošlom veku.

Kada je ovakav problem prisutan, pacijenti treba da se drže određenog režima ishrane. Preporučljivo je da prestanu sa konzumacijom mleka i mlečnih proizvoda, a da im ishrana više uključuje sojino mleko, tofu /sojin sir/, voće, povrće, mahunarke, žitarice, orašasti plodovi, riba (samo da nije iz konzerve), jaja, med, čaj, kafa (da nije instant), proizvodi od testa koji su namenjeni veganima, alkoholna pića - pivo i vino.

Smatra se da kod nekih osoba mleko, sir i kačkavalj ne prouzrokuju znatne probleme, ali uprkos tome, i ovi proizvodi pripadaju grupi rizičnih namirnica.

Kod osoba koje su netolerantne na laktozu je obavezno da dodatno uzimaju vitamin D, budući da on pomaže u aprospciji kalcijuma, Može se nabaviti u obliku dodatka ishrani, ali je bolja varijanta da se unese putem namirnica kao što su goveđe meso, goveđi bubrezi, svinjsko meso, džigerica, jaja, krompir pire, pečurke, kavijar, haringa, bakalar, skuša, som, pastrmka, škampi, itd.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas

Свързани рецепти